Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jis išėjo. Jie liko stovėti (nuotraukos)

Prezidentas Algirdas Brazauskas turėjo svajonę – atstatyti Valdovų rūmus. Net ir pasitraukęs iš aktyvios politikos, jis niekada nepamiršo šios svajonės, buvo aktyvus rūmų atstatymo iniciatorius.
A.Brazauskas aktyviai rūpinosi, kad būtų atstatyti Valdovų rūmai.
A.Brazauskas aktyviai rūpinosi, kad būtų atstatyti Valdovų rūmai. / „Scanpix“ nuotr.

Valdovų rūmai buvo taip suaugę su A.Brazausko asmenybe, kad daugelis šalies piliečių ir politikų šių rūmų atidarymą siejo ne tiek su šalies istorija, kiek su A.Brazausko vardu. Antai 2009 m. vasarį, prieš pradedant Valdovų rūmų bokšto smailės kėlimo ceremoniją, tuometis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas Valdovų rūmus pavadino A.Brazausko kūnu.

A.Brazauskas vylėsi, kad bent dalį Valdovų rūmų pavyks atidaryti dar 2009 m. liepos 6-ąją, Lietuvai minint valstybės vardo paminėjimo tūkstantmetį. Nepavyko. Prezidentas taip pat tikėjosi, kad šių metų liepos 15 d., minint Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejų, rūmuose bus galima surengti tarptautinę parodą. „Būtų labai gražu, jeigu Valdovų rūmuose būtų galima padaryti tarptautinę parodą, ir tokia mintis buvo administracijos, bet, va, ministras nesupranta šito, ką jam padarysi“, – naujienų agentūrai BNS prieš daugiau nei metus sakė A.Brazauskas.

Taip jis piktinosi tuomečio kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio sprendimu apkarpyti Vyriausybės Valdovų rūmams numatytus skirti 25 mln. litų iki 17 mln. litų. Neišsipildys mirusio prezidento svajonė ir liepos 15 d. Šiandien Valdovų rūmai – vis dar statybvietė, į kurią lankytojai neįleidžiami.

Kaip jau ne kartą skelbta spaudoje, prieštaringai tiek tarp istorikų, tiek visuomenėje vertinamas Valdovų rūmų atkūrimas yra vienas didžiausių kultūros srities investicinių projektų nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Šiems rūmams nuo 1995 m. jau išleisti 220 mln. litų, tačiau statybos pabaigos vis dar nematyti. Praėjusių metų rudenį skaičiuota, kad rūmams baigti trūksta dar 150 mln. litų.

Praėjusių metų rudenį, piktindamasis Vyriausybės nesugebėjimu dėti pakankamai pastangų ir finansų, kad Valdovų rūmai būtų atidaryti jau šiais metais, A.Brazauskas teigė manąs, kad išskyrus jį patį, Valdovų rūmų niekam nereikia, nors rūmus jis stato ne sau, o Lietuvai. „Deja, Vyriausybėje yra žmonių, kurie nesupranta, kas yra Valdovų rūmai iš viso“, – žiniasklaidos atstovams tuomet sakė A.Brazauskas.

Prezidentas neabejojo, kad Valdovų rūmai įtvirtintų Vilnių kaip neatskiriamą Lietuvos sostinę. „Lietuva neatskiriama nuo Vilniaus, nors buvo laikai, kai kas bandė šitą padaryti. Bet vis dėlto teisybė, istorija, sąžiningumas pasiekė savo pergalę ir mes, baigdami statyti šituos rūmus, per porą metų įkūnysime, įtvirtinsime Vilnių kaip senąją Lietuvos sostinę. Ir niekam nekils kada nors abejonių, kad galėjo būti kada nors kitaip“, – žurnalistams praėjusių metų rudenį sakė A.Brazauskas.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987–2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis – kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius