Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 17

Darbo inspekcijos mobilioji programėlė „Žinok teises“: kuo ji naudinga kiekvienam?

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) sukūrė mobiliąją programėlę „Žinok teises“, kuri gyventojams leis paprasčiau gauti atsakymus į rūpimus darbo santykių ir saugos klausimus bei pranešti apie pažeidimus. Eidami gatve ir pamatę be šalmo dirbantį statybininką ar pastebėję kitą darbo saugos reikalavimus pažeidžiantį atvejį jau šiandien galite nufotografuoti tai telefonu, įkelti į programėlę ir išsiųsti VDI. Anonimiškai arba užsiregistravę – kaip jums patogiau, o Darbo inspekcija, savo ruožtu, iš karto imsis tirti pažeidimą.
Vyras skaito gautą žinutę
Mobilusis telefonas / 123RF.com nuotr.

Aktualiausi atsakymai – po ranka

Lapkritį startavusi mobilioji programėlė „Žinok teises“ jau sulaukia gyventojų susidomėjimo. Joje kiekvienas gali rasti reikiamą informaciją apie darbo santykius ir saugą, susipažinti su dažniausiai darbuotojų ir darbdavių užduodamais klausimais bei rasti informacijos apie gyventojams neretai net nežinomus, bet svarbius dalykus, pavyzdžiui, Trišalę tarybą arba socialinį dialogą.

„Ši programėlė pirmiausia sukurta žmonių patogumui. Visos paslaugos keliasi į elektroninę erdvę, žmogus telefonu naudojasi labai dažnai, todėl norėjome, kad ir mūsų paslaugos būtų prieinamos paprasčiau, patogiau ir greičiau. „Žinok teises“ suteikia galimybę, kur bebūtume, jei tik turime po ranka telefoną, kreiptis, pranešti, domėtis ar mokytis“, – komentavo VDI komunikacijos specialistė Jolanta Bielskienė.

Norėjome, kad ir mūsų paslaugos būtų prieinamos paprasčiau, patogiau ir greičiau.

Pasak VDI atstovės, siekiama, kad programėlė taptų lyg pirminė instancija, joje žmogus galėtų gauti kuo daugiau informacijos rūpimais klausimais – apie darbo sąlygas, sutartis, atostogas ir pan., registruoti pažeidimus, o jei neranda ar kas nors nepavyksta, tada gali kreiptis ir į pačią VDI per programėlėje esantį langą, telefonu arba el. paštu – kaip ir iki šiol.

Atsidarę programėlę gyventojai išvys dvi grafas – darbo santykių ir darbo saugos. Pastaroji gyventojų patogumui suskirstyta dar į keturias kategorijas: biuras, statyba, transportas ir pramonė. O žemiau atskiruose languose gyventojai gali registruoti pažeidimus, rasti atvirą klausimo formą ar pradėti mokytis, spręsti testus darbo santykių ir saugos temomis.

Naudotis programėle galima ir prisijungus, ir anonimiškai, registruotis privalu tik tais atvejais, kai gyventojas užduoda klausimą ir tikisi VDI atsakymo arba sprendžia testus, kurių rezultatai siunčiami el.paštu.

Užtikrinamas anonimiškumas

Į Valstybinę darbo inspekciją, pasak J.Bielskienės, gyventojai kreipiasi įvairiais klausimais, tačiau galima išskirti kelis populiaresnius, tai – laiku arba iš viso nesumokamas atlyginimas, atleidimo ir atostogų klausimai ir netinkamos darbo sąlygos bei mobingas. VDI atstovė atkreipia dėmesį, kad neretai žmonės kreipiasi anonimiškai, todėl kad paprasčiausiai bijo ir nežino savo teisių: „Žmonės bijo kreiptis ir tai yra dėl nežinojimo, kad yra įstatymas, ginantis jų teises. Darbuotojai turi nepamiršti, kad yra Darbo kodeksas – įstatymas, apibrėžiantis darbo santykius, ir institucija prižiūrinti jo laikymąsi – Valstybinė darbo inspekcija. Susidūrus su pažeidimu yra labai svarbu apie tai pranešti.“

J.Bielskienė tvirtina, kad, kaip ir iki šiol, taip ir kreipiantis programėle, gyventojų anonimiškumas bus užtikrinamas: „VDI niekada neatskleidžia trečiosiomis šalims, kas kreipėsi, kas pranešė apie pažeidimus, dėl to gyventojai gali būti tikrai ramūs.“

Vis dėlto, J.Bielskienė atkreipė dėmesį, kad į inspekciją geriau kreiptis užsiregistravus, tik reiktų paminėti, kad asmuo norėtų likti anonimišku pranešėju. „VDI tiria 98 proc. visų gautų užklausų. Galima sakyti, kad tiria visas, nes likę 2 proc. dažnai yra tiesiog nesusiję su įstaigos darbu. Taigi, gavę pranešimą apie pažeidimą, imame jį tirti ir neretai pritrūkstame vienos ar kitos informacijos, kyla klausimų, o pasitikslinti, jei žmogus kreipėsi anonimiškai, neturime kur“, – aiškino pašnekovė. Būtent todėl, tiek programėle, tiek kitais būdais į VDI pranešti apie pažeidimus raginama užsiregistravus, kad pati inspekcija galėtų susisiekti dėl reikalingų detalių tiriant atvejį, tačiau pranešėjo anonimiškumą trečiosioms šalims VDI visada užtikrina.

VDI „Žinok teises“ galite atsisiųsti spustelėję šias nuorodas. Programėlė pritaikyta naudotis Android ir iOS įrenginiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius