-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 06

Ieškau namų Londone: rastas butas ir nežmoniški reikalavimai nuomininkui (III)

Ieškodama buto nuomai Londone užtrukau beveik pusmetį. Per tą laiką susidūriau su keletu apgavikų, sumokėjau keletą užstatų, apžiūrėjau šiek tiek butų ir supratau, kokia arši kova vyksta nekilnojamojo turto rinkoje.
Gavus naujo būsto raktus dar laukia gausybė dokumentų.
Gavus naujo būsto raktus dar laukia gausybė dokumentų. / Flickr.com/Asoc. nuotr.

Norint išsinuomoti butą Londone nepakanka uždirbti tiek, kad akivaizdžiai galėtum susimokėti nuomą. Prieš atvažiuodama čia iš Lietuvos maniau, taisyklės nekilnojamojo turto pasaulyje bus tos pačios. Oi, kaip smarkiai klydau.

Pirmiausia svarbu žinoti, kad prieš įsikraustant į naują būstą teks išleisti krūvą pinigų formaliems dalykams, tad reikia būti pasitaupius. Nuomojantis visur prašoma sumokėti užstatą ateičiai. Jis grąžinamas nuomininkui išsikrausčius arba iš jo atskaičiuojami pinigai už butui padarytus nuostolius.

Dar neįsikrausčius – tūkstantinės išlaidos

Šiuo metu vyraujanti užstato dydžio tendencija – šešių savaičių nuomos suma. Tai reiškia, jeigu mano naujo buto nuomos kaina būtų 800 svaro sterlingų per mėnesį, šis užstatas man atsieitų kiek daugiau nei 1100 svaro sterlingų.

Nuomojantis visur prašoma sumokėti užstatą ateičiai.

Taip pat prieš įsikeliant reikia sumokėti nuomą už būsimą mėnesį, agentūros mokesčius, mokestį už asmens patikrinimą bei PVM. Agentūros mokestis skiriasi atsižvelgiant į konkrečią agentūrą. Šiuo metu vidutiniškai jis siekia apie 250 svaro sterlingų. Trumpai tariant, dar prieš įkeliant koją į naująjį savo butą tenka sumokėti apie 2 tūkst. svaro sterlingų. Jei naujasis būstas – kelių miegamųjų namas, vien įsikėlimas gali kainuoti dvigubai brangiau.

Dar viena įdomybė, su kuria susidūriau tik ėmusi ieškoti sau namų – asmens rekomendacijų patikrinimas. Ši procedūra vykdoma pasirašius preliminarią sutartį ir sumokėjus buto rezervavimo mokestį.

Asmenį tikrinančios bendrovės surenka duomenis apie konkretaus žmogaus pajamas, įmonę, kurioje dirba, esamus ir buvusius namus, gaunamas pašalpas, sumokėtus bei susigrąžintus mokesčius, rekomendacijas iš darbdavio bei buvusių kaimynų, paskolas ir kitus asmeninius dalykus. Šie duomenys pateikiami agentūrai bei savininkui, kurie sprendžia – nuomoti būstą šiam žmogui, ar ne.

Paskaičiavusi, kiek galiu sau leisti mokėti už nuomą ir atsižvelgusi į turimas santaupas buvau tikra, kad be vargo gausiu išsirinktą būstą. Apžiūrėjusi dar vieną butuką po daugybės nesėkmių patvirtinau, kad jis man tinkamas, o agentė pakvietė pasirašyti preliminarią sutartį bei sumokėti užstatą.

Dar prieš įkeliant koją į naująjį savo butą tenka sumokėti apie 2 tūkst. svaro sterlingų.

Pildant dokumentus paaiškėjo, kad šioje agentūroje reikalaujama gauti dvigubai didesnes pajamas, negu būsto nuomos kaina. Man iki nurodytos sumos truputį trūko, tačiau turėjau santaupų, o jos nuomojantis būstą laikomos papildomomis pajamomis ir garantu.

Būstą gauti sunku net uždirbantiems pakankamai

Deja, agentūros neįtikino santaupų turėjimas, buto negavau dėl keliasdešimties svarų per metus trūkstamų pajamų. Tačiau joje man pasiūlė susirasti laiduotoją, kuris gali padėti išsinuomoti būstą iš kitos agentūros.

Finansinis laiduotojas – kitas variantas neuždirbantiems tiek, kiek prašo agentūra bei neturintiems jokių santaupų. Tai žmogus, kurio pajamos laikomos nuomininko garantu. Tačiau laiduotojo rekomendacijų tikrinimas vyksta kur kas atidžiau nei paties nuomininko. Jei būstą išsinuomojęs žmogus laiku nesumoka nuomos ar už patarnavimus, reikiama suma paimama iš laiduotojo. Nuomininkas, kuris neuždirba pakankamai, bet turi laiduotoją, teisiškai išlipa sausas iš balos net jei prasiskolina savininkui.

Paklausiusi agento patarimo susiradau laiduotoją ir paprašiau jo iš anksto paruošti reikiamus dokumentus, kad kitą kartą, jei prireiktų, pateikti juos agentui galėčiau iškart. Kadangi mano išsirinktame rajone studijos tipo butų, kokio ieškojau, nebuvo itin daug, rinkoje pasirodant tinkamo varianto teko palūkėti keletą savaičių.

Radusi tokį nedelsdama jį čiupau ir nebenorėjau paleisti. Šioje agentūroje nuomininkų buvo reikalaujama uždirbti 2,5 karto daugiau, negu kainuoja nuoma. Šį kartą mano pajamos, santaupos ir kitos detalės tenkino ir agentus, ir buto savininką, tad po dviejų savaičių gavau naujųjų savo namų raktus.

Nuomininkų buvo reikalaujama uždirbti 2,5 karto daugiau, negu kainuoja nuoma.

Vos įsikrausčius problemos nesibaigia, mat reikia sutvarkyti krūvą dokumentų bei biurokratinių dalykų. Pirmiausia drauge su agentu tenka atlikti būsto inventorizaciją. Nufotografuoti ir sužymėti visus bute esančius pažeidimus, pavyzdžiui, vinis sienose, įbrėžimus ant palangių ar dėmeles ant baldų.

Įkalsi vinį – mokėsi

Kiekvienas pažeidimas paliekant nuomojamą būstą nuomininkui gali kainuoti. Didžiojoje Britanijoje į nuomos sutartis dažniausiai įtraukiamas draudimas daryti bet kokius pakeitimus nuomojamame nekilnojamame turte. Pavyzdžiui, vinies įkalimas gali kainuoti keliasdešimt svarų, mat jos ištraukimas, skylės sienoje užpildymas ir kiti darbai priskiriami papildomoms savininko išlaidoms.

Ta pati taisyklė galioja kiekvienam būste esančiam daikteliui ar interjero detalei. Net bute esančių suplyšusių užuolaidų ar sulūžusios lentynos negalima išmesti, nes išsikraustant butą reikia perstatyti ir visus daiktus jame sudėlioti lygiai taip, kaip buvo atsikraustant. Išimtis taikoma tik natūraliems nuostoliams, už kuriuos mokėti nereikia, pavyzdžiui, nuo vaikščiojimo sudilusiam kilimui.

Vinies įkalimas gali kainuoti keliasdešimt svarų, mat jos ištraukimas, skylės sienoje užpildymas ir kiti darbai priskiriami papildomoms savininko išlaidoms.

Vos atsikrausčius būtina nufotografuoti ir skaitiklio rodmenis, kad netektų sumokėti buvusio nuomininko skolų. Vėliau būtina susisiekti su elektros, vandens ir dujų tiekėjais ir pranešti, kad pasikeitė gyventojai. Dar – pranešti rajono tarybai, jog nuo šiol žemės mokestį mokės kitas asmuo. Taip pat susisiekti su televizijos tiekėjais ir informuoti juos, kad pasikeitė licencijos mokėtojas.

Vienas iš ilgiausiai užtrunkančių procesų įsikrausčius į naujus namus Londone – interneto įvedimas. Nors pats įvedimo procesas nėra ilgas, palaukti gali tekti nuo savaitės iki mėnesio. Žmonių gausiame mieste tiekėjai nespėja greitai suteikti šios paslaugos, tad dar prieš keliantis į naują būstą pravartu apsvarstyti atsarginius laikinus naudojimosi internetu variantus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius