Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buto nuoma. Kaip išreikalauti kompensuoti nuostolius?

Buto nuomininkas iš pradžių sumokėjo mėnesio nuomos mokesčio dydžio užstatą, bet paskui vėlavo mokėti nuomą, o galiausiai išsikraustė palikęs neapmokėtas sąskaitas už paslaugas bei apgadintą butą. Nuostolis – apie tūkstantį litų. Ar galima ir kaip iš buvusio buto nuomininko išreikalauti kompensuoti nuostolius. Ar tai yra neįmanoma?
Iš nuomininkų patartina imti protingo dydžio užstatą.
Iš nuomininkų patartina imti protingo dydžio užstatą. / BFL nuotr.

Galimybė išsireikalauti iš buvusio nuomininko nesumokėtus komunalinius mokesčius ir kitus nuostolius priklauso nuo to, ar buvote su nuomininku sudaręs rašytinę nuomos sutartį, taip pat nuo to, kokias nuostatas sutartyje numatėte.

Pavyzdžiui, jei sutartyje numatėte, kokiu atveju nuomininkui gali būti negrąžinamas užstatas, jei išsamiai aptarėte, kokios būklės butas ir jame esantys daiktai perduodami nuomininkui (dar geriau – jei prie sutarties pridėjote perduodamo buto ir jame esančių daiktų nuotraukas), tokiu atveju bus realu išieškoti iš buvusio nuomininko nuostolius teismine tvarka.

Jūsų minėtas vieno mėnesio užstatas taip pat galėtų būtų panaudotas nuostoliams (ar jų daliai) kompensuoti, tačiau nuomininkui ginčijant užstato negrąžinimą, būtent nuomotojas turės įrodyti patyręs nuostolių, kurie pagrindžia negrąžinto užstato dydį. Jei patirtų nuostolių dydis yra mažesnis, nei nuomininko sumokėto užstato dydis, tuomet likusi užstato dalis, neapimanti padarytų nuostolių dydžio, turi būti grąžinama nuomininkui.

Bet kuriuo atveju, jei šalys nesusitarė kitaip, nuomotojas negali iš sumokėto užstato padengti normalių būsto nusidėvėjimo išlaidų. Todėl jei prieš įsikeliant nuomininkui sutartyje ar atskirame buto priėmimo-perdavimo akte nebuvo išsamiai aptarta, kokios būklės butas ir daiktai perduodami nuomininkui, vėliau įrodyti nuostolius gali būti sunku arba iš viso neįmanoma.

Į šį klausimą atsakė advokato padėjėja Ramunė Balkauskaitė (VETO LT advokatų profesinė bendrija). Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius