-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 28

A.Kubilius: kai kurie Darbo partijos siūlymai šiek tiek stebina (atnaujinta 21.26)

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis premjeras Andrius Kubilius sako, jog opozicinės Darbo partijos (DP) išsakyti pasiūlymai deryboms dėl paramos valdantiesiems „šiek tiek stebina“.
A.Kubilius lankosi VU Fizikos fakultete 2009-04-04
A.Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau konservatoriai kol kas nei vieno jų neatmeta ir įgaliotais tartis su DP paskyrė Vitą Matuzą ir Valentiną Stundį, tuo pačiu pabrėžia, jog pokalbiai dėl paramos vyks ir su kitomis opozicinėmis frakcijomis.

Tęs konsultacijas

„Kai kurie siūlymai šiek tiek stebina, bet frakcija nutarė įgalioti V.Matuzą ir V.Stundį toliau tęsti konsultacijas, paimti iš jų siūlymus, juos aptarsime ministerijose, konsultacijos bus tęsiamos Seime, tarp frakcijų, ir, manau, kad pasieksime vienokį ar kitokį sutarimą“, – trečiadienį žurnalistams po TS–LKD prezidiumo posėdžio sakė A.Kubilius.

Manau, kad pasieksime vienokį ar kitokį sutarimą, – A.KubiliusPaklaustas, kurie konkrečiai siūlymai stebina, A.Kubilius atsakė: „Pavyzdžiui, atsisakyti investicijų visiškai, neliesti socialinio paketo“, taip pat pridūrė, kad bus pritarta tiems opozicinių partijų pasiūlymams, kurie „nesugriaus visos mokesčių sistemos“.

„Mes visus pasiūlymus, visų frakcijų, svarstysim, labai intensyviai, įdėmiai, jei rasime gerų pasiūlymų, kurie nesugriaus visos mokesčių sistemos, tikrai sieksime juos įgyvendinti, bet dabar ką nors pasakyt iš anksto, nemačius pasiūlymų, neapsvarsčius su ekspertais, sunku ką nors pasakyti“, – sakė premjeras.

Jis taip pat pakartojo, jog iš opozicijos būtent „darbiečiai“ buvo pakviesti deryboms dėl paramos įvertinus jų konstruktyvesnį, pasak A.Kubiliaus, nei kitų „opozicionierių“ elgesį.

„DP frakciją mes pasikvietėm tam tikra prasme pirmąja, nes matom jų konstruktyvesnį elgesį šiandieniniam Seime, bet ar jų visi pasiūlymai yra konstruktyvūs, aš tikrai negaliu pasakyt, lygiagrečiai tarsimės ir su kitom frakcijom“, – sakė premjeras.

J.Razma: be „darbiečių" neprapulsim

Konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma 15min.lt taip pat pabrėžė, kad dėl paramos bus kalbamasi ne tik su „darbiečiais" , bet ir su kitomis opozicijos partijomis. Jo nuomone, galima diskutuoti dėl „darbiečių" pasiūlymų smulkaus ir vidutinio verslo sąlygų gerinimui, tačiau tik tuo atveju, jei smarkiai nenukentės biudžetas.

„Darbo partija turėtų gerbti šiandien pasirašytą Nacionalinį susitarimą – parašus padėjo ir socialiniai partneriai", – paklaustas, kaip konservatoriai vertina „darbiečių" siūlymus nemažinti pensijų bei nenaikinti transporto lengvatų neįgaliesiems, kalbėjo J.Razma. Anot jo, „darbiečiai" turėtų atsižvelgti į realią „Sodros" padėtį ir gerai apgalvoti tokius siūlymus.

V.Uspaskich trečiadienį pareiškė, kad jo partija nepalaikys ateinančių metų biudžeto, jei nebus priimti visi jų siūlomi įstatymų pakeitimai. J.Razma tokius posakius vadina viešųjų ryšių triukais ir teigia, kad neverta į juos kreipti daug dėmesio. „Net jei „darbiečiai" atsisakys su mumis bendradarbiauti, biudžetą galime patvirtinti patys susiėmę, savo 72 balsais", – tikino J.Razma.

„Darbiečių“ siūlymai

Opozicinė Darbo partija trečiadienį paskelbė, jog valdančiąją Permainų koaliciją parems tik tuo atveju, jeigu iki 2010 metų nacionalinio biudžeto priėmimo bus priimtas jų siūlomas įstatymų pakeitimų paketas.

Jame siūloma iki 7 proc. mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) įmonėms, vidaus rinkoje konkuruojančioms su importine produkcija ir savo gaminius bei paslaugas eksportuojančioms į užsienį.  Gyventojų pajamų mokestis esą galėtų būti sumažintas iki 10 proc., pelno mokestis – iki 5 proc., „Sodros“ – iki 10 proc.

Tačiau visi dividendai turėtų būti apmokestinti 50 proc.  Šie ir kiti pasiūlymai svarstyti trečiadienio vakarą per DP prezidiumo posėdį.

DP lyderis europarlamentaras Viktoras Uspaskichas savo pateiktus siūlymus pavadino revoliucija. Jis pabrėžė, kad dauguma lengvatų skirtos įmonėms, vidaus rinkoje konkuruojančioms su importiniais produktais ir paslaugomis.

„Stovi parduotuvė, parduotuvė su importu nekovoja, su importu kovoja tie, kas gamina pieną, duoną, makaronus, baldus ir t.t. Tie, kurie vidaus rinkoje konkuruoja su importu ir kuria eksportą. Nesvarbu jų apyvarta. Jiems reikia padėti, kad jų ūkinė veikla būtų konkurencinga, kad valstybės našta būtų ne didesnė nei kaimyninėse valstybėse“, – dėstė V.Uspaskichas.

Stovi parduotuvė, parduotuvė su importu nekovoja, su importu kovoja tie, kas gamina pieną, duoną, makaronus, baldus, – V.UspaskichasAnot jo, dėl lengvatų įvedimo atsiradusią „skylę“ biudžete užpildytų iki 50 proc. padidintas dividendų apmokestinimas. „Jeigu įmonė pajėgi uždirbti, dividendai – perpus, ir visa “skylė„ uždengta“, – tvirtino V.Uspaskichas.

Paklaustas, ar į jų siūlomas lengvatas galėtų pretenduoti paties „darbiečių“ lyderio įmonės, V.Uspaskichas suabejojo.

„Reikia pažiūrėti, kiek mūsų konservų fabrikas eksportuoja. Gal jis jau peržengė 40 proc. rinkos, tada neatitiks šio kriterijaus. Va, ledų fabrikas žiemos metu eksportuoja 60 proc. produkcijos, jis neatitiks. Mes sakome – iki 40 proc., kuriems reikia padėti plėsti eksportą“, – dėstė V.Uspaskichas.  DP pakete yra ir siūlymas sunkmečiu įvesti Nekilnojamojo turto mokestį.

Taip pat raginama decentralizuoti energetikos bendroves ir liberalizuoti šią rinką. Energetikos įmonės turėtų pelno mokestį mokėti nuo apyvartos, o ne nuo turto vertės, kaip yra dabar. Tai esą leistų papildyti biudžetą apie 0,5 mlrd. litų.

Taip pat reikalaujama rinkos demonopolizavimo, konkurencingumo, smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo.„Galima patentus išduoti tik nacionalinio produkto kūrėjams“, – svarstė V.Uspaskichas.

„Darbiečiai“ taip pat reikalauja progresinių mokesčių ir nemažinti socialinių išmokų.  Anot V.Uspaskicho, progresiniai mokesčiai būtų įvesti mokesčių lengvatas gavusioms įmonėms, kad šios per atlyginimus „neišpumpuotų pinigų“.

DP pareiškė nepritarianti Vyriausybės numatytam senatvės ir dirbančiųjų pensininkų pensijų, laidojimo išmokų mažinimui, transporto lengvatų neįgaliesiems panaikinimui.

„Darbiečiai“ siūlo gyventojams, gaunantiems mažiau nei 860 litų, sukurti papildomą apie 100 litų krepšelį. Tai būtų nacionalinių gamintojų produkcija. Tokiu būdu per mėnesį valstybė nupirktų ir vargingai gyvenantiesiems žmonėms išdalytų produktų maždaug už 30 mln. litų.  Norima įpareigoti valdžią per pusmetį sukurti ilgalaikę strategiją, kuri numatytų studentų skaičių pagal mūsų valstybės poreikius. „Sukurti tokią strategiją, kad nebegamintume specialistų Amerikai, Vokietijai“, – kalbėjo V.Uspaskichas.

DP lyderis europarlamentaras teigė, kad mainais už paramą valdančiajai koalicijai iš viso bus siūloma priimti apie 50 teisės aktų. Dalis jų esą jau yra parengti. Anot V.Uspaskicho, projektams parengti užtektų savaitės.  Jo teigimu, bus reikalaujama, kad būtų priimtas visas paketas.

„Bet šis paketas pateiktas apgalvotai. Epizodai nepagerins ekonomikos. Jeigu norime kurti darbo vietas, investuoti, reikia viso paketo, – sakė jis. – Būtina priimti pagrindinius dalykus iki biudžeto priėmimo. Jaučiu ir žinau, kad yra interesų grupė, kuri įtakos. Kada priimsime biudžetą, mes paskui nematysime šių įstatymų.“  Spalio 20 dieną opozicinė DP sulaukė valdančiosios Permainų koalicijos partnerių pasiūlymo pradėti konsultacijas dėl galimo bendro darbo koalicijoje.

Centro–dešiniųjų arba Permainų koalicija buvo suformuota po pernai spalį vykusių Seimo rinkimų, po kurių iš valdžios buvo priversti pasitraukti socialdemokratai. Apie pavojų koalicijos stabilumui imta kalbėti, kai suskilo A.Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos frakcija Seime.

Dabartinė Permainų koalicija, kurią sudaro Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga bei Prisikėlimo partija, Seime turi 72 balsus iš 141. Opozicinę Darbo partijos frakciją sudaro 10 narių. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius