Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 17

A.Končialovskio viešnagė protėvių žemėje

Trumpos viešnagės į Lietuvą atvyko Maskvos valstybinio akademinio teatro „Mossovet“ trupė, kurią lydi vienas žymiausių Rusijos kino ir teatro režisierių Andrejus Končialovskis.
A.Končialovskis nekantraudamas laukia kitos savaitės, kai galės pamatyti R.Tumino statytą spektaklį „Dėdė Vania“.
A.Končialovskis nekantraudamas laukia kitos savaitės, kai galės pamatyti R.Tumino statytą spektaklį „Dėdė Vania“. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Trečiadienį sostinės Teatro arenoje svečiai iš Maskvos vilniečiams parodė vienintelį spektaklį – Antono Čechovo pjesę „Dėdė Vania“. Jo generalinė repeticija Maskvoje parodyta spalio pabaigoje, o į Lietuvą trupė atvežė premjerą po gastrolių Italijoje ir Estijoje. Jau šiandien svečiai atsisveikino su Vilniumi.

Spektaklio režisierius A.Končialovskis, LŽ klausiamas, kodėl pasirinko šią pjesę, sakė statęs ne ją konkrečiai, o patį A.Čechovą. Ir pasitelkė klasikinę tradiciją bei estetiką, bet ne klasikinę interpretaciją. Šią pjesę prieš ketverius metus jis siūlė statyti Maskvos J.Vachtangovo teatre. Pagrindinį vaidmenį būtų atlikęs Sergejus Makoveckis, tačiau tada teatro vadovybė siūlymo nepriėmė. Šią pjesę su tuo pačiu pagrindinio vaidmens atlikėju šiemet rugsėjį pastatė Rimas Tuminas. Šio spektaklio režisierius sakė dar nematęs, bet jau turi bilietus ir J.Vachtangovo teatre apsilankys kitą savaitę. „Bus labai įdomu pamatyti, įvertinti R.Tumino sumanymus, taip pat intriguoja ir aktorinė S.Makoveckio meistrystė“, – LŽ sakė A.Končialovskis.

Režisierius prieš beveik keturis dešimtmečius pagal šią A.Čechovo pjesę buvo pastatęs meninį filmą, tačiau atvykęs į Vilnių jis prisipažino, kad šį kartą „Dėdės Vanios“ ėmėsi tarsi visai kitas žmogus. „To pirmojo jau net nepažįstu“, – šmaikštavo A.Končialovskis. Pasak jo, statytojas to paties darbo imasi vedamas jau visai kitų minčių. Ir svarbu ne naujas požiūris į personažus, ne vieno ar kito veikėjo sureikšminimas, o pats pjesės kūrėjas.

„Neklausiu, kuris personažas šįkart man svarbesnis. Svarbiausias – A.Čechovas. Juk pjesės autorius reiškė savo mintis, tačiau ne visada jos būdavo perteikiamos žodžiais. Jo kūrinyje nėra teigiamų herojų, arba teigiami, bet su trūkumais“, – kalbėjo režisierius.

Paklaustas, ką labiau mėgsta – kiną ar teatrą, – garsenybė sakė: „Kai dirbu kine, labiau patinka jis, jei teatre – teatras. Tai pasakytina ir apie operą.“

Režisieriui neteko dažnai lankytis Lietuvoje, nors šioje žemėje glūdi jo giminės šaknys. „Iš XVII amžiaus dvarininkų Končialovskių pusės. Dar mano prosenelis gyveno Lietuvoje“, – LŽ pridūrė pašnekovas. Beje, A.Končialovskis yra žymaus Rusijos kino režisieriaus Nikitos Michalkovo brolis.

A.Končialovskis yra sukūręs beveik dvidešimt meninių filmų, režisavo nemažai spektaklių, tris operas. Todėl jam sunku įvardyti mėgstamiausią kūrinį. „Stengiuosi negalvoti apie tai. Sukūriau nemažai, tad turiu progą užsimiršti. Kartais žiūriu kurį nors savo filmą ir nejučia tariu: “O, neblogai padaryta!„ Štai neseniai mačiau vaidybinės juostos “Kvailių namai„, kurią filmavau prieš septynerius metus, ištrauką ir man visai patiko. O kartais žiūriu ir negaliu patikėti, kad tai mano sukurta. Kuo daugiau darai, tuo mažiau prisimeni“, – nusijuokė A.Končialovskis.

Spektaklyje „Dėdė Vania“ surinkti puikūs aktoriai: Aleksandras Filipenka, režisieriaus žmona Julija Vysockaja, Natalija Vdovina, Irina Kartaševa, Pavelas Derevianka, iš televizijos serialų lietuviams gerai pažįstamas Aleksandras Domogarovas, Jurijus Čerkasovas, Aleksandras Bobrovskis, Larisa Kuznecova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius