Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kubilius rezga planus įkurti Lietuvoje dar vieną ministeriją

Naujosios valdžios institucijos funkcijos dar derinamos, bet pavadinimas jau aiškus – Gerovės. Tačiau ekspertai įspėja, kad gerais norais tik dangstomas politikų siekis sukurti naujų šiltų postų.
Per Baltijos kelio 20-mečio minėjimą Vilniuje ir A.Kubilius (c.), ir A.Ansipas (k.), ir V.Dombrovskis (d.) kalbėjo lietuviškai. Pastarajam skaitant sveikinimo kalbą, pravertė sukirčiuoti skiemenys.
Teigiama, jog A.Kubiliaus (centre) planus plėsti Vyriausybę įkvėpė pokalbis su Latvijos premjeru V.Dombrovskiu (dešinėje). / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Ministerija Melas

Šlubčiojančios valdančiosios daugumos premjeras Andrius Kubilius ieško būdų, kaip išsaugoti reitingus bei valdžią, o tuo pačiu sumažinti šalyje dėl sunkmečio tvyrančią socialinę įtampą.

Naujienų portalas ketvirtadienį sužinojo, kad jau kurį laiką rezgami planai įkurti naują, jau 15-ąją, ministeriją.

Viliamasi, jog ši iniciatyva nesukels visuomenės pasipiktinimo, nes žmones bus bandoma įtikinti, jog nauja ministerija bus visiškai kitokia ir visiems naudinga. Lig šiol laukta tinkamos progos šiuos planus paviešinti.

 Pavyzdys – Latvijoje

15min.lt šaltinių duomenimis, ši idėja ministrų kabinete brandinama dar nuo 2009 metų lapkričio 6 dienos, kai Vilniaus rotušėje vyko Baltijos ministrų pirmininkų tarybos susitikimas (jo ataskaitą galite rasti čia). Trijų šalių premjerai – Lietuvos Vyriausybės vadovas A.Kubilius, Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis ir Estijos premjeras Andrusas Ansipas – tada aptarė bendrus veiksmus ekonominės ir finansų krizės akivaizdoje, bendradarbiavimą energetikos ir klimato kaitos klausimais, kooperaciją gynybos ir nacionalinio saugumo srityje.

Po darbo susitikimo A.Kubilius ir jo kolega latvis V.Dombrovskis neoficialiai šnekučiavosi vakarieniaudami. Latvijos atstovas V.Dombrovskis Lietuvos premjerui prasitarė, kad vienas ministrų jo Vyriausybėje yra lietuviška pavarde – Augulis.

A.Kubilius pasidomėjo, kokiai sričiai Latvijos Vyriausybėje šis „lietuvis“ vadovauja, dar pašmaikštavo, jog malonu turėti savų žmonių kaimynų valdžioje.Politikai mano, kad Gerovės ministerijos buvimas mažintų socialinę įtampą šalyje ir padėtų išvengti tokių įvykių kaip riaušės.

Išgirdęs, jog Uldis Augulis yra Gerovės ministerijos vadovas, A.Kubilius susimąstė.

Rūpintųsi gyventojų gerove

Nuo pat minėto Baltijos ministrų pirmininkų tarybos susitikimo Vyriausybės užkulisiuose buvo svarstoma galimybė įkurti tokią ministeriją ir Lietuvoje. A.Kubilius bendražygius tikina, jog vien toks geras naujosios ministerijos pavadinimas garantuotųsėkmę.

Be to, institucijai būtų patikėtos pavadinimą atitinkančios funkcijos: prižiūrėti, kad sklandžiai dirbtų „Sodra“ bei Lietuvos darbo birža, rūpintis, kad nebūtų eilių poliklinikose, kontroliuoti, jog monopolininkai be pagrindo nekeltų maisto produktų, degalų, komunalinių paslaugų kainų. Planuojama, kad ministerijos atstovai taip pat ieškotų galimybių, jog bent kartą per metus visi šalies gyventojai gautų kvietimą nemokamai apsilankyti kine, teatre ar sporto klube.

Neatmetama galimybė, kad Gerovės ministerijai galėtų būti patikimos ir tokios specifinės užduotys kaip Lietuvos pasirengimas „Eurovizijos“ dainų konkursui.

A.Kubilius mano, kad tokios ministerijos buvimas mažintų socialinę įtampą šalyje ir padėtų išvengti įvykių, kaip, pavyzdžiui, 2009-ųjų sausio 16-osios riaušės.

Tačiau Vyriausybės vadovą stabdo tai, jog naujos ministerijos kūrimas prieštarautų jo paties deklaruojamam taupymui, biurokratinio aparato mažinimui, nereikalingų institucijų saulėlydžiui.

Tą patį akcentavo keli 15min.lt kalbinti ekspertai: esą būtų praktiškai neįmanoma skaičiavimais pagrįsti, jog naujos ministerijos įkūrimas dabartinėmis sąlygomis atneštų teigiamą ekonominį efektą.

Vyriausybės Spaudos tarnyba planų kurti Lietuvoje naują ministeriją oficialiai kol kas nekomentuoja, nežinoma ir prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicija šiuo klausimu.

Juokais: reikės ministro Augulio!

Balandžio 1-osios proga būtų galima pajuokauti, jog A.Kubiliui reikėtų rasti pretendentą į būsimus ministrus, pavarde Augulis. Tada premjeras galbūt ir sugebėtų įtikinti visuomenę ir šalies vadovę, jog nesame prastesni už latvius, taip pat nusipelnėme turėti Gerovės ministeriją, vadovaujamą Augulio. Tiesa, latvis 38 metų U.Augulis vos prieš savaitę Vyriausybėje šiek tiek pasislinko – paėmė teisingumo ministro portfelį.

Beje, konservatorius A.Kubilius vieną sykį jau pademonstravo, kad atidžiai seka ir rūpinasi Latvijoje vykstančiais politiniais bei ekonominiais procesais.

Aš prognozuoju, kad Latvija nedevalvuos lato, nes tai neatneš jokios naudos. Tai tik gandai ir spekuliacijos. Visos šios prognozės rašytos šakėmis ant vandens“, – pareiškė A.Kubilius pernai birželio 9 dieną interviu Lietuvos nacionaliniam radijui. Politikas pridūrė, kad lato devalvacijos tikimybė lygi tikimybei, kad nukris meteoritas.

Kai visai netrukus, spalio 25 dieną, pranešta apie Latvijoje nukritusį meteoritą, A.Kubiliui teko teisintis, kad turėjo omeny Lietuvą, o ne šalį kaimynę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius