-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 07

Į narvalų ilčių kontrabandą įsivėlęs Amerikos lietuvis stos prieš teismą

Šią savaitę prieš JAV teismą Meine stos Amerikos lietuvis Andrius Zarauskas ir amerikietis Jay Conradas. Vyrai kaltinami narvalo ilčių kontrabanda ir pinigų plovimu, skelbia „Huffington Post“.
Grenlandietis ir jo laimikis – narvalas su dviem iltimis.
Grenlandietis ir jo laimikis – narvalas su dviem iltimis. / Reuters/Scanpix nuotr.

JAV pareigūnai skelbia nustatę kontrabandos žiedą ir išsiaiškinę, kad narvalo iltys į JAV keliaudavo iš Kanados. Nusikaltimas buvo vykdomas ištisą dešimtmetį.  

Du kanadiečiai iltis pirkdavo šiaurės Kanadoje, mažmeninės prekybos parduotuvėse, per internetą ieškodavo jiems pirkėjų JAV. Kanadiečiai atgabendavo iltis į Kalaisą, esantį Meino valstijoje, juos slėpdami puspriekabėse su dvigubu dugnu. Prekes nugabendavo į Bangorą, o iš jo iltis pirkėjams siųsdavo laivais. Iltys Naujajame Džersyje gyvenantį A.Zarauską ir Tenesio valstijoje įsikūrusį J.Conradą pasiekdavo paštu „FedEx“. Patys kanadiečiai už kontrabandą bus teisiami gimtinėje. 

Narvalai yra geriau žinomi kaip jūros vienaragiai su spiralės formos iltimi, kuri gali užaugti net iki 2,4 metrų. Iltį paprastai turi tik patinai, retais atvejais ir patelės. Vienas iš 500 patinų turi ir antrą iltį, kuri atsiranda, kai dešinysis dantis, paprastai mažas, taip pat išauga. Narvalai kūnu panašūs į delfinus, tačiau priskiriami banginių šeimai. Vieną ragą, kuris gali sverti iki 10 kg, galima parduoti už tūkstančius dolerių, tačiau jų gabenimas į JAV yra neteisėtas. 

Apie kokią sumą pinigų eina kalba, kaltinamajame akte nenurodoma, tačiau Kanados perpardavėjai yra gavę ne mažiau kaip 150 mokėjimų už šias narvalų iltis. 

„Šis sąmokslas, su kuriuo susidūrėme, buvo rezgamas apie 10 metų ir rinkoje toks elgesys buvo palaikomas“, – teigė teisingumo departamento Aplinkos nusikaltimų skyriaus atstovas Toddas Mikolopas. 

Brangi iltis

Kaip aiškino bendrovės „Furcanada“ („Kanados kailiai“) prezidentas Britų Kolumbijoje Calvinas Kania, narvalai gyvena Arkties vandenyse ir medžiojami dėl mėsos, odos ir ilčių. Paprastai šias iltis perka žmonės, iš jų gaminantys papuošalus. 

Narvalo iltis gali užaugti nuo 90 cm iki 2,4 m ilgio ir kainuoja 1 000–7 000 JAV dolerių už vienetą. C.Kania šias iltis importuoja į daugelį šalių, išskyrus JAV, Australiją ir Didžiąją Britaniją, nes į jas įvežimas draudžiamas. 

Iki šiol JAV buvo nuteistas vienintelis narvalo ilčių kontrabandininkas, antikvariato prekeivis Davidas Place. 2011 metais jam skirta beveik treji metai kalėjimo. Vyras į šalį gabeno bei prekiavo kašalotų dantimis bei narvalo iltimis. Jo veiklos apimtys siekė per 400 tūkst. JAV dolerių.

VIDEO: Narwhals | National Geographic

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius