Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 11 07

Anglijos lietuviai labdaros vakare „Jaunimo linijai“ paaukojo tūkstančius

Viename prabangiausių Londono viešbučių lapkričio 6 d. praūžė prašmatnus lietuvių labdaros vakaras. Gražiausiomis suknelėmis pasidabinusios ponios ir kostiumuoti džentelmenai susirinko į pokylį paaukoti Lietuvos „Jaunimo linijai“, kuriai renginį organizavę Lietuvos komercijos rūmai Jungtinėje Karalystėje, šiemet nusprendė skirti surinktas lėšas.
Vakaro akimirka
Vakaro akimirka. / Sergejaus Melkovo nuotr.

Pirmoji susirinkusiuosius pasveikino Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje – Asta Skaisgirytė-Liauškienė. „Ne sutapimas, kad pirmasis nepriklausomos Lietuvos prezidentas dabar su mumis. Ačiū, kad esate čia. Ir dėkoju Lietuvos komercijos rūmams Jungtinėje Karalystėje, kad atgaivino šį tradicija tapusį aukcioną. Artėjant Kalėdoms, laikas atsisukti į tuos, kuriems labiausiai reikia pagalbos“, – apie vakaro tikslą kalbėjo ambasadorė.

Daugiau nei 170 susirinkusių svečių A.Liauškienė kalbėjo apie nepriklausomybės atgavimą bei lietuvių drąsą ir gebėjimą džiaugtis laisve.

„Niekas neatgauna laisvės už dyką, tauta turi ją iškovoti. Lietuviai mėgaujasi laisve gyventi, mokytis, dirbti, keliauti, išreikšti savo nuomonę. Šias laisves mes turime dėl pasirinkimo, kurį padarėme prieš 25-erius metus. Nutieskime tiltus tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės“, – susirinkusiuosius kvietė ambasadorė.

Susirinkusius taip pat sveikino Lietuvos Komercijos rūmų Jungtinėje Karalystėje prezidentas, Egonas Jakimavičius: „Vakaras įdomus ir prasmingas. Ne tik savo programa. Susirinkę žmonės patys sukuria puikią atmosferą, tikimės, jog, bendromis pastangomis, pavyks kaip įmanoma daugiau prisidėti prie “Jaunimo linijos„ gerovės. Ačiū visiems, kurie esate čia. Būdami čia jūs jau padedate“.

Šias laisves mes turime dėl pasirinkimo, kurį padarėme prieš 25-erius metus.

Prašmatnaus „The Dorchester“ viešbučio pokylių salėje lietuviai bei užsieniečiai renginio svečiai mėgavosi prabangia vakariene, vynu ir šampanu. Tarsi prašmatniausiame restorane aplink stalus zujo pora dešimčių juodomis uniformomis ir baltomis pirštinaitėmis pasipuošusių padavėjų, akylai stebinčių ar visų svečių taurės pilnos, ar niekam nieko netrūksta.

Į 190 svaro sterlingo (266,19 Eur) kainavusio bilieto kainą įtrauktas maistas bei gėrimai svečiams. Po pasveikinimo kalbų Lietuvos bei Jungtinės Karalystės himnus giedoti kvietė įspūdingo balso savininkė Laura Zigmantaitė, drauge su besigraudinančiais svečiais sudrebinusi viešbučio sienas. Vėliau melodingomis džiazo melodijomis vakarieniaujančius džiugino buvusi grupės „Empti“ vokalistė Giedrė Kilčiauskienė.

V.Landsbergis pradžiugino

Renginyje labiausiai laukta profesoriaus Vytauto Landsbergio pasisakymo. Politikas pristatytas didvyriu ir scenoje pasitiktas gausiais aplodismentais. Profesorius su susirinkusiais dalijosi patirtimi ir pamąstymais apie gyvenimą Sovietų sąjungoje bei Lietuvos nepriklausomybę. V.Landsbergis tvirtino, kad Lietuvai nederėtų „tiesti tiltų su vakarais“, o derėtų suvokti, kad mūsų šalis jau tapo Vakarų pasaulio dalimi.

Tarsi prašmatniausiame restorane aplink stalus zujo pora dešimčių juodomis uniformomis ir baltomis pirštinaitėmis pasipuošusių padavėjų, akylai stebinčių ar visų svečių taurės pilnos, ar niekam nieko netrūksta.

Kadangi tapome didžiausių Vakarų valstybių sąjungų dalimi bei dalinamės karinių pajėgų pagalba su šalimis, kuriose šiuo metu vyksta neramumai, pasak profesoriaus, esame lygiaverčiai su kitomis išsivysčiusiomis šalimis. V.Landsbergis kvietė galvoti ne tik apie tai, ką galima padaryti dėl Lietuvos, bet ir apie tai, ką galima nuveikti Lietuvoje.

„Lietuviai – keista tauta. Užsieniečiai manęs ne kartą klausė, kodėl vos atgavus nepriklausomybę prasidėjo masinė emigracija. Negi, pas mus taip blogai, kad reikia bėgti? Atgavus laisvę lietuviai gavo galimybę keliauti ir pasirinkti. Tai nereiškia, kad blogai tėvynėje, tai reiškia, kad jie gali rinktis patys, ko daryti daug metų neturėjo progos“, – 15min.lt sakė profesorius.

Įkalbėtas renginio vedėjo ir svečių, V.Landsbergis sugrojo kūrinį pianinu, nors prieš tai spyriojosi juokaudamas, kad ne groti čia atvyko.

Populiariausi – meno dirbiniai

Labdaros vakaros svečiai „Jaunimo linijai“ aukojo aukcione, kuriame galėjo įsigyti pačių įvairiausių daiktų. Prieš jam prasidedant scenoje pasisakė įstaigos rėmėja, Laura Hanning Scarborough. Jauna moteris dramatiškai pasakojo apie legendinius sausio 13-osios įvykius bei savo tėtį, stojusį į gynybos linijas.

Dalindamasi prisiminimais L. Hanning Scarborough užsiminė, kad prieš 25-erius metus jos tėtis, vienas iš savanorių, gynusių Lietuvos Seimą, savo noru pasitraukė iš gyvenimo, taip pat, kaip ir jos dėdė.

Lietuvai nederėtų „tiesti tiltų su vakarais“, o derėtų suvokti, kad mūsų šalis jau tapo Vakarų pasaulio dalimi.

„Visi be išimties lietuviai tiki, kad yra tvirti ir stiprūs, tačiau viduje – trapūs. Mes galvojame, kad nuolat turime įrodinėti savo sugebėjimus. Mes bijome pralaimėti. Kiekvieną pasiekimą mes vertiname tik sėkme arba pralaimėjimu. Nemokame vertinti patirties ir savo pačių tobulėjimo. Skaudžiai „plakame“ ir teisiame save bei kitus. Bet mes esame nuostabi tauta, tik kenčianti. Savižudybių statistika šokiruojanti ir 11 kartų didesnė nei krizę išgyvenančioje Graikijoje“, – kalbėjo L.Hanning Scarborough.

„Jaunimo linijos“ rėmėja kvietė negalvoti apie aukojimą, kaip apie pinigų davimą nuskriaustiesiems, verčiau laikyti tai investicija. Į Lietuvos ateitį, mokslininkus, tobulėjimo skatinimą ir kūrybingumą. „Neleiskite jiems mirti. Aš tikiu, kad šiandienos didvyriai, stos ginti tėvynės, jei, Dieve, sergėk, to prireiktų“, – į susirinkusiųjų širdis beldėsi L.Hanning Scarborough.

Aukcione buvo skelbiama 16 eksponatų. Brangiausiai parduotas didžiulis tapytojo Mariaus Kavolio darbas „Žalia linija“, už kurį renginio dalyvis nepagailėjo 2100 svaro sterlingų (2942,09 Eur). Po jo rikiavosi prabangiojo „Aston Martin“ nuoma savaitgaliui, kurį lietuvis išsinuomojo už 1300 svaro sterlingų (1821,30 Eur).

Viena iš renginio svečių už 1200 svaro sterlingų (1681,20 Eur) įsigijo skrydį keturiems žmonėms sraigtasparniu virš Lietuvos. Dar vienas tapybos darbas – Kristinos Ališauskaitės „Auksinė“ buvo nupirktas už auksinę 1100 svaro sterlingų (1541,10 Eur) kainą.

Į labdaros vakarą susirinkę krepšinio aistruoliai susikovė dėl unikalaus rinkinio – 2015-ųjų Europos krepšinio čempionato kamuolio su paties Arvydo Sabonio parašu, dviejų knygų apie krepšinį, filmo apie Lietuvos krepšinio legendą bei paauksuotų sąsagų ir kaklaraiščio segtuko. Šis fano rinkinys aukcione parduotas už 1000 svaro sterlingų (1401 Eur).

Kiti aukcione pristatyti eksponatai parduoti už mažesnes sumas, siekiančias nuo 850 (1190,85 Eur) iki 300 (420,30 Eur) svaro sterlingų.

Skanaudami desertus susirinkusieji nekantriai laukė bendros sumos, kurią pavyko surinkti Lietuvos Jaunimo linijai. Ant savo stalų radę vokus susirinkusieji į juos dėjo pinigus, taip pat buvo galima aukoti banko pervedimu. Suskaičiavus surinktas aukas paaiškėjo, kad per vieną vakarą Jungtinės Karalystės lietuviai paaukojo 20058 svaro sterlingus (28101.18 Eur).

Daugiau nuotraukų iš renginio galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius