-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pataria advokatas. Įsigijau nekokybišką kompiuterį, ką daryti?

Šiais metais įsigijau nekokybišką kompiuterį, tačiau pardavėjas atsisako gražiuoju nutraukti kompiuterio pirkimo-pardavimo sutartį. Todėl svarstau galimybę dėl to kreiptis į teismą. Norėjau pasiteirauti, kiek man toks kreipimasis kainuos ir kiek laiko gali trukti tokios bylos nagrinėjimas?
Kompiuteris su spyna
Kompiuteris su spyna / 123rf.com nuotr.

Daugiau advokato patarimų

Paprastai už kiekvieną ieškinį mokamas žyminis mokestis, išskyrus atvejus, kada nuo žyminio mokesčio mokėjimo ieškovai yra atleidžiami. Nuo 2011 m. spalio 01 d., įsigaliojus Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso pataisoms, visi vartotojai bylose dėl visų reikalavimų, atsirandančių iš vartojimo teisinių santykių, yra atleidžiami nuo žyminio mokesčio mokėjimo.

Vartojimo sutartys nuo kitų sutarčių atskiriamos pagal vartojimo sutarties šalių specifiką bei vartotojo tikslus. Pirma, vartojimo sutartis – tai sutartis, sudaryta tarp fizinio asmens (vartotojo) ir prekių ar paslaugų pardavėjo (tiekėjo). Antra, vartotojas šią sutartį sudaro su vartotojo verslu ar profesija nesusijusiu tikslu, t. y. vartotojo asmeniniams, šeimos, namų ūkio poreikiams tenkinti.

Taisyklės, skirtos vartotojui, kaip silpnesniajai šaliai, apsaugoti, taikomos tik sutartims, kurios buvo sudarytos siekiant patenkinti privačius asmens poreikius. Jeigu asmuo sudarė sutartį, siekdamas su savo verslu ar profesija susijusių tikslų, jis turi būti laikomas esančiu lygiavertės padėties su kita sutarties šalimi, ir todėl ypatinga apsauga, kurią teisės aktai įtvirtina vartotojams, šiuo atveju būtų nepateisinama.

Taigi jei įsigytą kompiuterį įsigijote ir naudojate išimtinai jūsų asmeniniams poreikiams tenkinti, už ieškinį dėl šio kompiuterio pirkimo-pardavimo sutarties nutraukimo žyminio mokesčio mokėti nereikia. Tačiau jei kompiuterį įsigijote su jūsų verslu ar profesija susijusiais tikslais, už tokį ieškinį mokėtinas 500 litų žyminis mokestis. Teismas, atsižvelgdamas į ieškovo turtinę padėtį, gali iš dalies atleisti nuo žyminio mokesčio ar jo mokėjimą atidėti.

Bylos nagrinėjimo trukmė, atsižvelgiant į šalių elgesį ir atliekamų procesinių veiksmų pobūdį, gali būti labai skirtinga ir trukti nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Pavyzdžiui, 2010 metais pirmos instancijos teismuose iš 9 608 išnagrinėtų civilinių bylų dėl vartojimo pirkimo-pardavimo: didžioji dalis, t. y. 9 257 (96 proc.), bylų buvo išnagrinėta per trumpiau nei 6 mėnesius, 265 (3 proc.) bylų nagrinėjimas truko nuo 6 iki 12 mėnesių, o 86 (1 proc.) bylos buvo nagrinėjamos ilgiau nei 12 mėnesių.

Į šį klausimą atsakė advokatų kontoros „Borenius“ teisininkai. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Savo klausimus siųskite adresu advokatas@15min.lt, o dėl išsamios konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius