Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgas, kuriam klaidingai buvo diagnozuota koma, pasakoja apie „gimimą iš naujo“

Belgijoje vienas vyras, kuris 23 metus buvo laikomas komos ištiktu pacientu, papasakojo apie savo „gimimą iš naujo“, kai gydytojai pagaliau suprato, kad iš tikrųjų jis sąmoningas, pirmadienį rašė vokiečių savaitinis žurnalas „Der Spiegel“.
Ligoninėje
Ligoninėje / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Belgijos rytuose esančio Lježo ligoninės medikai manė, kad Romas Houbenas po sunkios 1983 metais įvykusios avarijos liko vegetacinės būklės, tačiau jis paprasčiausiai buvo paralyžiuotas ir negalėjo bendrauti su pasauliu.

Šis buvęs inžinerijos studentas ir kovos menų entuziastas, kuriam dabar – 46-eri, žurnalui pasakojo, kad ilgus metus, kai buvo įkalintas savo paties kūne, leido medituodamas.

Dabar, kai žmonės žino, kad nesu miręs, noriu skaityti, kalbėtis su draugais per kompiuterį ir gyventi, – sakė Romas Houbenas.Tikroji R.Houbeno būklė buvo išaiškinta prieš trejus metus, kai nauji Lježo universitete atlikti tyrimai parodė, kad jo smegenys vis dar funkcionuoja. Dabar, naudodamasis specialiai pritaikytu kompiuteriu, kuriuo gali spausdinti žinutes, R.Houbenas galėjo papasakoti apie kankynę, kurią kentė daugiau kaip du dešimtmečius.

„Būčiau rėkęs, bet joks garsas neišeidavo, – sakė jis. – Niekada nepamiršiu tos dienos, kai jie pagaliau suprato, kas ne taip – tada gimiau iš naujo.“

Jis girdėdavo, ką žmonės kalba, bet niekada negalėdavo atsakyti, ir suprato, kad gydytojai bei medicinos seserys galiausiai prarado viltį. Blogiausia akimirka buvo ta, kai motina ir sesuo pasakė jam, kad mirė tėvas, – jis norėjo verkti, bet kūnas nė nesujudėjo.

Atkirstas nuo išorinio pasaulio, jis laiką leido su savo mintimis. „Visą laiką svajojau apie geresnį gyvenimą. Frustracija pernelyg švelnus žodis tam, ką išgyvenau, apsakyti“, – pasakojo jis.

R.Houbeno istorija iškilo po straipsnio viename medicinos žurnale, kurį parašė neurologas Stevenas Laureysas. Mokslininkas „Der Spiegel“ sakė, jog problema yra ta, kad labai sunku pakeisti komos diagnozę.

„Prieš diagnozuojant vegetacinę būklę, kiekvieną pacientą reikėtų tikrinti mažiausiai 10 kartų“, – sakė jis.

Tačiau R.Houbeno motina Fina Houben vilties niekada nebuvo praradusi. „Visada žinojau, kad mūsų sūnus vis dar čia“, – sakė ji.

R.Houbenas vis dar negali judėti, bet gali skaityti virš lovos pritaisytame ekrane ir bendrauti naudodamasis klaviatūra.

„Dabar, kai žmonės žino, kad nesu miręs, noriu skaityti, kalbėtis su draugais per kompiuterį ir gyventi“, – sakė jis.

Romo Houbeno nuotraukų galite pamatyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius