Daugiau straipsnių

Saugumas kelionėse: 8 svarbūs kelionių entuziasto patarimai

Tomas Baranauskas, „Kelionių architektai“
Šaltinis:

Kai prieš ketverius metus vienas žiniasklaidos kanalas mane pakvietė pasikalbėti apie egzotines keliones ir saugumą, niekas neįsivaizdavo, kad gali ateiti pandemija ir karo baisybės. Natūralu, kad tai smarkiai padidino mūsų nerimo lygį ir jautrumą. Kadangi kelionės nesustojo, norisi apie saugumą pakalbėti iš naujo.

Ijeno kraterio rūgšties ežeras Indonezijoje

Daugiau kelionių istorijų ir fotoreportažų rasite autoriaus tinklalapyje „Kelionių architektai“ ir feisbuke.

Egzotinės kelionės ir saugumas visada buvo paradoksali tema. Nesistebėdavau, kai klientai ir draugai klausdavo apie saugumą Irane ar Indijoje. Daug šalių savo istorijose yra turėję įvykių, dėl kurių tie klausimai buvo ir bus keliami. Kita vertus, keistoka būdavo nesulaukti tų pačių klausimų apie Naująją Zelandiją, JAV ar Šri Lanką (sarąšą būtų galima pratęsti iki begalybės), ypač kai ten nutikusias blogybes gan plačiai nušviesdavo žiniasklaida. Visa tai dažnai mane versdavo susimąstyti apie tai, kodėl panašių grėsmių vienu atveju mes privengiame, o kitu – jas tiesiog ignoruojame.

Turbūt taikliausiai šį paradoksą filme „Užkratas“ įvardijo aktorė Kate Winslet, sakydama, kad „žmonės bijo plastmasinių ryklių filmuose, bet nesibodi pirkti cigarečių pakelių su baisiomis nuotraukomis ir įspėjamaisiais užrašais“.

Tomo Baranausko / „Kelionių architektai“ nuotr. / Jordanija – Irako ir Sirijos kaimynė
Tomo Baranausko / „Kelionių architektai“ nuotr. / Jordanija – Irako ir Sirijos kaimynė

Dalis atsakymo, ko gero, slypi senoje tiesoje – mes esame linkę bijoti to, ko nepažįstame. Mus pasiekiančios žinios apie egzotines šalis dažnai yra politinių naujienų, stereotipų, mitų ir pigių sensacijų mišinys, greitai ir ilgam sukuriantis nesaugumo reputaciją. Kai savo draugui kažkada išsiunčiau žinutę, sakydamas, jog planuoju keliauti į Iraną, atsakymas atėjo greitas, trumpas ir aiškus: „Tu – beprotis! Kas toliau? Irakas? Somalis?“

Kai vienam naujienų portalui parašiau straipsnį apie tada dar ramų ir taikų Mianmarą, jo pavadinime kažkodėl būtinai turėjo atsirasti žodžiai „heroinas“ ir „cunamiai“. Matyt, tai ir lemia, kad tolimas Iranas daugeliui automatiškai asocijuojasi tik su branduoline programa, Meksika – su nelegalia migracija ar narkotikais, Indija – su skurdu ir t. t. Tačiau jei paklaustumėte keliavusių po Iraną nuomonės, 9 atvejais iš 10 išgirstumėte istorijas apie šios šalies žmonių draugiškumą, neįtikėtiną svetingumą ar turistinių objektų grožį. Didžioji dauguma keliavusių po Pietų Afrikos Respubliką ar Indiją išvengia bet kokių incidentų ir grįžta su puikiais įspūdžiais. O ta pati Meksika, ypač prasidėjus pandemijai, buvo viena populiariausių krypčių tarp lietuvių.

O nuolatinis ir įvairus žinių srautas iš Europos šalių (kurias ir patys dažniau lankome) ar JAV ilgainiui sukuria jausmą, kad apie jas iš tikrųjų kažką žinome. Taip mūsų galvose tos šalys tampa saugesnės, atlaidžiau reaguojame ir greičiau pamirštame ten įvykusius negerumus. Taip vagystė ar užpuolimas kur nors Londone tampa niekiu, lyginant su į mašiną paleistu akmeniu Pietų Afrikoje. Šaudymas Čikagoje? Baikit, juk Amerika tai Holivudas, galimybės ir malonumai! Jordanijos kaimynai – Sirija, Irakas, Izraeilis, Saudo Arabija – švelniai tariant, nepasižymi ramiausių pasaulyje šalių reputacija, bet į šią šalį lietuviai plūstelėjo, vos tik „Ryanair“ pradėjo tiesioginius skrydžius į Amaną. Tie patys „nesaugūs“ kaimynai Irano atveju jau keldavo klausimų...

Tomo Baranausko / „Kelionių architektai“ nuotr. / Iranas
Tomo Baranausko / „Kelionių architektai“ nuotr. / Iranas

Susiorientuoti tokioje gausoje prieštaravimų iš tikrųjų nėra lengva, o mūsų pačių pasaulėžiūrų ar asmeninių savybių skirtumai neprisideda prie vienodo saugumo supratimo. Tą puikiai parodė ir kardinaliai skirtingas žmonių elgesys pandemijos metu. Visgi keletą bendrinių patarimų ir pastebėjimų saugumo tema turėsiu.

Štai jie:

  1. Atsakingai rinkitės informacijos šaltinius, neignoruokite jų, bet kartu ir neabsoliutinkite. Geras pavyzdys yra užsienio reikalų ministerijos tinklalapis keliauk.urm.lt. Čia rasite tiek aktualią atvykimo tvarką tebesitęsiančios pandemijos fone, tiek ir saugumo ar bendrąsias rekomendacijas – tereikia pasirinkti bet kurią jus dominančią šalį. Rasite daug naudingos informacijos, tačiau čia niekas nekalbės apie gražiąją turizmo pusę, todėl greitai gali pasirodyti, kad visas pasaulis nesaugus ir negalima niekur keliauti.
  2. Prisiminkite, kad daugelis šalių, į kurias keliausite, savo dydžiu Lietuvą lenkia daugybę kartų. Todėl įprastas mąstymas lietuvišku masteliu čia netiks: net jeigu viename šalies regione nėra saugu, tai niekaip nepaveiks jūsų kelionės, jei būsite už šimtų ar tūkstančių kilometrų.
  3. Nesaugiausios vietos keliaujant dažnu atveju būna arba pasienio zonos (pvz., JAV siena su Meksika, Irano – su Afganistanu ar Tailando su Malaizija), arba tam tikri didmiesčių kvartalai. Planuojant kelionę į tokias vietas, reikia žinoti ir stengtis jų vengti, bet tai toli gražu nereikš, kad visa šalis ar visas miestas bus nesaugūs. Informaciją apie tokias vietas geriausiai žinos kelionių organizatoriai, turintys ryšį su partneriais konkrečioje šalyje, žinantys ankstesnių organizuotų kelionių atgarsius.
  4. Kritiškai vertinkite tinklaraštininkų įrašus internete, tikrinkite faktus ir atkreipkite dėmesį į įrašų datas. Daug žmonių siekia išpopuliarėti, platindami nepatikrintas sensacingas naujienas. Daug įrašų tiesiog pasenę ir neatitinka realijų.
  5. Atminkite, kad kiekvienai blogai istorijai yra daugybė priešingų, gerų istorijų. Kaip kažkada taikliai sakė Arūnas Valinskas: „viena pempė – dar ne pavasaris“.
  6. Visada žinokite apie elgesio taisykles svetur. Lankydamiesi religinės paskirties objektuose (pvz., šventyklose, mečetėse), laikykitės aprangos ir elgesio kodo, santūrumo, žinokite, ką galima fotografuoti, o ko – ne.
  7. Kol ilsitės jūs, namuose pailsėti gali ir brangiausi jūsų laikrodžiai ar tviskantys papuošalai. Keliauti be jų bus tik ramiau.
  8. Su savimi turėkite tik tai dienai reikalingą pinigų sumą (likusi gali pailsėti viešbučio seife), nepamirškite dokumentų kopijų.
Tomo Baranausko / „Kelionių architektai“ nuotr. / PAR
Tomo Baranausko / „Kelionių architektai“ nuotr. / PAR

Tai tik maža dalis bendrinių pastebėjimų ar patarimų. Atsakingi kelionių organizatoriai visada patars, kur saugu keliauti šiuo metu, o sprendimą priimsite turėdami daugiau faktų. Tad linkėdamas taikos ir saugių kelionių, palinkėsiu ir neatidėlioti gyvenimo. Keliaukim!

Daugiau kelionių istorijų ir fotoreportažų rasite autoriaus tinklalapyje „Kelionių architektai“ ir feisbuke.