Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 11

COVID-19 baimė išblėso: užsikrečia tūkstančiai, žmonės miršta kasdien, bet skiepijasi vis mažiau

Lietuvoje pradėjus masinę vakcinaciją buvo žadama, kad iki praėjusių metų vasaros vidurio bus paskiepyta 70 proc. gyventojų. Nuo šios datos praėjus aštuoniems mėnesiams planas taip ir lieka neįgyvendintas – bent viena skiepo doze šiuo metu vakcinuota tik apie 69,7 proc. gyventojų, o kasdien visoje Lietuvoje suleidžiama tik apie 700 skiepų dozių. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius prof. Saulius Čaplinskas įsitikinęs, kad iki šiol be skiepų likę asmenys – paveikti propagandos, o delsiantiems gauti trečią skiepą pataria nerizikuoti.
Skiepai
Skiepai / „Scanpix“ ir 15min nuotr.

Skaičiai neguodžia

Oficialiosios statistikos portalo duomenimis, 2020 metų pradžioje Lietuvoje gyveno maždaug 2,8 mln. nuolatinių gyventojų.

Kovo 8 dienos duomenimis, tai yra praėjus kiek daugiau nei 8 mėnesiams po Mindaugo karūnavimo dienos, Lietuvoje bent vieną skiepo dozę buvo gavę 69,7 proc. gyventojų, o per parą bet kuria skiepo doze vakcinuoti vos 599 žmonės.

Iš jų tik 57 asmenys priklausė 70–80+ amžiaus grupei.

Šiuo metu savaitės mirčių vidurkis siekia net 19 pacientų, o iš viso per pandemiją pagrindine mirties priežastimi COVID-19 tapo 8562 pacientams.

Tačiau šalyje vis dar lieka nepanaudota per 1,6 mln. vakcinų.

Pažvelgus į vakcinacijos žemėlapį, vakcinuotųjų skaičiumi mes lenkiame Latviją ir Estiją, tačiau stiebtis dar yra kur.

Kovo 6 dienos duomenimis, Portugalijoje visiškai vakcinuoti 92,5 proc. suaugusiųjų, Italijoje visą vakcinavimo kursą baigė 78,85 proc., o Prancūzijoje – 77,63 proc. suaugusiųjų.

ULAC direktorius S.Čaplinskas įsitikinęs, kad Lietuvos vakcinacijos rodikliai Europos mastu neatrodo labai blogai, mat tarp Baltijos šalių atrodome geriausiai, lyginant su skandinavais – gerokai atsiliekame ir smarkiai pirmaujame lyginant su Ukraina ar Bulgarija – pastarojoje paskiepyta vos 29 proc. suaugusių gyventojų.

Svarstė atsisakymo priežastis

S.Čaplinskas 15min atskleidė, kad sumažėjusios skiepų apimtys – natūralus procesas, mat šylant orui mažėja sergamumas ir mažiau žmonių skuba skiepytis.

Profesorius pastebi, kad be skiepų iki šiol likusi visuomenės grupė – mažiau atspari neigiamam informaciniam poveikiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius