Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip paskolinti pinigų nesibaiminant, kad negrąžins?

Pažįstamas prašo, kad jam paskolinčiau pinigų. Ar būtų galimybė pinigų skolinimą įforminti taip, kad pinigų negrąžinimo atveju nereikėtų kreiptis į teismus, o galima būtų iš karto į antstolius?
Pinigai
Pinigai / 15min.lt nuotr.

Galima pinigų skolinimą įforminti vekseliu. Vekselis yra vertybinis popierius, kuriuo jį išrašęs asmuo be sąlygų įsipareigoja sumokėti jame nurodytą pinigų sumą  vekselyje nurodytam asmeniui pats arba įsako tai padaryti kitam. Vekseliai turi būti išrašomi laikantis Lietuvos Respublikos įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymo (toliau vadinamas „Įstatymas“) nuostatų. Vekseliai būna įvairių rūšių. Atsižvelgiant į Jūsų nupasakotą situaciją, siūlome Jūsų draugui suteikiamą paskolą įforminti neprotestuotinuoju paprastuoju vekseliu.

Teisės aktai vekseliams nenustato jokių privalomų blankų, tačiau griežtai reglamentuoja jų turinį. Vekseliams taikoma paprasta rašytinė forma (t.y. notariškai jų tvirtinti nereikia). Raštu surašytas ir Jūsų skolininko (t.y. vekselio davėjo) pasirašytas vekselis turi būti perduodamas Jums.

Neprotestuotinajame paprastajame vekselyje privaloma nurodyti:
- žodžius „neprotestuotinas paprastasis vekselis“ – šie žodžiai turi būti surašomi ta kalba, kuria surašytas vekselio tekstas
- besąlyginis vekselio davėjo (skolininko) įsipareigojimas sumokėti įrašytą sumą
- mokėjimo terminas
- mokėjimo vieta
- asmens, kuriam turi būti sumokėta, pavadinimas arba vardas ir pavardė
- vekselio išrašymo vieta ir data
- vekselį išrašančiojo asmens (neprotestuotino paprastojo vekselio davėjo) parašas.
Kartu vekselyje siūlome nurodyti tikslesnius Jūsų bei vekselio davėjo rekvizitus – asmens kodą ir adresą (nurodytu vekselio davėjo adresu galėsite siųsti žemiau nurodytus pranešimus).

Pagal Įstatymą neprotestuotinas paprastasis vekselis gali būti apmokamas:
- jį pateikus – šiuo atveju vekselis gali būti pateiktas apmokėjimui per vienerius metus nuo jo išrašymo.
- per tam tikrą laiką nuo jo pateikimo
- per tam tikrą laiką nuo išrašymo dienos
- konkrečią nustatytą dieną.

Kartu atkreipiame dėmesį:
- Jeigu vekselyje bus nustatytas mokėjimo terminas jį pateikus arba per tam tikrą laiką nuo pateikimo, tuomet vekselyje gali būti  nustatyta sąlyga, kad už vekselio sumą skaičiuojamos palūkanos kartu nurodant skaičiuojamą palūkanų normą.  Palūkanos šiuo atveju būtų skaičiuojamos nuo vekselio išrašymo dienos, jeigu vekselyje nenurodyta kita data. Jeigu vekselis apmokamas kitais terminais, tuomet sąlyga dėl palūkanų negalios.
- Jeigu vekselyje įrašytos kelios skirtingos sumos žodžiais ir/ar skaičiais, tuomet galios tik mažiausia suma.
- Vekseliai, kuriuose nurodyti įstatyme nenumatyti apmokėjimo terminai arba keli (vienas po kito einantys) terminai, negalioja.

Jeigu vekselyje bus nustatyta, kada jis turi būti apmokėtas? Konkrečią jame nustatytą dieną arba per tam tikrą laiką po jo išrašymo ar pateikimo. Tuomet paskutinę mokėjimo termino dieną arba ne vėliau nei per 2 po jos einančias darbo dienas  Jus privalote vekselio davėjui pateikti vekselį apmokėjimui. Pateikiant vekselį apmokėjimui  galite pateikti jį vekselio davėjui pasirašytinai (tuomet vekselio davėjas turi raštu pažymėti, kad gavo vekselį apmokėjimui) arba galite vekselio davėjui išsiųsti pranešimą apie vekselio pateikimą apmokėjimui. Praleidus aukščiau nurodytą vekselio pateikimo apmokėjimui terminą neteksite teisės reikšti reikalavimų vekselio davėjui.

Jeigu vekselis laiku neapmokamas? Jūs privalote ne vėliau nei per 4 darbo dienas po jo pateikimo apmokėti (t.y. nuo momento, kuomet pateikėte jį apmokėjimui) raštu išsiųsti vekselio davėjui pranešimą apie vekselio neapmokėjimą. Ginčo atveju privalėsite įrodyti, kad laiku išsiuntėte abu aukščiau nurodytus pranešimus, todėl siūlome juos siųsti registruotu paštu bei išsaugoti siuntimą patvirtinantį kasos aparato kvitą ar kitą dokumentą, kuriame būtų nurodytas adresatas ir išsiuntimo data.

Jeigu vekselis nebus laiku apmokėtas, galėsite iš jo davėjo reikalauti:
- vekselio sumos su palūkanomis (jeigu palūkanos leidžiamos ir jos buvo nurodytos vekselyje)
- 6 procentų metines palūkanas, skaičiuojamas nuo mokėjimo termino pabaigos
- pranešimų išsiuntimo ir kitų išlaidų atlyginimo.

Norint priverstinai išieškoti pinigų sumas pagal neapmokėtą vekselį po visų aukščiau nurodytų pranešimų išsiuntimo kartu su vekselio, pranešimų bei jų išsiuntimą patvirtinančių dokumentų originalais kreipkitės į notarą. Notaras, gavęs visus tinkamos formos dokumentus, padarys neapmokėtame vekselyje vykdomuosius įrašus. Tokį vekselį su notaro vykdomaisiais įrašais galėsite pateikti antstoliui, kad jis pradėtų priverstinio išieškojimo procedūrą.

Reikalavimus pagal laiku neapmokėtą neprotestuotinąjį paprastąjį vekselį galima pareikšti per vienerius metus nuo mokėjimo termino dienos.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios  konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius