-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išsirinkti tinkamą atstovą teisme?

Turiu problemų dėl alimentų priteisimo. Teismas dėl jų vyks po mėnesio, o aš turiu išvykti atgal i užsienį. Ar įmanoma palikti įgaliotą asmenį, kuris teisme kalbėtų ir dalyvautų už mane? Ar daug tai kainuoja? Kur kreiptis?
Plunksna ir akiniai
Plunksna ir akiniai / 123rf.com
Temos: 2 Advokatas Teismas

Civilinio proceso kodeksas numato, kad asmenys gali vesti savo bylas teisme patys arba per atstovus. Neatvykusios šalies atstovo dalyvavimas teismo posėdyje laikomas tinkamu šalies dalyvavimu, jeigu teismas nėra pripažinęs šalies asmeninį dalyvavimą teismo posėdyje būtinu. Taigi bendruoju atveju dalyvauti asmeniškai nagrinėjant bylą teismo posėdyje yra Jūsų teisė, bet ne pareiga. Todėl jeigu teismo posėdyje dalyvauti pageidaujate, tačiau neturite galimybės, tuomet turite pasirūpinti, kad į teismo posėdį atvyktų Jūsų atstovas.

Atstovais pagal pavedimą teisme gali būti ne tik advokatai ir advokatų padėjėjai, turintys jų praktikai vadovaujančio advokato rašytinį leidimą atstovauti konkrečioje byloje, bet ir aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą turintys asmenys, jeigu jie atstovauja savo artimiesiems giminaičiams ar sutuoktiniui (sugyventiniui). Kitokio pobūdžio civilinėse bylose atstovu pagal pavedimą taip pat gali būti vienas iš bendrininkų kitų bendrininkų pavedimu, taip pat profesinės sąjungos, atstovaujančios profesinės sąjungos nariams (darbo teisinių santykių bylose).

Norėdamas, kad teisme Jums atstovautų advokatas (advokato padėjėjas), turėtumėte susirasti teisininką  (praktikuojančių advokatų ir advokatų padėjėjų sąrašai bei jų kontaktiniai duomenys skelbiami Lietuvos advokatūros tinklalapyje www.advoco.lt) bei sudaryti su juo rašytinę atstovavimo sutartį. Atstovavimo kaina yra išimtinai atstovaujamojo ir atstovo susitarimo reikalas, todėl kiekvienu konkrečiu atveju ji gali būti labai skirtinga. Bet kuriuo atveju, atstovavimo atlygintinumo klausimas turėtų būti aiškiai aptartas iš anksto.

Į šį klausimą atsakė advokato padėjėja Ramunė Balkauskaitė (VETO LT advokatų profesinė bendrija). Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios teisinės konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius