Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 04

Emigrantų Anglijoje iš gatvės ištraukto lietuvio istorija – neaišku, kas meluoja

20-mečio emigranto nelaimės istorija sukėlė ant kojų Jungtinės Karalystės lietuvius. Socialinėje erdvėje pasiskundęs, kad buvo apgautas įdarbinimo agentūros, neturi pinigų, namų nei darbo, Augustinas Jankauskas sparčiai sulaukė pagalbos. Savo gelbėtojams jis atskleidė ne visą tiesą, o į darbą siuntusi agentūra kartu su jį pasitikusiais partneriais pateikia visai kitą istoriją ir vadina vaikiną melagiu.
Augustinas Jankauskas
Augustinas Jankauskas

„Sveiki visi, man nutiko žiauriai didelė bėda. Žodžiu, atvariau per agentūrą į Angliją, čia pasitiko, atrodė, viskas gerai bus, sumokėjau už viską, bet dingo ir paliko mane gatvėje su 10 svarų, tai teko praleisti naktį Londono traukinių stotyje. Dar be miego ir su daiktais. Gal atsirastų koks geras žmogus ir priimtų neilgam pas save? Bandžiau draugų prašyti, bet patys suprantat, kokie tie draugai, niekada bėdoje nepadės. Bandžiau ir per Lietuvos ambasadą, bet jie niekuo negali padėti, tik, kaip supratau, duoti sąrašą, kur galima nemokamai pavalgyti. Neturiu, ką daryti, ir minčių jokių, tai tenka čia rašyti“, – vienoje Londono lietuvių grupėje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A.Jankauskas.

Į šį prašymą netruko sureaguoti emigrantai – dešimtys žmonių siūlė jį priimti nakvynei, duoti pinigų, surasti darbą bei kitaip padėti. Dar dieną praleidęs stotyje vaikinas buvo priglaustas, emigrantai pradėjo tartis, kur ir kokį darbą jam rasti, kur apgyvendinti ilgiau, siūlėsi sumokėti už būsto nuomą, kol nelaimėlis atsistos ant kojų.

Lietuvoje sakė, kad už nuomą bus 220 svarų dviems savaitėms, o atvažiavęs ir gavęs dokumentus pamačiau, kad parašyta 560.

A.Jankausko teigimu, įdarbinimo agentūra „Jobcenter“ žadėjo padėti jam rasti darbą bei būstą Anglijos Vulverhamptono mieste, tačiau atvykus, esą, situacija pasikeitė. „Mane atvažiavusį pasitiko ir davė pasirašyti popierius. Man Lietuvoje sakė, kad už nuomą bus 220 svarų dviems savaitėms, o atvažiavęs ir gavęs dokumentus pamačiau, kad parašyta 560 už dvi savaites.

Apsigyvenau ten, bet pamatęs tą sumą paprašiau ją sumokėti dalimis, pradėjęs dirbti. Tada gavau keletą žinučių su grasinimais ir liepimu palikti namą per 20 minučių. Aš klausiau, kodėl, bet man nepaaiškino“, – 15min pasakojo netikėtai gatvėje atsidūręs emigrantas.

Prašydamas padėti visos tiesos neatskleidė

Išvytas iš būsto emigrantas teigia nakvojęs viešbutyje, o vėliau iškeliavęs į Londoną prašyti pagalbos ten gyvenančių draugų. Nesulaukęs pagalbos ir pasibaigus atsivežtiems pinigams, jaunas vyras kreipėsi į Lietuvos ambasadą bei nepažįstamus emigrantus socialiniame tinkle.

Kompanijos „Jobcenter“ atstovės teigimu, vaikinas savo istoriją gerokai pagražino, nes viskas buvę kitaip.

„Atvažiavęs jis neturėjo tiek pinigų, kiek reikėjo būsto nuomai, maistui. Suma buvo nurodyta jo paties pasirašytuose dokumentuose jam išvykstant, jis ją žinojo tiksliai. Mūsų partneriui (įdarbinimo agentui Anglijoje, – aut. past.) jis sakė, kad pinigų jam atsiųs artimieji iš Lietuvos, bet, matyt, melavo. Partneris pažadėjo palaukti, nors turėjo teisę jo neapgyvendinti“, – sakė įdarbinimo agentūros atstovė ir pridūrė, kad lietuvis turėjo atsivežti 220 svarų nuomos užstatui bei 100 – mokesčiams ir pinigų savoms išlaidoms.

Facebook.com/A.Jankausko pagalbos prašymas.
Facebook.com/A.Jankausko pagalbos prašymas.

Ieškodamas pagalbos A.Jankauskas neužsiminė apie kartu su juo atvykusią savo merginą, kuri, pasak „Jobcenter“ atstovės, nedalyvavo pildant reikiamus dokumentus, tačiau į Angliją pas darbdavius išvyko kartu. Paklaustas apie ją 15min žurnalistės jaunas vyras prisipažino, kad draugė išvyko pas pusbrolį, gyvenantį ne Anglijoje, tačiau į detales nesileido.

Atvažiavęs jis neturėjo tiek pinigų, kiek reikėjo būsto nuomai, maistui.

„Suma iš 220 svarų sterlingų negalėjo staiga virsti 560, nes pas tą patį partnerį mes nuolat siunčiame žmones, dar taip nėra nutikę. Mūsų partneris mums parašė, kad atvyko du žmonės, mat Augustinas pasiėmė ir antrą žmogų, abu iš viso turėjo 260 svarų. Juos apgyvendino ir laukė, kol kažkas atsiųs likusią pinigų sumą“, – tvirtino pašnekovė.

A.Jankauskas tvirtina su agentūra pasirašęs sutartį, kurioje nurodoma, jog „Jobcenter“ suras jam darbą bei namus Anglijoje. Agentūros atstovai neigia pasirašę minėtą sutartį. Kadangi emigrantas agentūrai nemokėjo jokių pinigų, jų nesiejo finansiniai įsipareigojimai, jokios sutarties, pasak kompanijos, ir būti negalėjo.

„Mūsų agentūrai jis nieko nemokėjo, pinigus už darbuotojų radimą moka partneriai užsienyje. Taip pat mes jokios sutarties su juo nepasirašėme, jis pasirašė susitarimą dėl įdarbinimo Anglijoje už save bei antrą žmogų. Išsikraustyti iš namų jam galėjo liepti, jeigu žadėtu laiku jis nesumokėjo nuomos“, – situaciją apibendrino įdarbinimo agentūros atstovė.

Buvo apgyvendinti nemokamai?

A.Jankauską, vos atvykusį į Jungtinę Karalystę, pasitiko įdarbinimo agentas Kasparsas, kuris, jo paties teigimu, padėjo lietuviui su mergina nukakti iki gyvenamosios vietos, tačiau už būsto suteikimą nebuvo atsakingas, nes nekilnojamuoju turtu neužsiima. Susisiekus su Kasparsu paaiškėjo dar viena istorijos pusė.

Emigrantų pagalbos „Facebook“ prašydamas jaunas vyras nurodė, jog sumokėjo „už viską“, o įdarbinimo agentas Anglijoje tvirtino priešingai. „Viskas, ką tas vaikinas sakė – melas, mes iš jo neėmėme jokių pinigų, neišmetėme jo iš namų ir aš jam vis dar galiu pasiūlyti darbą, tačiau jis neturi, kur gyventi, ir pasiūlymo nepriėmė. Aš nesusijęs su būsto nuomos agentūra, jie gali ateiti pas mane ir gaus darbo, bet nuo pirmadienio negavau iš jų jokių žinių“, – 15min sakė agentas.

Viskas, ką tas vaikinas sakė – melas, mes iš jo neėmėme jokių pinigų.

Vyras patvirtino „Jobcenter“ atstovės pateiktą informaciją, kad atvykę lietuviai neturėjo pakankamai pinigų nuomai. Pasak pašnekovo, nuomos agentas jiems leido truputį pagyventi tame būste, kol iš tėvų gaus trūkstamus pinigus.

„Jie atsivežė tik 260 svarų. Nuomos agentūrai kiekvienas turėjo sumokėti po 320 svarų: už nuomą, užstatą bei agentūros mokestį. Jie paprašė palaukti, kol tėvai atsiųs pinigų, bet buvo savaitgalis, tad nuomos agentūra leido jiems apsigyventi būste iki pirmadienio, kai dirbs bankai. Agentas privalėjo juos išprašyti, nes pirmadienį pinigų negavo. Jiems buvo duota valanda išsikraustymui ir neprašyta sumokėti už pragyventas dienas“, – savo versiją dėstė Kasparsas.

Tuo tarpu A.Jankauskas tvirtina sumokėjęs nuomą bei kitus mokesčius, tačiau vis tiek atsidūręs gatvėje. „Aš sakiau, kad tų 560 svarų, kurie buvo nurodyti dokumentuose, neturiu. Kasparsui į rankas sumokėjau už kelionę, nuomą ir kitus mokesčius 420, bet mus vis tiek išprašė. Taip, mes turėjome 260 svarų, bet norėjau susitarti, kad likusius pinigus sumokėsiu įsidarbinęs. 420 turėjau savo pinigų, juos sumokėjau, o draugė turėjo tuos 260“, – nerišliai aiškino A.Jankauskas.

Jokių sutarčių ar dokumentų, nurodančių, kad sumokėjo 420 svarų sterlingų, lietuvis teigė neturintis, tad negalintis to įrodyti. Paklaustas, kodėl netekęs namų nepasinaudojo siūlymu rasti darbą, mat Kasparsas minėjo ir toliau galintis jį įdarbinti, jaunas vyras teigė nusivylęs, nes darbo negavo iškart.

„Atvažiuojant man buvo pasakyta, kad darbo reikalus tvarkyti pradėsiu jau kitą dieną po atvykimo, bet taip neįvyko“, – sakė pašnekovas, nors kita diena po jo atvykimo buvo sekmadienis, kuomet įdarbinimo agentūros nedirba.

Kasparsas nuogąstavo kad jauni lietuviai visiškai be pagrindo sukėlė tiek rūpesčių: „Jūs pastatėte į kvailą situaciją ir Lietuvoje esančią įdarbinimo agentūrą, ir mane, kai mes nieko blogo nepadarėme. Taip tiesiog nesąžininga“.

Šiuo metu A.Jankauskas gyvena vienoje Anglijos lietuvių šeimoje ir ruošiasi gauti darbui reikalingus dokumentus. Tuo tarpu tautiečiai jauno vyro vardu sukūrė aukojimo sąskaitą, kurioje surinko gerokai daugiau, nei iš pradžių planuota – 420 svaro sterlingų, kuriuos A.Jankauskas teigė sumokėjęs Kasparsui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius