Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 11

Audringi Vyriausybės metai: ekspertai įvertino, kas buvo gerai ir blogai

Lygiai prieš metus, 2020 gruodžio 11-ąją, kuri buvo penktadienis, Seime prisiekė Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė, kuri iš karto nėrė į problemų liūną. I.Šimonytės Vyriausybė išgyveno pirmuosius itin audringus metus – pandemijos pikas, viltį įkvėpusi vakcinacija, Baltarusijos diktatoriaus sukelta migrantų krizė, sudėtingi santykiai su prezidentu ir opozicija bei Vyriausybės metines sugadinusi Baltarusijos trąšų tranzito krizė, kuri virsta Vyriausybės krize. Penktadienį apie premjerei nusiųstą atsistatydinimą paskelbė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, premjerės verdikto dėl pasitraukimo laukia ir susisiekimo ministras Marius Skuodis. 15min paklausė įvairių sričių ekspertų, kaip jie vertina šios Vyriausybės metus, kokius jos privalumus, trūkumus mato bei kokius pažymius jai rašo.
Patvirtinta Ingridos Šimonytės vyriausybė
Patvirtinta Ingridos Šimonytės vyriausybė / 15min nuotr.

Dorodamasi su krizėmis ši Vyriausybė bando pradėti ir ilgai lauktas reformas. Žadėta mokesčių reforma kol kas tik aptarinėjama ir atidėta geresniems laikams. Nuolat kritikos taikinyje esanti Sveikatos apsaugos ministerija bando pradėti sveikatos priežiūros įstaigų reformą, tačiau kol kas klimpsta ginčuose. Švietimo ir mokslo ministerija pradėjo dar vieną švietimo reformą, o Aplinkos ministerija ėmėsi daug diskusijų keliančio žaliojo kurso įgyvendinimo. Energetikos ministerija tikina, kad šie metai buvo lūžio metai įgyvendinant strateginius energetinės nepriklausomybės stiprinimo projektus.

15min paprašė I.Šimonytės Vyriausybės veiklą įvertinti skirtingų sričių ekspertus: politologę Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili, profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkę Ingą Ruginienę, ekonomistą Aleksandrą Izgorodiną, menotyrininkę Agnę Narušytę ir buvusį premjerą Gediminą Kirkilą.

Politologės požiūris: „Vyriausybės kaita būtų pats blogiausias dalykas“

Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros lektorė, politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili teigė, kad šią Vyriausybė galėtų vertinti septynetu.

„Jei atmestume šių dienų įvykius, didelių problemų Vyriausybės darbe nematyčiau. Bet tai nereiškia, kad viskas labai gerai“, – teigė ji.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili

Politologė akcentavo, kad nepaisant dviejų krizių –pandemijos ir neteisėtų migrantų – Lietuvos ekonomika nestojo. „Situacija yra valdoma. Ji yra normali“, – pabrėžė ji.

G.Burbulytė-Tsiskarishvili pastebėjo, kad labiausiai reaguojama į užsienio politiką, tačiau pabrėžė, kad užsienio politika Lietuvoje –nuosekli ir nėra vieno ministro įgeidžiai.

„Viena didžiausių šios Vyriausybės problemų – komunikacija. Nuo rudens mes matome pagerėjimą, ypatingai atskirų, tų jautriųjų ministerijų atsakingi pareigūnai atsižvelgė į ekspertų teikiamas pastabas. Matome, kad įvykdyti pokyčiai. Tačiau juos sugriovė šių dienų įvykiai: namų darbų neatlikimas, komunikacijos neparengimas gruodžio 8-ajai dienai (kai įsigaliojo JAV paskelbtos sankcijos Baltarusijos trąšų gamintojui „Belaruskalij“, kurio kroviniai per Lietuvą keliauja ir po sankcijų paskelbimo, – red. past.)“, – kalbėjo politologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius