Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Advokatas: ar reikia kompensuoti žalą už įdarbintą nelegalą

Dirbau buhaltere įmonėje „A“, kuri pagal apskaitos sutartį buvo atsakingą už įmonės „B“ apskaitą. Prieš mėnesį mano darbo sutartis buvo nutraukta.
Buhalterija
Buhalterija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Advokatas Darbas

Gavau laišką iš buvusio darbdavio, kad privalau kompensuoti atsiradusią žalą dėl to, kad įmonėje „B“ buvo nelegaliai įdarbintas užsienietis, neturintis leidimo dirbti Lietuvoje. Darbo sutartis buvo pasirašyta tarp užsieniečio ir įmonės „B“ direktoriaus, kuriam ir buvo paskirta bauda dėl nelegalaus darbo. Įmonė „A“ geranoriškai kompensavo įmonės „B“ žalą, nenorėdama prarasti kliento. Skirtame man laiške nurodyta, kad privalau kompensuoti įmonės A nuostolius dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo – dėl to, kad neva per aplaidumą pateikiau „Sodros“ deklaraciją apie užsieniečio, neturinčio leidimo dirbti Lietuvoje, priėmimą į darbą.

Mano darbo sutartyje nėra numatytos išlaidų kompensavimo nuostatos, nebuvau pasirašiusi jokios materialinės atsakomybės sutarties, taip pat nėra jokio įsakymo, kuriame būtų įtvirtinta, jog esu atsakinga už įmonės „B“ buhalterinę apskaitą. „Sodros“ deklaraciją su elektroniniu parašu pasirašiau ne aš, o įgaliotas asmuo, yra tik mano, kaip deklaracijos rengėjo rekvizitai. Pagal įstatymus ir apskaitos sutartį už darbuotojo įdarbinimą atsako įmonė „B“, baudą gavo įmonės „B“ direktorius. Ar aš būdama viena iš įmonės „A“ darbuotojų privalau kompensuoti žalą?

Advokato komentaras

Darbo Kodekso (toliau – DK) 253 straipsnis numato atvejus, kuomet darbuotojas privalo atlyginti darbdavio patirtą materialinę žalą. Minėto straipsnio 3 dalis nustato, kad darbuotojas privalo atlyginti materialinę žalą, atsiradusią dėl baudų ir kompensacinių išmokų, kurias darbdavys turėjo sumokėti dėl darbuotojo kaltės. Tačiau tam, kad Jums atsirastų ši pareiga būtina nustatyti (darbdavys turi įrodyti) visas privalomas materialinės atsakomybės atsiradimo sąlygas, kurios numatytos DK 246 str., t.y.:

• Pirmiausiai, darbdaviui turi būti padaroma reali žala – nagrinėjamos situacijos atveju ši žala įmonei A pasireiškė įmonei „B“ sumokėta už nelegalų darbuotojo įdarbinimą paskirtos baudos dydžio kompensacija.

• Antra, DK 246 str. 2 p. nurodo, kad žala turi būti padaroma neteisėta veika. Jūsų neteisėta veika galėjo pasireikšti savo pareigų neatlikimu arba netinkamu jų atlikimu. Pagal Jūsų pateiktas situacijos aplinkybes nėra aišku, kokios buvo Jūsų pareigos ir atsakomybės sritys įmonėje „A“ pagal darbo sutartį, ar joje numatytas funkcijas patikslinančius pareiginius nuostatus (jeigu su tokiu dokumentu buvote pasirašytinai supažindinta), Jūsų darbdavio įsakymus ir kitus Jums privalomus įmonės „A“ lokalinius aktus, su kuriais buvote tinkamai supažindinta. Jeigu Jūsų darbo sutartyje / pareiginiuose nuostatuose ar kituose Jūsų funkcijas / atsakomybės sritis įmonėje „A“ reglamentuojančiuose dokumentuose (su kuriais buvote tinkamai supažindinta) nėra aiškiai įtvirtinta pareiga užtikrinti / organizuoti įmonės „A“ klientų darbuotojų įdarbinimą / atsakyti už jų tinkamą ir savalaikį įdarbinimą, tuomet svarbu yra tai ar pvz. Jūsų pareiginiuose nuostatuose nėra įtvirtinta, kad be juose išvardytų pareigų, darbuotojas vykdo ir kitus bendrovės nurodymus – pagal nusistovėjusią teismų praktiką panašios pareiginių nuostatų formuluotės yra teisėtos ir už jų nevykdymą gali būti skiriamos drausminės nuobaudos.

Todėl jeigu įmonėje „A“ buvote atsakinga už įdarbinimo formalumų sutvarkymą, priimant įmonėje „B“ naują darbuotoją, arba jeigu pažeidėte Jums įmonės „A“  duotus nurodymus dėl įmonės „B“ darbuotojų įdarbinimo, tuomet atsiranda pagrindas materialinei atsakomybei dėl pareigų neatlikimo arba netinkamo atlikimo. Taigi, šiuo atveju Jūsų neteisėta veika galėjo pasireikšti tuo, kad nesutvarkėte su leidimu užsieniečiui dirbti susijusių formalumų arba išsiuntėte įdarbinimo deklaraciją į „Sodros“ teritorinį skyrių, , nesulaukusi direktoriaus įsakymo arba kito įgalioto asmens nurodymo, nesusiderinote pranešimo „Sodrai“ pateikimo ir įdarbinimo terminų ir pan. Ta aplinkybė, kad Jūsų parengta deklaracija buvo pasirašyta įgalioto asmens nieko nekeičia, jeigu pavyzdžiui Jums buvo numatyta pareiga sutvarkyti su užsieniečio darbo leidimu susijusius formalumus arba prieš siunčiant deklaraciją turėjote sulaukti patvirtinimo, jog šie formalumai sutvarkyti ir užsienietis įdarbintas.

• Trečioji DK įtvirtinta sąlyga materialinei atsakomybei kilti yra tai, jog turi egzistuoti priežastinis ryšys tarp darbuotojo padarytos neteisėtos veikos ir darbdavio patirtos materialinės žalos atsiradimo. Tai reiškia, kad Jūsų neatliktos arba netinkamai atliktos pareigos turėjo lemti žalos įmonei „A“ atsiradimą. Kitaip tariant, turi būti galima padaryti išvadą, jog tuo atveju, jeigu būtumėte tinkamai atlikusi visas Jūsų pareigas, įmonei „A“ nebūtų tekę kompensuoti baudos.

• Pagal likusias tris sąlygas, norint pritaikyti materialinę atsakomybę, svarbu, kad neteisėtos veikos padarymo metu būtų egzistavusi Jūsų kaltė (neatsargumas arba tyčia), būtų galiojusi Jūsų darbo sutartis su įmone „A“ bei žala būtų padaryta pareiginių funkcijų atlikimo laiku.
Tik esant visoms aukščiau aptartoms sąlygoms buvęs darbdavys turėtų pagrindą reikalauti iš Jūsų materialinės žalos atlyginimo.

DK 254 str. nustato, jog darbuotojas privalo atlyginti visą padarytą žalą, bet ne daugiau kaip jo trijų vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio, išskyrus DK 255 straipsnyje numatytas išimtis – pavyzdžiui, darbuotojas privalo atlyginti visą darbdavio patirtą materialinę žalą jeigu ši žala buvo padaryta tyčia. Taip pat svarbu pažymėti, kad remiantis Civilinio Kodekso 1.125 str. 5 d. 1 p. darbdavys gali pareikšti darbuotojui reikalavimą dėl žalos atlyginimo teismo keliu per sutrumpintą šešių mėnesių ieškinio senaties terminą, skaičiuojamą nuo teisės pažeidimo paaiškėjimo dienos.

Apibendrinant viską, kas aukščiau išdėstyta, pažymime, kad:

- pareiga atlyginti žalą, atsiradusią darbo metu dėl Jūsų netinkamai atliktų arba visai neatliktų veiksmų, nereikalauja jokios specialios materialinės atsakomybės sutarties ar įsakymo, kadangi ji kylą remiantis DK nuostatomis. Taip pat jokiais susitarimais neprivalo būti numatyta žalos darbdaviui atlyginimo tvarka ar procedūra.

- Tam, kad galima būtų tiksliai įvertinti, ar savo darbo įmonėje „A“ metu padarėte neteisėtą veiką, dėl kurios įmonei „A“ teko mokėti kompensaciją įmonei „B“,  būtina detaliau išanalizuoti Jūsų įmonėje „A“ atliekamas  darbo funkcijas ir Jums priskirtą atsakomybę, įmonės „A“ lokalinius aktus, su kuriais buvote supažindinta bei pranešimo „Sodrai“ siuntimo ir užsienio piliečio įdarbinimo faktines aplinkybes – įvertinti ar privalėjote sutvarkyti su užsieniečio įdarbinimu susijusius formalumus, kam buvo priskirtina atsakomybė susijusi su užsieniečio įdarbinimu, kaip buvo paskirstytos pareigos šio įdarbinimo eigoje, ir kt.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius