-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip įrodyti, kad darbdavys neteisus?

Buvau įdarbinta pagal sutartį, kurioje yra punktas, kad norėdama išeiti iš darbo pačiai prašant be svarbių priežasčių turėčiau sumokėti pastarųjų metų lėšas už įvairius seminarus (jų nebuvo) ir darbo biržos lėšas. Ar darbdavys gali reikalauti sumokėti pinigus, kurių iš savo kišenės jis nemokėjo, t.y. reikalauti grąžinti (tiksliau sumokėti) jam tai, į ką jis neįdėjo nė cento savo lėšų?
Darbiniai santykiai
Darbiniai santykiai / 123rf.com

Jis taip pat nemoka man tokio atlyginimo, kuris parašytas sutartyje (sutartyje rodo 2400 Lt, o moka 800. Taip elgiasi, nes pusę sumos pagal ES programą kompensuoja darbo birža ir gali išpešti daugiau naudos sau). Kaip tokioje situacijoje reikėtų elgtis?
Ačiū už pagalbą.

LR Darbo kodekso 95 str. 5 dalis numato, jog darbo sutartyje gali būti sulygta dėl darbuotojo pareigos atlyginti darbdaviui jo turėtas išlaidas per paskutinius vienerius darbo metus darbuotojo mokymui, kvalifikacijai kelti, stažuotėms, jeigu sutartis nutraukiama dėl darbuotojo kaltės arba darbuotojo pareiškimu be svarbios priežasties.

Taigi tam, kad nutraukus sutartį darbdavio reikalavimas atlyginti išlaidas būtų teisėtas ir pagrįstas, jis turi atitikti šias esmines sąlygas: 1) darbdavys realiai patyrė išlaidų; 2) išlaidos buvo patirtos per paskutinius vienerius darbo metus; 3) išlaidos tiesiogiai susijusios su darbuotojo mokymu, kvalifikacijos kėlimu, stažuotėmis; 4) darbo sutartis nutraukta esant darbuotojo kaltei arba jo pareiškimu be svarbios priežasties.

Įvertinkite, ar nesąžiningas darbdavys, kilus ginčui teisme, neturės įrodymų, kuriuos galėtų panaudoti prieš Jus.

Gali būti ir papildomų sąlygų dėl darbdavio išlaidų kompensavimo tvarkos ir terminų, jei šalys dėl jų susitarė (pavyzdžiui, sąlyga, jog darbuotojo pareiga atlyginti darbdavio turėtas išlaidas kyla tik tuomet, jei sutartis nutraukiama nepraėjus 3 metams po įsidarbinimo). Bet kuriuo atveju, tokios papildomos sąlygos negali papildomai apsunkinti darbuotojo padėties.

Darbuotojo pareiga atlyginti darbdaviui jo turėtas išlaidas gali būti numatyta ne tik pačioje darbo sutartyje, bet ir, pavyzdžiui, kolektyvinėje darbo sutartyje ar vidaus darbo tvarkos taisyklėse, su kuriomis darbuotojas buvo pasirašytinai supažindintas.

Grįžtant prie skaitytojos klausimo, akivaizdu, jog reikalavimas sumokėti darbdaviui darbo biržos lėšas, kurias, sprendžiant iš klausimo, darbo birža jam išmokėjo už Jūsų įdarbinimą, neatitiktų nė vienos iš aukščiau išvardintų sąlygų (visų pirma, tai nebūtų darbdavio patirtos išlaidos), todėl toks reikalavimas būtų nepagrįstas.

Dėl darbo užmokesčio –  turite teisę kreiptis į teismą dėl Jums neišmokėtos darbo užmokesčio dalies priteisimo. Žinoma, prieš tai įvertinkite, ar nesąžiningas darbdavys, kilus ginčui teisme, neturės įrodymų, kuriuos galėtų panaudoti prieš Jus, pvz., Jūsų pasirašyti kasos išlaidų orderiai, patvirtinantys, jog kas mėnesį priimdavote po 2400 Lt grynaisiais pinigais (nors realiai tegaudavote 800 Lt) įrodinėjimą dėl neišmokėtos atlyginimo dalies labai apsunkintų arba padarytų neįmanomą.

Į šį klausimą atsakė advokato padėjėja Ramunė Balkauskaitė (VETO LT advokatų profesinė bendrija). Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius