-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 10

Rytų europiečių žudikų bei sukčių antplūdis – finansinė našta Britanijos teismams

Nusikaltėlių iš Rytų Europos antplūdis Jungtinėje Karalystėje tampa finansine našta Britanijos teismams, perspėjo šalyje gerbiamas vyresnysis teisėjas.
Viktoras Akulicas
Viktoras Akulicas / Metropolitan Police

Timas Pontiusas, dirbęs Karališkajame teisme daugiau kaip 20 metų, teigė, kad dabar teisme įprasta matyti „daugiau lenkų, rumunų, albanų ir rusų teisiamųjų“. 68-erių vyresnysis teisėjas teigė, kad nusikaltimai, padaryti atvykėlių iš užsienio, varijuoja nuo žmogžudysčių iki įvairiausių sukčiavimų ir smurtinių nusikaltimų. Jo teigimu, jų antplūdis atrodo „neišvengiamas“, atsižvelgiant į migrantų, kurie pastaraisiais metais atvyko į Britaniją, skaičių.

Tarp pastaraisiais metais įvykdžiusių rimtus nusikaltimus Jungtinėje Karalystėje yra latvis Arnis Zalkalns. Pastarasis buvo nuteistas už moksleivės Alice Gross Vakarų Londone pagrobimą ir nužudymą. Šiame sąraše taip pat yra ir lenko Dawido Tychono pavardė. Jis įsiveržė į Paulo Kohlerio namus Wimbledone, ketindamas juos apiplėšti. Londono Orientalistikos ir Afrikos studijų mokykloje dėstantis vyras, atidaręs duris plėšikams (D.Tychonas veikė ne vienas), buvo spardomas penkias minutes, tačiau antrame aukšto name pasislėpusi profesoriaus dukra su savo vaikinu spėjo iškviesti policijos pareigūnus. Užpuolimo metu P.Kohleris buvo siaubingai sumuštas, jam buvo sulaužyta nosis, pažeista akiduobė ir suskaldytas žandikaulis. Po šio įvykio nukentėjusiajam teko atlikti veido atstatymo operaciją.

Tarp pastaraisiais metais rimtais nusikaltimais „pasižymėjusių“ užsieniečių ir lietuvio pavardė – Viktoras Akulicas, kuris į Didžiąją Britaniją atvyko po keleto bausmių atlikimo Lietuvos kalėjime už žiaurius nusikaltimus, vienas iš jų – vaiko išprievartavimas.

Tarp pastaraisiais metais rimtais nusikaltimais „pasižymėjusių“ užsieniečių ir lietuvio pavardė – Viktoras Akulicas, kuris į Didžiąją Britaniją atvyko po keleto bausmių atlikimo Lietuvos kalėjime už žiaurius nusikaltimus, vienas iš jų – vaiko išprievartavimas. Atvykęs į šalį vyras užpuolė, išprievartavo moterį ir grasino susidorojimu. V.Akulicui skirtas įkalinimas iki gyvos galvos pakeistas 7-erių metų laisvės atėmimo bausme su galimybe po jų išeiti į laisvę. Taip pat jo deportacijos galimybė atmesta.

Duodamas interviu teisėjas, išeinantis į pensiją, sakė, kad šoktelėjęs į viršų nusikaltėlių užsieniečių skaičius tapo našta šalies Teisingumo ministerijai. Leidiniui „The Telegraph“ jis teigė: „Tai – didžiulė finansinė našta. Kai kalba eina apie nusikaltėlius užsieniečius, tai reikia nepamiršti ir to, kad kalbama ir apie užsieniečius liudininkus. Taip pat šiais atvejais reikalingi vertėjai, kurie nesutinka dirbti pigiai“.

Pasak jo, Teisingumo ministerijos išlaidos tokiais atvejais ženkliai padidėja. Anot teisėjo, tai taip pat reiškia, kad teismai užtrunka ilgiau, kadangi viskas turi būti verčiama tiek kaltinamiesiems, tiek liudininkams.

Pašnekovui kartais kyla klausimas, kodėl šalyje ne vienerius metus gyvenančiam žmogui, vis dar turėtų būti reikalingas vertėjas: „Kartais aš klausiu: „Kiek laiko gyvenate šalyje“ ir kartais jie atsako, kad 20 metų, o aš apstulbęs, kad per tą laiką neišmoko anglų kalbos“.

T.Pontiusas dar dirbdamas buvo perspėjęs, kad jis neleis užsienio nusikaltėliams atvykti į Jungtinę Karalystę, daryti nusikaltimus ir atsipirkti lengvomis bausmėmis. Teisdamas rumunų nusikalstamą grupuotę už 1 mln. vagystę, įvykdytą 2013-ųjų gegužę, jis teigė: „Bet kas, atvykęs į Jungtinę Karalystę nesvarbu iš kurios pasaulio dalies, norintis vykdyti nusikaltimus, privalo aiškiai suprasti, kad piktnaudžiauja šalimi, kuri jį priima, ir turi sulaukti atitinkamos bausmės už savo veiksmus. „Niekas neturėtų galvoti, kad teismai Jungtinėje Karalystėje taikys lengvas bausmes“.

Teisėjas interviu metu taip pat išreiškė nerimą dėl išaugusių seksualinės prievartos atvejų. „Ši tendencija itin kelia nerimą“, – pabaigė interviu jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius