Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek kainuoja tyla apie Kauno valdžią?

Į milijardus litų nuostolių valstybei kasmet kainuojantį neskaidrių viešųjų pirkimų voratinklį yra įsipainiojusios ne tik centrinės valdžios institucijos, bet ir milijonus mokesčių mokėtojų pinigų kasmet išleidžiančios didžiųjų miestų savivaldybės. Viena po kitos į viešumą išlendančios skandalingos istorijos atskleidžia įtartinus Kauno valdžios leidžiamų pinigų kelius ir klystkelius.
Konkurso laimėtoja liko tik viena bendrovė, su kuria bus sudaroma sutartis.
Dėl neskaidrių viešųjų pirkimų kauniečiai taip pat praranda didžiules sumas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš mėnesį išskirtiniame interviu „15min“ Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas atvirai prabilo apie tai, kaip kai kurios šalies ministerijos, patiriančios korumpuotų žiniasklaidos priemonių šantažą, viešųjų pirkimų keliu nusiperka tylą. „15min“ turima informacija atskleidžia, jog panaši schema veikia ir Kauno miesto savivaldybėje.

Kiekvienais metais viešindama informaciją apie savo veiklą, Kauno valdžia išleidžia šimtus tūkstančių litų. Norėdama pasirinkti, kuriame leidinyje bus spausdinama minėta informacija, miesto savivaldybė kasmet skelbia viešųjų pirkimų konkursą.

Valdžios institucijų vykdomi viešieji pirkimai turėtų užtikrinti, jog mokesčių pavidalu surinkti pinigai būtų leidžiami skaidriai, taupiai bei racionaliai. Deja, realybėje taip būna ne visuomet.

Įtartinos sąlygos

Šių metų kovo 9 dieną Kauno savivaldybės administracija paskelbė atvirąjį supaprastintą konkursą „Informacijos, žodinių skelbimų, užuojautų, nekrologų paskelbimo paslaugų pirkimas“. Viešai paskelbtose konkurso sąlygose buvo nustatyti labai konkretūs reikalavimai dalyvauti konkurse norintiems leidiniams.

Konkurso sąlygos numatė, jog pretenduoti į valdiškus pinigus galėjo tik regioninio laikraščio statusą turintis leidinys, kurio pastarųjų trijų mėnesių vidutinis dienos tiražas sudarė ne mažiau nei 20 tūkst., o šeštadieniais – ne mažiau nei 25 tūkst. egzempliorių.

„Susipažinus su konkurso medžiaga kilo pagrįstų abejonių, kad konkurso sąlygos yra sukurtos taip, kad jame galėtų dalyvauti tik vienas tiekėjas. Be abejo, tokios sąlygos panaikina bet kokią galimybę konkurencijai, tiekėjų nediskriminavimui. Kita vertus, tokios aplinkybės sudaro įspūdį, kad šio konkurso tikslas yra „pamaitinti“ ir tokiu būdu nusipirkti tylą dažnai šališkai kritiškame laikraštyje“, – sakė „15min“ Kauno padalinio vadovas Donatas Večerskis.

Atšaukė konkursą

Kaip ir buvo galima prognozuoti, norą dalyvauti šiame supaprastintame atvirajame konkurse išreiškė tik bendrovė „Diena Media News“, valdanti dienraštį, kuriam, kaip įtariama, ir galėjo būti pritaikytos minėto konkurso sąlygos.

„15min“ informaciją apie galbūt neskaidrų konkursą perdavė Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT), kuri savivaldybės skelbto konkurso sąlygose rado ne vieną grubų pažeidimą.

„15min“ Kauno savivaldybei įteikė pretenziją, reikalaujančią sustabdyti visas pirkimo procedūras. Tačiau dienraštį netrukus pasiekusiame Kauno miesto savivaldybės atsakyme buvo pranešta, jog savivaldybės Viešojo pirkimo komisija pretenziją atmetė kaip nepagrįstą.

Nepaisant to, Kauno savivaldybės administracija, nesulaukusi net VPT tyrimo pabaigos, suskubo nutraukti minėtą konkursą. Valdininkai užbėgo už akių VPT reikalavimui nutraukti pirkimo procedūras.

Grėsminga tendencija

„15min“ šaltinių savivaldybėje duomenimis, vienintelio minėtame konkurse dalyvavusio leidinio pasiūlyta kaina už informacijos viešinimą buvo net 6 kartus didesnė nei praėjusių metų konkursą laimėjusio tiekėjo kaina.

Pastaruosius kelerius metus savivaldybės informacijos sklaidos konkursus laimintys leidiniai informacijai apie Kauno valdžios darbus per savaitę paprastai skiria vieną puslapį. Įvertinus šį faktą, galima apskaičiuoti, jog jei minėtas konkursas būtų įvykęs, savivaldybė informacijos apie savo veiklą sklaidai per metus būtų išleidusi maždaug beveik 600 tūkst. Lt. Jeigu šiame konkurse būtų leista dalyvauti ir kitiems leidiniams, ši suma galėtų nesiekti ir 150 tūkst. Lt.

„Šis sužlugęs neskaidrus konkursas atskleidžia grėsmingą tendenciją mūsų valstybėje, kad tiek verslo kompanijos, tiek žiniasklaidos priemonės yra įsitraukiusios į neskaidrius sandorius. Neskaidriai veikianti žiniasklaida, užsiimdama šantažu, užsitikrina sau reikalingus biudžetus ir stumia visą žiniasklaidos rinką išsigimimo link, o perkantieji tylą pradeda jaustis nebaudžiami, nes žiniasklaida neatlieka vienos iš savo funkcijų – objektyviai informuoti visuomenę. „15min“ redakcija šiais metais kelis kartus kreipėsi į visuomenę, žiniasklaidos darbuotojus ragindama atsitokėti. Nes kaina, kurią galiausiai gali tekti sumokėti, yra mūsų valstybės žlugimas“, – tvirtino „15min“ Kauno padalinio vadovas D.Večerskis.

Kauno miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas:

„Su viešaisiais pirkimais mes problemų neturime. Tris kartus pabelsiu į medį, bet mums kol kas sekasi. Kažkokių grubių pažeidimų Kauno savivaldybėje dar nėra buvę. Suprantate, net 88,6 proc. visų praėjusių metų viešųjų pirkimų yra atlikta elektroninėmis priemonėmis. Išskyrus pasiūlymo garantijas, jokių popierinių dokumentų niekas nesiuntinėja. Viena iš korupcijos pasireiškimo galimybių yra asmeniniai kontaktai su rangovu. Rangovų nebematau jau antri metai. Mano kabineto slenksčio jau niekas nebetrypia. Ar kartais tenka patirti administracijos vadovų ar politikų spaudimą? Na, čia reikėtų žiūrėti, kas ką vadina spaudimu. Manęs niekas nereikalauja pažeidinėti įstatymų“.

Kauno miesto tarybos narys Visvaldas Matijošaitis:

„Kalbant apie savivaldybės viešuosius pirkimus, tai esu susipažinęs tik su keliais atvejais. Teko matyti praėjusios kadencijos metu skelbto konkurso skaičius. K.Veverskio gatvėje buvo pastatytas socialinis būstas, kurio 1 kv. m. kaina viršijo 4 tūkst. Lt. Laisvės alėjoje gyvenamą plotą su žeme galima pigiau nupirkti. Tikrai nemanau, kad šiuo atveju ten viskas vyko švariai ir skaidriai. Neūkiškumo viešuosiuose pirkimuose tikrai daug“.

Kauno savivaldybės viešieji pirkimai

179 – tiek prekių, paslaugų ir darbų pirkimų Kauno savivaldybė įvykdė praėjusiais metais

195 – tiek milijonų litų buvo planuota išleisti visų viešųjų pirkimų metu praėjusiais metais

172 – tiek milijonų litų Kauno savivaldybė išleido vykdydama viešuosius pirkimus 2010-aisiais

Pažeidimai – beveik kas antrame konkurse

2010 m. Viešųjų pirkimų tarnyba patikrino 9 Kauno savivaldybė vykdytus viešuosius pirkimus. 4 patikrinimai buvo vykdyti prevencine tvarka, 2 – pagal planą, kiti du – pagal teisėtvarkos institucijų pavedimus, bei vienas – pagal gautą skundą. Pažeidimai buvo nustatyti 4-iuose viešuosiuose pirkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius