-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastojau. Ką pasakys darbdavys?

Dirbu sandėlyje, darbas yra fizinis, reikia rūšiuoti, tvarkyti sunkias dėžes, nešioti kopėčias, bei aukštai laipioti. Planuojame turėti vaiką, bet nežinau ką daryti... Kaip paaiškinti darbdaviui, kad pastojau? Bijau kad mane atleis iš darbo, nes nesu tinkama darbui.
Nėštumas
Nėštumas / 123rf.com nuotr.

Darbo kodekso 132 str. numato garantijas nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus iki trejų metų. Šis straipsnis numato, kad darbo sutartis su nėščia moterimi negali būti nutraukta nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms.

Taigi nuo tos dienos, kurią pateiksite darbdaviui pažymą apie savo nėštumą, darbdavys negalės jūsų atleisti iš darbo (nebent bus Darbo kodekso 136 str. 1 ir 2 dalyse nurodyti atvejai).

Tai, kad būdama nėščia negalėsite dirbti sunkaus fizinio darbo, negali būti teisėta priežastis nutraukti su jumis darbo sutartį. Be to, nėštumo laikotarpiu jums bus taikomos papildomos Darbo kodekso numatytos garantijos, pvz. be jūsų sutikimo nebus galima skirti dirbti viršvalandžių, poilsio ar švenčių dienomis arba naktį, galėsite pareikalauti dirbti ne visą laiką ir kt. Darbo kodekso 278 str. numato, kad nėščia moteris negali būti įpareigojama dirbti esant tokioms darbo sąlygoms, kurios galėtų turėti neigiamą poveikį moters ar kūdikio sveikatai.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius