Korupcijos vėžys graužia Lietuvą. Metas veikti!

Kiek kainuoja tyla? Kokie yra ramybės ir užčiauptos kritikos įkainiai? Gerbiamieji valstybės tarnautojai, specialiųjų tarnybų darbuotojai, jūs puikiai žinote tuos skaičius. Tai – milijonai iš mūsų šalies biudžeto, visų Lietuvos žmonių kišenių. Seikėjami viešųjų pirkimų kaušais ir mažesniais samčiais.

Žinote viską iki paskutinio cento, nes būtent jūs valdote tuos pinigų srautus ir skelbiate netikrus nugalėtojus. Darote tai pagal gerai patepto ir labai nešvaraus žaidimo scenarijų. Nebegalima tylėti ir su tuo taikstytis. Bendrovė „15min“ jau sustabdė kelis neskaidrius sandorius*.

Ir ateityje sieksime užkirsti kelią valstybinių įstaigų viešinimo konkursams, kurių sąlygos bus iš anksto pritaikytos specialiai vienam ar kitam žiniasklaidos kanalui. Negailėsime laiko, jėgų ir kitų išteklių teisminiams procesams. Korupcija, šioje srityje pastaruoju metu pasiekusi itin įžūlų mastą, pagaliau turi būti sustabdyta.

Švaistyti Lietuvos žmonių pinigus neskaidriuose, neefektyviuose konkursuose – gėdinga ir nepateisinama. Žiniasklaida, kaip ir bet kuris kitas viešuosiuose pirkimuose dalyvaujantis verslas, privalo konkuruoti vienodomis sąlygomis, pagal kurias jau seniai veikia komercinės reklamos rinka. Paklusdami, ar net skatindami ydingą konkursų rengimo tvarką kenkiate ne tik kitiems, bet ir sau patiems – jūs sistemingai žlugdote valstybę.

Norėdami paskleisti žinią, turėtumėte pasiekti kuo didesnę auditoriją efektyviai, nesišvaistydami pinigais. Bet viskas vyksta atvirkščiai, nes konkursų taisyklėse įrašote sąlygas, kurios yra visiškai nesusijusios su jūsų komunikacijos tikslais. Tos nuostatos rašomos anksčiau numatytam „laimėtojui“, šitaip susimokant už palankumą ar pažadą susilaikyti nuo kritikos.

Užgniauždami sveiką konkurenciją, iškreipdami rinką, naikinate ir demokratiškos valstybės efektyvumo variklį, visos Lietuvos konkurencines savybes.

Tikime mūsų šalies ateitimi, jos žmonių gerove. Tikime žodžio ir spaudos laisve. Dirbkime kartu stiprindami šias kertines vertybes. Skaidriai, nebijodami šantažo ir šešėlinių susitarimų. Pripažinkite patys sau: apmokėta tyla ir nupirkta ramybė tėra iliuzija. Dirbkime taip, kad nebūtų ko slėpti.

„15 min“ redakcija

* UAB „15 minučių“ Aukščiausiajame Teisme laimėjo bylą prieš Valstybinę ligonių kasą dėl neskaidraus viešinimo konkurso „Socialinės aiškinamosios informacijos spausdinimo šalies laikraščiuose paslaugų pirkimo“.

Mūsų bendrovė padavė į teismą Sveikatos apsaugos ministeriją, dėl supaprastinto atviro konkurso „Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos informacijos rengimo ir spausdinimo spaudoje paslaugoms pirkti“. Laimėta byla pirmos instancijos teisme, dabar ji nagrinėjama Apeliaciniame Teisme.

Sustabdytas koncertinės įstaigos Kauno valstybinė filharmonija konkursas „Reklamos paslaugų spaudoje ir internete pirkimas (Nr. 83469).

Kilus įtarimų sustabdytas ir tikrinamas Kauno miesto savivaldybės administracijos konkursas (Nr. 101784) „Informacijos, žodinių skelbimų, užuojautų, nekrologų paskelbimo paslaugoms pirkti“.

Taip pat esame ne kartą informavę Viešųjų pirkimų tarnybą apie planuojamus neskaidrius sandorius. Po šios informacijos paviešinimo kai kurios sutartys buvo nutrauktos, konkursai sustabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius