-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl A.M.Brazausko netekties Lietuvoje skelbiamas trijų dienų gedulas (papildyta 09.24 val.)

Pirmadienį ryte į neeilinį posėdį susirinkęs Lietuvos ministrų kabinetas nusprendė šalyje skelbti trijų dienų gedulą dėl prezidento Algirdo Mykolo Brazausko netekties.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyriausybės posėdyje, kuriam pirmininkavo finansų ministrė Ingrida Šimonytė, A.M.Brazausko atminimas buvo pagerbtas tylos minute. Posėdyje svarstytas vienintelis klausimas – dėl gedulo paskelbimo. Nuspręsta gedulą paskelbti nuo antradienio 7 val. ryto iki ketvirtadienio 22 val. vakaro.

Paskelbus gedulą ant namų turi būti iškeltos vėliavos. Minint gedulą ant pastato keliama Lietuvos valstybinė vėliava su gedulo ženklu – prie vėliavos koto prisegamas 10 centimetrų pločio juodas kaspinas, kurio galai siekia vėliavos apačią.

Jeigu vėliava iškelta prie pastato ant stiebo, ji nuleidžiama iki trečdalio stiebo ilgio. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad vėliava tokiu būdu pirmiausiai pakeliama iki aukščiausios stiebo vietos, paskui nuleidžiama per vienos vėliavos plotį.

Situacija, be abejo, yra neeilinė. Iš tikrųjų jeigu jūs pasižiūrėsite į mūsų istoriją, tai nuo 1918 metų nebuvo tokio atvejo, dar prezidentinių laidotuvių mes neturėjome, – sakė D.Matulionis.Jeigu kartu su Lietuvos valstybės vėliava iškeltos kitos vėliavos, jas rekomenduotina nuimti.

Pirmadienį prezidentūroje taip pat planuoja posėdžiauti už A.M.Brazausko laidotuvių surengimą atsakinga speciali komisija. Ji spręs, kur ir kada bus pašarvotas bei palaidotas politikas.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys sekmadienį 15min.lt teigė, kad preliminariai svarstoma A.M.Brazauską pašarvoti antradienį prezidentūroje, o laidotuvės turėtų būti surengtos ketvirtadienį. A.M.Brazauską numatoma laidoti Antakalnio kapinėse Vilniuje.

77 metų A.M.Brazauskas po sunkios ligos mirė šeštadienį savo rezidencijoje Turniškėse, Vilniuje.

Papildyta 09.24 val.: Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis priminė, kad paskelbus gedulą ant pastatų turi būti iškeltos vėliavos su juodu kaspinu, o jei vėliava yra ant stiebo, ji turi būti nuleista vieną trečdalį stiebo ilgio. „Taip pat siūloma susilaikyti nuo pramoginių renginių. Bet, aišku, tai yra tik rekomendacinio pobūdžio nuostata, nėra privaloma. Kiekviena įstaiga, kiekviena įmonė sprendžia pati, kaip šiuo atveju tą gedulą pagerbti“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė D.Matulionis.

Anot jo, šiuo metu Lietuvoje susiklosčiusi situacija yra neeilinė. „Situacija, be abejo, yra neeilinė. Iš tikrųjų jeigu jūs pasižiūrėsite į mūsų istoriją, tai nuo 1918 metų nebuvo tokio atvejo, dar prezidentinių laidotuvių mes neturėjome. Tai yra pirmas apskritai atvejis, todėl šiuo metu kaip tik prasideda prezidentūroje komisijos posėdis dėl visų ceremonijų, kaip, kada, kas, kokie renginiai organizuojami. Greičiausiai šiandien per pietus prezidentūra paskelbs visą programą“, – sakė D.Matulionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius