Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar galima išjungti elektrą nedrausmingam nuomininkui?

Išnuomojau savo butą studentams. Jie jau kelis mėnesius mano nemoka nuomos mokesčio bei neapmoka už komunalines paslaugas. Ar teisėtai pasielgčiau, jeigu atjungčiau elektros tiekimą į butą?
Gavus įspėjimą, tačiau nesumokėjus skolos už elektrą, tenka padengti įsiskolinimą ir sumokėti už išjungtos elektros tiekimo atnaujinimą.
Gavus įspėjimą, tačiau nesumokėjus skolos už elektrą, tenka padengti įsiskolinimą ir sumokėti už išjungtos elektros tiekimo atnaujinimą. / Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr.

Tarp Jūsų ir studentų buvo sudaryta gyvenamosios patalpos nuomos sutartis. Remiantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 6.576 str., gyvenamosios patalpos nuomos sutartimi nuomotojas įsipareigoja suteikti už mokestį gyvenamąją patalpą nuomininkui laikinai valdyti ir naudoti ją gyvenimui, o nuomininkas įsipareigoja naudotis šia patalpa pagal paskirtį ir mokėti nuomos mokestį. Sudarydamos nuomos sutartį šalys turi susitarti dėl nuomos mokesčio dydžio, šio mokesčio mokėjimo terminų, atsiskaitymų už komunalinius patarnavimus tvarkos ir kitų sutarties sąlygų. Tačiau nuomos sutartis tarp fizinių asmenų gali būti sudaroma ir žodžiu.

Pirmiausia reikėtų įvertinti Jūsų (nuomotojo) ir butą išsinuomojusių asmenų (nuomininko) sudarytos sutarties sąlygas (ar sutartyje nėra aptarta galimybė nutraukti elektros energijos tiekimą įsiskolinimo pagal šią sutartį atveju), jeigu buvo sudaryta rašytinė sutartis, taip pat CK įtvirtintas nuostatas. 

CK 6.583 str. 2 d. yra įtvirtinta bendroji taisyklė, kad gyvenamosios patalpos nuomos mokestį nuomininkas turi sumokėti kas mėnesį, ne vėliau kaip iki kito, po išgyventojo, mėnesio dvidešimtos kalendorinės dienos, jeigu šalių susitarimu nenustatytas kitas terminas. Gyvenamųjų patalpų nuomos sutarties šalims įstatymas taip pat suteikia teisę susitarti dėl išlaidų už komunalines paslaugas atlyginimo. Remiantis CK 6.584 str. 3 d. mokesčio už šaltą ir karštą vandenį, elektros energiją, dujas, šiluminę energiją ir komunalines paslaugas klausimai yra nustatomi šalių susitarimu.

Sprendžiant dėl Jūsų teisės nutraukti elektros energijos tiekimą, reikia pažymėti, kad kiekvienu konkrečiu atveju būtina atsižvelgti į aplinkybes – įsiskolinimo dydį, vėlavimo mokėti terminą ir kitas reikšmingas aplinkybes. Manytina, kad nuomininkui trumpą laiką vėluojant mokėti nuomos mokestį ir atlyginti už sunaudotus energijos išteklius, Jūs neturėtumėte teisės nutraukti šių išteklių tiekimo.

Tokia išvada darytina atsižvelgiant į tai, kad CK 6.587 str. 6 d. yra įtvirtinta nuomotojo pareiga „užtikrinti tinkamą gyvenamojo namo, kuriame yra išnuomota gyvenamoji patalpa, naudojimą, teikti nuomininkui už mokestį sutartyje numatytas būtinas komunalines paslaugas arba užtikrinti jų teikimą, užtikrinti daugiabučio namo bendro turto ir komunalinių paslaugų teikimo įrangos, esančios name, remontą“. Tačiau, nuomininkui vėluojant atsiskaityti ilgesnį laiką / susidarius dideliam įsiskolinimui, Jūs galėtumėte kreiptis į elektros energiją teikiančią bendrovę su prašymu laikinai nutraukti (apriboti) energijos išteklių tiekimą. Šiuo atveju atkreipiame dėmesį į tai, kad elektrą teikiančios bendrovės dažniausiais nustato mokesčius už elektros energijos tiekimo sustabdymą bei atnaujinimą. Taip pat atkreipiame dėmesį į tai, kad jeigu nuomos sutartyje nėra aiškiai aptarta nuomotojo teisė apriboti elektros energijos bei kitų energijos išteklių tiekimo, egzistuoja rizika, kad dėl to tarp šalių gali kilti ginčas. 

Bet kuriuo atveju, prieš nutraukiant elektros energijos tiekimą į patalpas, pirmiausiai patartina nuomininkui raštu pareikšti pretenziją, joje reikalaujant per protingą terminą apmokėti įsiskolinimą bei nurodant, kad negavus apmokėjimo bus imtasi veiksmų elektros energijos tiekimui į išnuomotą butą nutraukti (minėtą pretenziją reikėtų išsiųsti registruotu paštu arba įteikti pasirašytinai).

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios  konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius