-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 15

Lietuvos atstovybės Niujorke ir Čikagoje minėjo istorinio Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą 80-metį

Lietuvos generaliniai konsulatai Niujorke ir Čikagoje liepos 14-ąją minėjo legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-metį. Atstovybės kartu su vietos lietuvių bendruomenėmis įvairiose simbolinėse su šiuo istoriniu įvykiu susijusiose vietose gerėjosi autentiškais dokumentiniais kadrais, dalijosi mintimis apie tautiečių žygdarbį, pastatė jį įamžinančią memorialinę lentą.
Lietuvos atstovybės Niujorke ir Čikagoje minėjo istorinio Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą 80-metį
Lietuvos atstovybės Niujorke ir Čikagoje minėjo istorinio Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą 80-metį / Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Kaip praneša Užsienio reikalų minsiterija, Niujorke minėjimas organizuotas Floyd Bennet Field oro uoste, iš kurio 1933 metų liepos 15-ąją skrydžiui į Kauną ir pakilo „Lituanica“. Čia Niujorko lietuviai žiūrėjo dokumentinį filmą apie lakūnus, Lietuvos generalinis konsulas Niujorke Valdemaras Sarapinas kartu su Niujorko lietuvių bendruomenės nariais pasodino medelį pilotų atminimui. 

Greta puikiai matomoje vietoje pasodinto medelio pastatyta ir memorialinė lenta su „Lituanicos“ logotipu, kurią sukūrė Niujorke gyvenantis menininkas Julius Ludavičius ir Laura Zaveckaitė.

„S. Dariaus ir S. Girėno nutiestas oro tiltas per Atlantą paliko ryškų pėdsaką ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio aviacijos istorijoje. Tuo metu tai buvo antras rezultatas pasaulyje pagal įveiktą nuotolį. Bet dar reikšmingesnis šis žygdarbis buvo dėl lakūnų pasauliui neštos žinios apie Lietuvą ir jų begalinio noro išgarsinti Tėvynės vardą“, – renginyje sakė V. Sarapinas

Susirinkusiuosius taip pat sveikino bei S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio reikšmę aviacijos istorijai pabrėžė JAV nacionalinių parkų administracijos atstovai ir istorikai. 

Ceremonijos metu Lietuvos ir JAV himnus iškilmingai atliko operos solistė Laima Jonutytė.

Tą pačią dieną generalinis konsulas kartu su Niujorko lietuviais padėjo gėlių Lietuvos vardo aikštėje Brukline prie paminklo S. Dariui ir S. Girėnui bei dalyvavo iškilmingose šv. Mišiose Bruklino švč. Mergelės Marijos apsireiškimo parapijoje.

Lietuvos generalinis konsulas Čikagoje Marijus Gudynas šiame nuo seno lietuvių gausa pasižyminčiame mieste, kur kurį laiką taip pat gyveno S. Darius ir S. Girėnas, prie lakūnams skirto paminklo Marquette parke perskaitė sveikinimą tautiečiams.

Generalinio konsulato kartu su Čikagos lietuvių bendruomene surengtame minėjime dalyvavo ir Čikagos miesto tarybos sprendimą liepą paskelbti S. Dariaus ir S. Girėno mėnesiu Čikagoje perskaitė Tarybos narė Lona Lane.

Šventės dalyvius taip pat sveikino Lietuvos garbes konsulas JAV Stanley Balžekas, renginyje dalyvavo Šaulių organizacijos iš įvairių šalies regionų.

Vėliau švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo bažnyčioje šia proga laikytos šv. Mišios, Marquette parko bendruomenes salėje surengti šventiniai pietūs, o JAV lietuvių teatras „Viltis“ pristatė spektaklį „Dariaus ir Girėno išleistuvės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius