-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 04

Iš Tauragės kilusi menininkė lipdo, klijuoja ir svajoja Londone

Iš Tauragės kilusi 18-metė Karolina Auksoriūtė jau dvejus metus gyvena Londone. Prieš keletą metų ten išvažiavo jos tėtis, netrukus išvyko ir dvi seserys, o jiems sėkmingai įsikūrus atėjo eilė emigruoti ir Karolinai bei jos mamai. Mergina atgal į tėvynę nesidairo – savo ateitį mato tik užsienyje. Ji džiaugiasi ne kiekvienam moksleiviui pasitaikančia galimybe krimsti mokslus užsienyje. Kuo švietimas Didžiojoje Britanijoje jai patrauklesnis už lietuviškąjį?
Karolina Auksoriūtė
Karolina Auksoriūtė / K.Auksoriūtės asmeninio archyvo nuotr.

Geriau kurti nei gilintis į teoriją

Įprastos Karolinos dienos pradžia yra ankstyva: pamokos prasideda 9.30, o iki koledžo dar reikia pusantros valandos pavažiuoti autobusu. Pamokos tik trys, tačiau jos ilgesnės net už universitete vykstančias paskaitas – 2,5 valandos. Karolina atsilaisvina tik vėlyvą popietę, tačiau savo noru pasilieka mokykloje ir ilgiau, nes čia randa visas namų darbams atlikti reikalingas medžiagas.

– Juk namie nerasi gipso, neįsirengsi kambario su ypatingu apšvietimu nuotraukoms daryti, neparsitempsi spausdinimo aparato, – sakė Karolina.

Ji studijuoja Haveringo koledže menus ir savo sprendimu yra labai patenkinta. Mergina džiaugiasi galimybe išbandyti jėgas daugybėje meno krypčių: jai jau vyko dailės, fotografijos, grafinio dizaino, animacijos, tekstilės, meno istorijos ir kitos pamokos.

– Kai mokytis įdomu, net pustrečios valandos trunkanti pamoka prabėga greičiau nei viena neįdomi 45 min., – įspūdžiais dalijosi menininkė.

Meno istorija jai ne prie širdies – daug smagiau prisiliesti prie medžiagų ir kurti ką nors apčiuopiama. Nors į koledžą privaloma eiti tik tris dienas per savaitę, Karoliną ten galima sutikti visomis darbo dienomis, nes didžiąją dalį užduočių reikia atlikti savarankiškai laisvu laiku.

Paklausta, ar neturi bėdų su anglų kalba, kuria vyksta visos pamokos, Karolina sakė, jog pirmus metus šios kalbos mokėsi labai intensyviai, tačiau dabar, kai apsišlifavo rytų europiečiams būdinga „r“ ir kiti garsai, ji jaučiasi tvirtai. O kai kuriems specifiniams ir su studijuojamu dalyku susijusiems įrankiams ar medžiagoms lietuvišką pavadinimą surasti gana sunku.

Mokslai – svarbi gyvenimo dalis

Nors mokytis nelengva, merginai pavyksta būti savo klasės, kurioje mokosi 30 mokinių, lydere. Dabar, kai daugelis jos buvusių bendraklasių Lietuvoje kamuojami nerimo dėl egzaminų rezultatų ir stojimų, Karolina išlieka rami. Aukšti rezultatai turėtų jai atidaryti duris į bet kokį pasirinktą universitetą. Šiuo metu mergina svajoja apie interjero dizainerės specialybę. Jos akiratyje – kelios aukštosios mokyklos, tačiau pirmenybę ji ketina teikti studijoms garsiajame Kembridžo universitete. Studijuodama universitete, kelionių trauką jaučianti veikli mergina ketina dalyvauti mainų programose.

Kad turi menininkės gyslelę, Karolina suprato atsitiktinai. Paradoksalu, bet ji buvo vienintelė iš trijų sesių, nemėgusi piešti. Tačiau baigusi Muzikos mokyklą ji norėjo imtis ko nors naujo, todėl ilgai nesvarsčiusi priėmė draugės pasiūlymą Moksleivių kūrybos centre (MKC) lankyti dailės klases. Tada ji ir pamėgo vaizdavimo meną. Iki šiol viena mėgstamiausių Karolinos vizualiųjų menų šakų išlieka tapyba.

Ugnis, kuria Karolina užsidegė MKC, negęsta

– Nebūna taip, kad pritrūkčiau idėjų, – sakė Karolina, – gavusi užduoties temą visuomet turiu minčių, kurias plėtoju.

Kartą klasė gavo užduotį tema „Stalo žaidimai“. Daugelis Karolinos klasės draugų mėgstamų žaidimų motyvus vaizdavo tiesiogiai, pavyzdžiui, braižė šachmatų figūras ir statė „Monopolio“ namus, tačiau ji nutarė eiti sudėtingesniu keliu. Pasirinkusi mažai žinomą žaidimą, nusprendė jo taisykles pavaizduoti grafiškai, pasitelkdama kelio ženklus.

Merginos fantazija atsiskleidžia ne tik per pamokas. Kartą koledže nulipdžiusi gipsines savo rankas, o jos draugei iš tos pačios medžiagos nuėmus jos veido antspaudą, Karolina šias dvi skulptūras sujungė, išraižė plaukus ir gautu meno kūriniu papuošė tokios pačios spalvos, kaip ir skulptūra, sieną.

– Atrodo, lyg siena staiga būtų įgavusi žmogaus pavidalą, – pasakojo mergina.

Jaunoji menininkė pastebi, kad prasidėjus atostogoms ir sumažėjus krūviui jai sunkiau susirasti veiklos, atsiranda tuštumos jausmas.

Todėl jau dabar Karolina mąsto apie vasaros namų darbą – projektą, kurio tikslas yra pagaminti kūrinį, atspindintį frazę „Inside and Outside“ („Vidus ir išorė“). Minčių netrūksta: galima kalbėti ir apie namo, ir apie žmogaus ir net visuomenės vidų bei išorę.

Būdama Lietuvoje, mintimis ji sugrįžta ne tik į mokslų pasaulį, bet ir pas geriausias drauges. Penkios merginos iš trijų žemynų – Europos, Azijos ir Afrikos – tapo neišskiriamomis draugėmis ir kartu ne tik mokosi, bet ir leidžia laisvalaikį: vaikšto po muziejus, eina šokti arba kitaip mėgaujasi turtingu Londono kultūriniu gyvenimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius