-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 13

Lietuviai supyko ant britų: mes pigūs? Jūs – pašalpas siurbiantys, tingūs ir nutukę alkoholikai

Didžiosios Britanijos dienraščiui „The Independent“ antradienį paskelbus dienos karikatūrą, kurioje pasišaipyta iš už mažą atlygį nugarą lenkiančių lietuvių, dienraščio paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ užplūdo pasipiktinę mūsų tautiečiai emigrantai.
Išvykstantieji
Emigrantai. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Karikatūroje pavaizduoti keturi žmonės pakuotėje, ant kurios parašyta „du už vieno kainą“. Ant jos parašyta „Every Lithuanian helps“ (liet. – kiekvienas lietuvis naudingas) – tokiu užrašu paverstas „Tesco“ šūkis „Every little helps“ (liet. – viskas padeda).

Lietuviams ši karikatūra užbėrė druskos ant žaizdos – dienraščio paskyra sulaukė daugybės pasipiktinusių komentatorių.

Dienraščio „The Independent“ redakcijos atstovai sureagavo tik į žurnalisto Andriaus Tapino sukurtą šmaikštų eilėraštį, kuris baigiasi atsakymu į klausimą, kas parašyta ant pačių britų pakuotės: „Stori, trapūs, tingūs“.

„Ačiū už eilėraštį. Aš supratau, kad karikatūra ištraukta iš konteksto – šiuo metu Didžiojoje Britanijoje vyksta diskusijos dėl imigracijos“, – A.Tapinui atsakė dienraščio atstovai.

Pyktį nukreipė į britus

„Britų rasistai tyčiojasi iš žmonių. Kažin, jeigu koks Hitleris po savo padu būtų palaikęs 50 metų? Gal dirbtų ir už penkis fenigius?“ – lietuviškai piktinosi Leonas Milcius.

Ši karikatūra rodo, kad šalyje auga nacionalizmas ir parodo tikrąjį požiūrį į atvykėlius. Jūsų visuomenės netikra tolerancijos kaukė ką tik nukrito, – piktinosi M.Mėdžius.

„Du žodžiai: rasistai fašistai! Nulis pagarbos žurnalui ir žmogui, kuris sukūrė tai“, – rašė Mantas Mantixas.

„Turėtumėt nupiešti storą anglę, kuri su 25 vaikais gyvena iš pašalpų ir kiaurą dieną nieko neveikia. Tai būtų tikrai labai juokinga“, – dienraščiui patarė Aleksandra Berezina.

„Na, įdomu. Jūs išnaudojate mūsų žmones savo fabrikuose ir tada juokiatės iš jų? Tie žmonės labai stengiasi, kad išgyventų, palieka šeimas, namus, išvyksta iš šalies su ašaromis akyse, kad pagerintų gyvenimą savo vaikams. Ne taip kaip dauguma nedirbančių britų, kurie sėdi namuose, alina jūsų biudžetą ir kaltina atvykėlius dėl atimtų darbų (kurių jie niekad nenorėjo dirbti). Ši karikatūra rodo, kad šalyje auga nacionalizmas ir parodo tikrąjį požiūrį į atvykėlius. Jūsų visuomenės netikra tolerancijos kaukė ką tik nukrito“, – rašė Mantas Mėdžius.

„Jūsų laikraštis yra neišmanėlių gauja! Pigi darbo jėga? Ar čia tingūs britai negali pakelti savo užpakalių ir eiti dirbti? Jie jau geriau sėdės namie ir aimanuos, kad atėmė pašalpas ir jie nebegali nusipirkti narkotikų ar alkoholio. Lietuviai eis dirbti ir didžiuosis, kad turi darbą“, – piktinosi Darius Zebrauskas.

Simonas Staknys taip pat paatviravo, ką galvoja apie britus: „Yra daugybė britų, kurie jaučiasi pranašesni prieš atvykėlius, nekalbu apie visus. Nuoširdžiai pasakysiu – didžioji dalis jų yra kvaili kiek tik įmanoma būti,  jie yra tokio siauro mąstymo, kad man sunku suprasti, kaip įmanoma taip nieko nežinoti. Tušti žmonės... Tiesiog organizmai ir tiek. Keli pavyzdžiai: kalbasi du anglai: kiek bus 3 kart 25? Tuoj suskaičiuosiu skaičiavimo mašinėle. Kai vieno paklausiau, kur Europos žemėlapyje yra Vokietija, man pasakė, kad nežino.“

„Tai yra vadinama šiuolaikine vergove. Jei britai nenori, kad lietuviai atvyktų ir dirbtų už minimalią algą (ir kad jie galėtų pigiau apsipirkti „Tesco“), kodėl leidžia visam tam vykti? Esu įsitikinęs, kad didžioji dalis britų tokio darbo nedirbtų, tai kam aimanuoti? Džiaukitės, kad jums nereikia to daryti, nes tai nėra saldu“, – mokė Evaldas Petkevičius.

Edgaras Katinas taip pat priminė, kad britai patys tokio darbo nedirbtų ir pareiškė, kad dienraščiui derėtų atsiprašyti: „Manau, kad piešinys yra įžeidžiantis ir aš tikiuosi, kad Lietuvos valdžia imsis veiksmų ir mažiausiai ką „The Independent“ gali padaryti, tai viešai atsiprašyti.“

„Britai, nustokit pavydėti, kad darbdaviai renkasi lietuvius, o ne jus (nes mes ateiname į darbą ir tada, kai lyja). Geriau rūpinkitės, kaip susitvarkyti pašalpas ir sėdėkite baruose – tai jūs mokate labiausiai. Labai džiaugiuosi, kad išsikrausčiau iš šitos išangės, vadinamos Anglija, kurioje daugybė tinginių alkoholikų. Norėčiau, kad jūs bankrutuotumėt ir būtumėt užgrobti islamo radikalų (ta kryptimi ir einama). Sėkmės“, – rašė Dovilė Švedrauskaitė.

Tačiau karikatūra supykdė ne visus lietuvius.

„Graudu, bet visi išvykę prisidėjot prie tokio įvaizdžio“, – dienraščio paskyroje teigė Robertas Žilinskas.

„Didžiojoje Britanijoje dirbu 7 metus, esu lietuvis, ir galiu pasakyti, kad man karikatūra juokinga. Karikatūra yra bloga nebent „Tesco“ ar panašioms kompanijoms, nes parodo, ką jos daro blogai. Problema ne tik tame, kad kompanijos ieško už minimumą dirbančių žmonių, o daugiau tame, kad yra žmonių, kurie sutinka už tiek dirbti. Ir ne tik lietuviai, bet ir daug kitų atvykėlių“, – rašė Antanas Macius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius