Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įmonė bute. Kaip jos atsikratyti?

Prieš 7 metus daviau sutikimą registruoti įmonės buveinę man priklausančio buto adresu. Per šį laiką pasikeitė įmonės direktorius ir akcininkai, apie kuriuos neturiu jokios informacijos. Mano žiniomis, įmonė jokios veiklos nebevykdo. Ketinu parduoti butą, todėl noriu, kad būtų išregistruota įmonės buveinė. Kur turėčiau dėl to kreiptis?
Prašymą išregistruoti įmonę reikia pateikti valstybės įmonei Registrų centras.
Prašymą išregistruoti įmonę reikia pateikti valstybės įmonei Registrų centras. / 15min skaitytojo nuotr.

Greičiausias būdas pakeisti įmonės buveinę yra susitarti su įmonės akcininkais, kad jie akcininkų susirinkime priimtų sprendimą dėl įmonės buveinės pakeitimo ir pateiktų jį juridinių asmenų registro tvarkytojui. Tačiau jei akcininkai patalpų savininkui yra nežinomi, su jais nėra galimybės susisiekti arba jie paprasčiausiai atsisako tai padaryti, patalpų savininkas gali pasinaudoti Vyriausybės 2003-11-12 Nr. 1407 nutarimo „Dėl juridinių asmenų registro įsteigimo ir juridinių asmenų registro nuostatų patvirtinimo“ 1411-1413 punktuose įtvirtinta buveinės išregistravimo galimybe vien tik patalpų savininko prašymu ir jam nėra būtina kreiptis dėl to į teismą.

Remiantis šia procedūra, patalpų, kuriose įregistruota juridinio asmens buveinė, savininkas turi teisę savarankiškai kreiptis į juridinių asmenų registro tvarkytoją su prašymu išregistruoti buveinę iš juridinių asmenų registro. Šiuo atveju tokį prašymą reiktų pateikti valstybės įmonės Registrų centras filialui, kuriame yra įregistruota įmonės buveinė. Juridinių asmenų registro tvarkytojas, gavęs patalpų savininko prašymą, išsiunčia pranešimą apie numatomą buveinės išregistravimą registre nurodytais valdymo organų narių adresais ir šį pranešimą paskelbia registro tvarkytojo interneto svetainėje. Jeigu juridinis asmuo per šešis mėnesius nuo pranešimo išsiuntimo ar paskelbimo registro tvarkytojo interneto svetainėje nepakeičia buveinės, registro tvarkytojas išregistruoja juridinio asmens buveinę ir nurodo, kad juridinio asmens buveinė išregistruota patalpų savininko prašymu.

Be to, registro tvarkytojui išregistravus juridinio asmens buveinę, jam išsiunčiamas pranešimas apie galimą juridinio asmens likvidavimą Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 2.70 straipsnyje nustatyta tvarka.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius