Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką derėtų žinoti turint reikalų su antstoliu

Rašau jums neturėdama daugiau vilties kovoti su antstolių savivale. Pralošiau civilinę bylą. Atsiskaičiau antstoliui Stanislauskui. Gavau antstolio Stanislausko pažymą, kad esu visiškai atsiskaičiusi. Atrodo, kaip ir viskas. Tuo tarpu mano kreditorius UAB „Hamiltonas“ pardavė skolą. Naujasis kreditorius kreipėsi į antstolį Užkuraitį. Šis atsiuntė raginimą mokėti skolą antrą kartą. Nunešiau antstolio Stanislausko pažymą, kad esu atsiskaičiusi. Anstolis Užkuraitis pažymą ignoravo ir pareiškė, kad sumokėjau ne ten. Todėl turiu mokėti tą pačią skolą antrąkart. Teismas, pakeisdamas išieškotoją, konstatavo, kad prievolė neįvykdyta.
Įstatymas ir teisingumas
Įstatymas ir teisingumas / 123rf.com

Pagal bendrą taisyklę, norinčiam perleisti reikalavimo teisę (parduoti skolą) kreditoriui skolininko sutikimo nereikia, vadinasi, nereikalinga ir specialiai apie tai informuoti skolininką. Tačiau pradinis kreditorius naujajam kreditoriui privalo garantuoti ir atsako už tai, kad perleidžiamas reikalavimas galiotų, t.y. nebūtų įvykdytas ir jį būtų galima anksčiau ar vėliau patenkinti, o naujasis kreditorius prisiima dėl skolininko neinformavimo galinčią atsirasti riziką.

Neinformavus skolininko, prievolės vykdymas gali būti komplikuotas dėl to, kad, nežinodamas apie reikalavimo teisės perleidimą, skolininkas gali įvykdyti prievolę nebeturinčiam teisės priimti įvykdymą pradiniam kreditoriui, ir toks prievolės įvykdymas bus tinkamas, o naujasis kreditorius negalės iš skolininko reikalauti prievolę vykdyti pakartotinai. Tačiau skolininkas, žinojęs apie reikalavimo perleidimą, atsako už netinkamą įvykdymą, t.y. privalo sumokėti skolą naujajam kreditoriui, o pats turi teisę susigrąžinti pradiniam kreditoriui sumokėtą sumą, kaip be pagrindo įgytą turtą.

Taigi jūsų atveju svarbu, ar mokėdama skolą objektyviai galėjote žinoti apie reikalavimo perleidimą naujajam kreditoriui. Jeigu reikalavimas buvo perleistas prieš jums sumokant skolą į pradinio kreditoriaus naudai išieškojimą vykdančio antstolio depozitinę sąskaitą, o naujasis kreditorius apie reikalavimo perleidimą nei jūsų, nei antstolio neinformavo, antrą kartą mokėti skolos nereikės –  naujasis kreditorius turės teisę išsireikalauti sumokėtą sumą iš pradinio kreditoriaus, kaip be pagrindo įgytą turtą.

Nereikės antrą kartą mokėti naujajam kreditoriui ir tuo atveju, jei reikalavimas buvo perleistas jums jau apmokėjus skolą – tokiu atveju pradinis kreditorius naujajam kreditoriui atsakys už tai, kad perleidžiamas reikalavimas buvo įvykdytas ir reikalavimo perleidimo metu nebegaliojo. Abiem šiais atvejais, jei naujojo kreditoriaus naudai išieškojimą vykdantis antstolis priverstinai pakartotinai iš jūsų išieškos skolą, turite teisę šiam antstoliui per dvidešimt dienų nuo priverstinio išieškojimo dienos (pvz.: kai lėšos buvo nurašytos nuo jūsų banko sąskaitos) pateikti skundą dėl tokių jo veiksmų atlikimo.

Tačiau tuo atveju, jei galėjote žinoti, kad mokate neturinčiam teisės gauti prievolės įvykdymą kreditoriui, atitinkamai ir jo naudai išieškojimą vykdančiam antstoliui (pvz.: jei pradinio kreditoriaus naudai išieškojimą vykdančio antstolio vykdomojoje byloje iki jums sumokant skolą buvo duomenų apie išieškotojo pasikeitimą), tiek skolą, tiek vykdymo išlaidas naujojo kreditoriaus naudai išieškojimą vykdančio antstolio vykdomojoje byloje privalėsite sumokėti.

Teismas, jei yra pagrindas (pvz. reikalavimo perleidimo atveju) bet kurioje proceso stadijoje pakeičia šalį jos teisių perėmėju šio motyvuotu prašymu, pagrindžiant dalyvavimą procese, nespręsdamas reikalavimo galiojimo klausimo, todėl šiuo atveju neturi reikšmės ir teismo nutarties motyvuojamoje dalyje galimai nurodyta aplinkybė, kad prievolė neįvykdyta.

Į klausimą atsakė advokatų kontoros „Meidus ir Juzukonis“ advokato padėjėja Dovilė Boguševičienė. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius