-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingas maršrutas

Išvengti nemalonaus kritimo, užmynus ant nelygaus, slidaus paviršiaus, beveik neįmanoma. Ypač žinant, kokios yra mūsų žiemos — dažni atšilimai, staigūs atšalimai, plikledis...
Žiemos linksmybės
Kad išvengtumėte traumų, žiemą patariama elgtis atsargiau. / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Sąnariai

Dažnai sunku iškart nuspręsti, kas būtent pargriuvusiam žmogui teikia skausmą — lūžis, išnirimas ar paprastas sutrenkimas. Kartais tai turi liūdnų padarinių. Gydytojai traumatologai prisimena, kad lengvabūdiškas požiūris į traumas gali virsti tikra drama. Tikimės, kad mūsų patarimai padės jums to išvengti.

Sutrenkimas

Sutrenkimo vietoje atsiradusi mėlynė šviečia vos ne visomis vaivorykštės spalvomis. Gyjant raudonai mėlyną spalvą pakeičia purpurinė, purpurinę — beveik juoda, juodą — gelsvai žalia.

Į ką atkreipti dėmesį. Kuo žemiau ant kūno išsidėsčiusios mėlynės, tuo lėčiau jos gyja. Mėlynė veide pranyksta per savaitę, ant liemens — per dvi, o ant kojos puikuojasi net mėnesį. Smūgio metu sutrūkinėja kraujagyslės ir kraujas išsilieja po oda: kojų kraujagyslėse aukštesnis kraujo spaudimas, todėl ir mėlynės išlieka ilgiau.

Pagalba. Ji paprasta: pirmąsias 10-15 minučių po kritimo prie sumuštos vietos reikia pridėti ledo arba sniego pripildytą polietileno maišelį, blogiausiu atveju — užšaldytos mėsos gabalą iš šalduklio. Tai padės sumažinti tinimą. Jei iškart po to sutrenktą vietą tirštai patepsite medicinine žele (vaistinėse didelis jų pasirinkimas) — kraujosrūvos išnyks greičiau. Kraujosrūvas reikėtų tepti tris kartus per dieną.

Galima pasitelkti ir liaudies medicinos receptus. Gydyti kraujosrūvas padeda alijošiaus lapai, taip pat vatos ir marlės pagalvėlė, sumirkyta obuolių acte, praskiestame vandeniu santykiu 1:1.

Patempimas

Jis atsiranda, jei judesiai viršija fiziologines sąnarių galimybes arba kai judesiai nebūdingi sąnario krypčiai. Pagal statistiką, patempimo metu dažnai pažeidžiami sąnarių raiščiai. Simptomai panašūs kaip ir sutrenkimo, tačiau jie pastebimi sąnarių srityje — jaučiamas skausmas, pastebimas patinimas ir hematoma, tačiau, priešingai nei esant lūžiui, pažeisto sąnario judesiai yra įmanomi.

Į ką atkreipti dėmesį. Svarbiausia, kad neliktų nepastebėtas raiščių trūkimas, kurį turėtų liudyti aštrus skausmas, tinimas, hematoma, taip pat labai apribotos sąnario, kurio apimtis gerokai padidėja, funkcijos. Be to, sąnarys būna karštas. Patempimo atveju svarbu kuo greičiau suteikti pagalbą. Laikui bėgant patempti raiščiai susilpnėja, ir koja nuolat krypteli, liaudies žodžiais tariant, lygioje vietoje.

Pagalba. Pirmoji taisyklė: nukentėjusi koja visiškos ramybės būsenoje turi būti parą, o dar geriau — tris. Antra taisyklė: kaip ir esant sutrenkimui, prie skaudamos vietos reikia pridėti ledo ir palaikyti 15-20 minučių. Trečia taisyklė: sąnario sritį patepti medicinine žele ir standžiai aprišti tvarsčiu. Jo nereikėtų nuimti 5-7 dienas, netgi naktį. Tai padės sušvelninti patinimą ir laikys sąnarį tinkamoje padėtyje, kol raiščiai atsistatys po traumos.

Išnirimas

Išnirimu vadinamas kaulų pasislinkimas sąnarių sujungimuose. Išnirimo metu sąnariai yra pažeidžiami arba gali trūkti net sąnario maišelis. Be skausmo ir patinimo, išnirimui būdingi požymiai yra anomalūs sąnario judesiai, sąnario kaulų pasistūmėjimas. Be to, pasikeičia normali sąnario forma ir traumuotos galūnės ilgis, palyginti su sveikąja.

Saugokite galvą! Plikledžio metu neišeikite iš namų be kepurės ar gobtuvo. Priešingu atveju galima ne tik susilaužyti rankas bei kojas, bet ir gauti smegenų sukrėtimą.

Į ką atkreipti dėmesį. Jeigu sąnarys neatstatomas iškart po traumos, vystosi įsisenėjęs sunkiai išgydomas išnirimas, o tuomet sąnarį įstatyti į vietą gali tekti jau ir ant operacinio stalo.

Pagalba. Teisingai įstatyti kritimo metu iš vietos pasislinkusią sąnario galvutę gali tik specialistas. Daugiausia, ką tokiu atveju galite padaryti — užfiksuoti nukentėjusiojo ranką tvarsčiu, standžiai prispausdami ją prie liemens arba pakabindami, parišę skepetaite.

Lūžis

Teoriškai sulaužyti galima viską. Pati pažeidžiamiausia rankų vieta — riešas. Kojų — kulkšnys, blauzdų kaulai ir šlaunies kaklelis. Atviras lūžis matomas plika akimi — iš styrančio sužeistos galūnės kaulo. Uždarą lūžį nustatyti sunkiau. Vis dėlto yra keli aiškūs jo požymiai: pirmasis — toks stiprus skausmas, kad sutrenktosios galūnės neįmanoma net pajudinti. Nukentėjusysis apsipila lipniu šaltu prakaitu, jo širdies dūžiai padažnėja. Kitas būdingas uždaro lūžio požymis — nukentėjusios kūno dalies deformacija. Lūžio vietoje greitai plinta patinimas, o po to (jeigu pažeistas sąnarys) išsivysto hematoma.

Į ką atkreipti dėmesį. Jeigu lūžis atviras, veiksmai turi būti ypač atsargūs, nes rizikuojate ne tik baigti laužyti sužeistą galūnę, bet ir infekuoti lūžio vietoje atsiradusią atvirą žaizdą.

Pagalba. Kad taip nenutiktų, žaizdos kraštus reikia patepti jodu, uždėti sterilų tvarstį ir labai atsargiai traumuotą galūnę pritvirtinti prie improvizuoto įtvaro. Jeigu sulaužyti dilbio kaulai, reikia, kad nejudėtų stipinkaulio ir alkūniniai sąnariai. Jeigu nukentėjo žastikaulis, nejudrūs privalo būti alkūniniai ir peties sąnariai. Susilaužius šlaunikaulį, fiksuojami klubo ir kelio sąnariai, lūžus blauzdai — kelio ir blauzdinis pėdos sąnariai. Labai svarbu kaulus fiksuoti taisyklingai. Į pagalbą galima pasitelkti specialius įtvarus, pagalius, lentas, faneros gabalą — viską, kas pasitaikys jums po ranka. Blogiausiu atveju, sužeistą koją galima sutvarstyti kartu su sveikąja, o sulaužytą ranką pritvirtinti prie liemens.

Užkirskime traumoms kelią

* Atidžiai apžiūrėkite savo žieminę avalynę. Tinkamiausi batai — tvirtais neaukštais kulnais ir plačiais padais su stambiu reljefu.

* Neskubėkite! Ypač jei einate slidžiu paviršiumi sutemus, kai akys blogai mato kelią.

* Stenkitės netempti sunkių krepšių ir nelaikykite rankų kišenėse. Tegul bent viena ranka bus laisva. Jos gali prireikti manevrui.

* Jei kryčio išvengti nepavyksta, darykite tai taisyklingai. Griūti irgi reikia protingai: kelius pariesti, o alkūnes prispausti prie liemens. Iš visų jėgų įtempkite raumenis: jie gali tapti patikima apsauga kaulams. Idealus variantas — kristi ant užpakalio, nuvirstant ant šono.

* Saugokite galvą! Plikledžio metu neišeikite iš namų be kepurės ar gobtuvo. Priešingu atveju galima ne tik susilaužyti rankas bei kojas, bet ir gauti smegenų sukrėtimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius