-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 01

Lietuvė musulmonė: „Neregėti karščiai Anglijoje pasninkauti netrukdo“

Jungtinę Karalystę svilinant vasaros karščiui, vis dažniau įspėjama gausiai gerti vandens bei saugoti savo sveikatą. Karščiausios metų dienos šiemet sutampa su musulmonų religiniu pasninko mėnesiu – ramadanu. Anglijos lietuviai socialiniuose tinkluose neretai piktinasi, kad būtent dėl ramadano ir musulmonų vasarą dažnai sutrikdomas eismas, mat dienos metu nevalgantys ir vandens negeriantys tikintieji nusilpsta ir alpsta mieste taip esą sutrukdydami kitų keleivių rutiną.
Islamą išpažįstanti londonietė Daiva noriai pasninkauja per Ramadaną.
Islamą išpažįstanti londonietė Daiva noriai pasninkauja per ramadaną. / Crystal Dream by Daiva

Islamą išpažįstanti londonietė Daiva tvirtina, kad ramadanas neturi nieko bendro su dehidratacijos kamuojamais miestiečiais. „Apie tai, kad būna sutrikimų traukiniuose būtent dėl pasninkaujančių musulmonų, girdžiu pirmą kartą, niekada neteko su tuo susidurti ar girdėti pasipiktinimų. Žmonės juk nepasirenka pasninkauti vasarą, po 19 valandų per parą. Man, tikriausiai, būtų šokas, jeigu išgirsčiau pasipiktinimų. Tai tas pats, kaip liepti kurčiam girdėti arba apšaukti neįgalųjį, kad lėtai juda ir stabdo eismą – absurdas“, – tautiečių nuomone piktinosi pašnekovė.

Oro temperatūra Jungtinėje Karalystėje šią savaitę bus rekordinė, žadama, jog termometrų stulpeliai šoktels iki 33 laipsnių šilumos.

Pasak meteorologų, oro temperatūra Jungtinėje Karalystėje šią savaitę bus rekordinė, žadama, jog termometrų stulpeliai šoktels iki 33 laipsnių šilumos.

Didžiosios Britanijos valdžia bei medikai sunerimę dėl žmonių sveikatos bei oro užterštumo pavojaus. Viešojo transporto paslaugų tiekėjai baiminasi, jog dėl karščio bangos gali net išsilydyti traukinių bėgiai. Dėl to greitieji traukiniai kuriam laikui priversti sulėtinti tempą.

Lietuvės musulmonės teigimu, kaip ir bet kurioje kitoje šalyje bet kurios religijos išpažinėjai, Anglijos musulmonai įkaitus orui stengiasi sumažinti fizinio aktyvumo krūvį, mažiau būti saulės atokaitoje, svarbiausius darbus nuveikti vakare ar anksti ryte. Moteris pridūrė, kad per ramadaną vasarą musulmonai neretai pasiima laisvadienių.

Kalbėdama apie pasninką ir Anglijos lietuvius, dviejų vaikų mama tvirtino pažįstanti daugybę tautiečių, besilaikančių ramadano: „Visais jais truputėlį didžiuojuosi, lai jiems už tai būna dosniai atlyginta. Juk ramadanas yra ne tik tam, kad nevalgytume bei negertume. Tai – išsivalymas. Ir organizmo, ir sielos.

Kai pilvas neprikimštas, pradedi matyti ir girdėti daug daugiau, supranti, kaip iš tikrųjų blogai tiems, kurie gyvena sausroje ar išgyvena badą. Sotus alkano neužjaučia, tad tik pabuvęs alkanas gali tikrai suprasti, ką tai reiškia, suprasti labdaros svarbą, suvokti, kiek mažai maisto mums iš tikro reikia, kad išgyventume ir kiek daug jo perkama, bet  iššvaistoma.“

Kalbėdama apie pasninką ir Anglijos lietuvius, dviejų vaikų mama tvirtino pažįstanti daugybę tautiečių, besilaikančių ramadano

Lietuvė musulmonė neslėpė, kad jos rutina švento mėnesio metu tikrai pakinta, tačiau tai nevargina.

Nors pusryčius tenka valgyti 2.30 val. ryto, o vakarienę – 21.22 val. vakare, ji džiaugiasi turėdama progą pasninkauti.

„Prieš savaitę, labai karštą dieną, išlaikiau motociklininko teises. Buvau visai pamiršusi, kad pasninkauju, prisiminiau tik instruktoriui pradėjus gerti ledų kokteilį. Nemeluosiu, norėjosi ir man. Bet žinojau, kad pasninkauju, ir tuo džiaugiausi“, – savo sprendimu didžiavosi londonietė.

Kaip įprasta islamą išpažįstančiam žmogui, moteris renkasi pasninką ir teigia leidžianti tai daryti savo 11-mečiui sūnui, jei tik nori pats: „Stengiuosi jį įkalbėti nesilaikyti pasninko bent tomis dienomis, kai reikia į mokyklą. Tačiau jis nori, bet tuo pačiu metu žino, kad jei bus labai karšta arba jam pasidarys silpna, pasninką jis gali tuoj pat nutraukti.“

Dėl karščių kyla panika

Žiniasklaidoje visa gerkle rėkiama, kad šios dienos – vienos iš karščiausių šalies istorijoje ir net gali tekti atšaukti garsiąsias Vimbldono teniso varžybas. Daugelyje Anglijos regionų dėl karščio paskelbtas 2 lygio įspėjimas, gyventojams patariama nekelti kojos iš namų ir vengti žmonių spūsčių bei viešojo transporto.

Gyvūnų šeimininkai taip pat perspėti rūpintis savo augintiniais ir nepalikti jų automobiliuose bei gausiai girdyti vandeniu. Pasak medikų, Anglijoje gyvenantiems imigrantams tvankumą išgyventi kur kas sunkiau nei britams. Vietiniai prie drėgnos oro temperatūros įpranta nuo vaikystės, o atvykėliams iš kitų šalių tenka kasmet iš naujo pratintis prie neįprastų oro sąlygų.

Didžiosios Britanijos darbuotojų profsąjungos atkakliai bando paaiškinti darbdaviams, jog šie privalo nustatyti oro temperatūros ribą, kurią pasiekus darbuotojai būtų išleidžiami namo.

Didžiosios Britanijos darbuotojų profsąjungos atkakliai bando paaiškinti darbdaviams, jog šie privalo nustatyti oro temperatūros ribą, kurią pasiekus darbuotojai būtų išleidžiami namo.

Kol kas įstatymai numato darbuotojų atleidimą nuo darbo tik esant dideliam šalčiui (-16 laipsnių pagal Celsijų darbo patalpoje), tačiau esant dideliam karščiui įstatymai nenumato išimčių.

Lietuvė Daiva džiaugėsi, kad turi galimybę dirbti iš namų: „Po pusryčių ir maldos nusnaudžiu, kol vaikus reikia vežti į mokyklą, grįždama – apsiperku vakarienei. Tada pasidarbuoju ir galiu valandą ar dvi numigti pietų miegelio. Vėliau parsivežu vaikus ir ruošiamės vakarienei. Tiesa, dar vyksta vakarinės pamaldos, tačiau šiemet neinu į mečetę, nes nematau prasmės ten vestis mažą vaiką, kuris trukdytų kitiems. O be to, pamaldos vyksta vėlai, juk vasara“, – pasakoja moteris, aklai nesilaikanti ramadano tradicijų.

Kaip žinia, ramadano mėnesį valgyti bei gerti galima tik nusileidus saulei, tad dirbantiems ir didmiesčiuose gyvenantiems musulmonams, tai tampa tikru išbandymu.

Vasarą Jungtinėje Karalystėje išauga aukštos oro temperatūros sukeltų nelaimingų atsitikimų skaičius. Mat bene kasdien tvankiuose metro traukiniuose, autobusuose bei gatvėse alpsta perkaitę keleiviai. Neretai nuo karščio apsvaigę žmonės patenka ir ant traukinių bėgių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius