Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip elgtis, jei jus apgauna architektas

Architektui užsakiau namo projektavimo darbą. Jis galbūt dirbo pagal patentą, to tiksliai nežinau. Rašytinė sutartis su architektu nebuvo sudaryta. Už paslaugą pavedimu sumokėtas avansas. Tačiau praėjus metams paslaugos tiekėjas neįvykdė įsipareigojimų ir atsisakė baigti darbą. Jis taip pat pareiškė, kad jo iš dalies padarytas darbas atitinka sumokėtą avansą. Ką šioje situacijoje būtų galima padaryti? Ar įmanoma susigrąžinti avansą?
Brėžiniai
Brėžiniai / 123rf.com

Civilinis kodeksas numato, kad įvairios sutartys gali būti sudaromos tiek žodžiu, tiek raštu. Jūs su architektu sudarėte žodinę sutartį, kuri yra galiojanti ir turi būti vykdoma. Tačiau žodinės sutarties pagrindinė problema yra ta, kad kilus ginčui šalims yra labai sunku įrodyti pačios sutarties faktą bei šios sutarties turinį (dėl ko buvo susitarta: kokie darbai buvo užsakyti, kokia šių darbų kaina ir pan.).

Jūsų atveju sutarties fakto patvirtinimu galima laikyti avanso sumokėjimą, kuris yra užfiksuotas bankinėje sistemoje. Kilus ginčui dėl sutarties turinio, kiekviena šalis privalo įrodyti savo teiginius. Kadangi jokio rezultato iš architekto negavote, o nuo sutarties sudarymo praėjo metai, manome, kad turite teisę nutraukti šią sutartį dėl to, kad architektas jos neįvykdė per protingą terminą. Tokiu atveju turite parašyti šiam architektui pranešimą, kuriame turite nurodyti, kad nutraukiate sutartį remdamasis Civilinio kodekso 6.217 str.

Šis straipsnis numato, kad šalis gali nutraukti sutartį, jeigu kita šalis sutarties neįvykdo ar netinkamai vykdo, ir tai yra esminis sutarties pažeidimas. Tame pranešime jūs turite pareikalauti grąžinti avansą, kadangi Civilinio kodekso 6.222 str. numato, kad kai sutartis nutraukta, šalis gali reikalauti grąžinti jai viską, ką yra perdavusi kitai šaliai vykdydama sutartį, jeigu ji tuo pat metu grąžina kitai šaliai visa tai, ką buvo iš pastarosios gavusi.

Kadangi iš architekto nesate gavęs nieko, nieko neprivalote ir grąžinti. Tuo atveju, jeigu architektas atsisakys grąžinti avansą, jums teks kreiptis į teismą dėl šios sumos priteisimo. Nurodote, kad architektas dalį darbų atliko, ir jis juos vertina sumokėto avanso dydžio suma. Tokiu atveju architektas privalo perduoti tuos darbus jums bei nurodyti kiek ir kodėl tiek jie yra verti. Jeigu šie jo atlikti darbai nėra reikalingi (dėl to, kad tai yra tik dalis darbų, o jums buvo reikalingas visas darbų rezultatas), jūs turite teisę atsisakyti juos priimti ir už juos sumokėti (šioje situacijoje mokėjimas būtų atliekamas įskaitant jau sumokėtą avansą).

Šiuo atveju galite remtis civilinio kodekso 6.40 str. 1 d., kuri numato, kad kreditorius turi teisę nepriimti prievolės įvykdymo dalimis, jeigu ko kito nenumato įstatymai ar sutartis. Kilus ginčui būtent architektas privalėtų įrodyti, kad jūsų sutartis (tai yra žodinis susitarimas) numatė, kad architektas turi teisę perduoti jums savo atliktus darbus dalimis, o jūs privalote tuos darbus priimti. Jeigu architektui to padaryti nepavyks, teismas turėtų jums iš architekto priteisti visą sumokėtą avansą, nebent paaiškėtų kitos aplinkybės, kurios nebuvo nurodytos šiame klausime.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius