-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 21

Grybauskaitė: informacija apie CŽV kalėjimą kenkia mūsų šalies prestižui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako neturinti duomenų dėl neva Lietuvoje veikusio CŽV kalėjimo ir teigia, kad nėra malonu, kai Lietuvos vardas minimas tokiame kontekste.
D.Grybauskaitė
D.Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak D.Grybauskaitės, šią informaciją patikrinti bus sunku. „Aš turiu duomenų, kad nebuvo. Puikiai suprantate, kad kitokių duomenų tikriausiai ir nesugebėsiu gauti“, – žurnalistams penktadienį teigė prezidentė.

Šalies vadovė mano, kad Lietuvos minėjimas tokiame kontekste nėra geras dalykas tarptautiniu mastu. „Pranešimai nėra malonūs ir tikrai negerai, kad Lietuva siejama su tuo, kas vyko prieš penkerius metus“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Lietuvoje kalėjo teroristai?

JAV žiniasklaidoje vakar pasirodė pranešimų, neva Lietuvoje iki 2005 metų veikė įslaptintas CŽV kalėjimas, kuriame buvo kalinami įtariami „Al Quaeda“ teroristai. Esą čia daugiau nei metus kalėjo mažiausiai aštuoni asmenys.

Naujienų kanalo ABC tarnyba paskelbė turinti duomenų, jog tuo metu CŽV lėktuvai skraidė į Lietuvą.

Buvę CŽV darbuotojai JAV žiniasklaidai teigė, kad kalėjimas Lietuvoje buvo vienas iš aštuonių pasaulyje, kuriuos CŽV įkūrė po Rugsėjo 11-osios išpuolių Niujorke ir kur buvo laikomi aukšto rango įtariami „Al Qaeda“ teroristai, sulaikyti visame pasaulyje.

Sutiko dėl gerų santykių su JAV

Buvęs CŽV atstovas teigė, kad Lietuva sutiko dėl tokio kalėjimo, nes norėjo užmegzti geresnius santykius su JAV. Kartu jis teigė, jog George'o W.Busho administracija ar CŽV nedarė jokių atsakomųjų atsidėkojimo žingsnių už tokio kalėjimo įrengimą. Neva Lietuvai buvo naudinga bent jau tai, kad JAV išklausydavo jų poziciją.

CŽV oficialiai nepatvirtino tokios informacijos. Šiuos faktus taip pat neigia Lietuvos užsienio reikalų ministerija, taip pat tuometiniai šalies politiniai lyderiai Valdas Adamkus bei Algirdas Brazauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius