Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš devyniolikos patikrintų „Lietuvos geležinkelių“ viešųjų pirkimų – dešimt su pažeidimais

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad iš devyniolikos praėjusiais metais AB „Lietuvos geležinkelių“ vykdytų neskelbiamų viešųjų pirkimų, septyniuose perkančioji organizacija neužtikrino Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų laikymosi, trijuose nustatyti pažeidimai.

„Neskelbiami viešieji pirkimai kelia didžiausią riziką ir dažniausiai būna neskaidrūs. Ne išimtis ir „Lietuvos geležinkelių“ vykdyti pirkimai, apie kuriuos nebuvo skelbiama viešai, o juose dalyvavo tik vienas tiekėjas“, – sako Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius Žydrūnas Plytnikas. 

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad perkančiosios organizacijos sprendimas reklamos paslaugas pirkti nepaskelbus apie pirkimą ir pakvietus tik vienintelį tiekėją, yra nepagrįstas ir pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principus.

„Lietuvos geležinkeliai“ nenurodė objektyvių priežasčių, patvirtinančių tiekėjo teikiamų paslaugų išskirtinumo. Kadangi  rinkoje yra daugiau tiekėjų, užsiimančių minėta veikla, šis tiekėjas nebuvo vienintelis, teikiantis tokio pobūdžio paslaugas. Todėl  sprendimas kviesti tik vienintelį tiekėją galėjo apriboti galinčių teikti analogiškas paslaugas tiekėjų konkurenciją.
                                                  
Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai nustatyti ir dar dviejuose bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ teikiamų viešųjų paslaugų (keleivių vežimo) nuostolių kompensavimo studijos parengimo bei teisinės paslaugos pirkimuose.                                                                                                  

Tikrinimo metu, paprašius papildomai pagrįsti pasirinktus pirkimo būdus, perkančioji organizacija pateikė papildomus paaiškinimus ir nurodė ypatingą skubą sąlygojančias aplinkybes. Tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba perkančiosios organizacijos argumentus laiko nepagrįstais ir neįrodančiais ypatingos skubos reikalaujančių aplinkybių. Todėl, Viešųjų pirkimų tarnybos nuomone, minėtų paslaugų pirkimai atlikti pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas bei jame įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius