-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 28

Svarbu: kaip Jungtinės Karalystės lietuviams panaikinti PSD skolą

Vos paskelbus privalomojo sveikatos draudimo (PSD) skolininkų sąrašą, sujudo emigrantai. Nors iki praėjusių metų pradžios užpildžiusiems išvykimo deklaraciją mokestis nebuvo taikomas, šiemet situacija pakito. Šimtai Jungtinės Karalystės lietuvių skundžiasi esantys skolingi vastybei, nors seniai nebegyvena Lietuvoje. Emigrantai sukūrė peticiją, kurią pasirašė keli šimtai tautiečių.
„Sodra“
„Sodra“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Emigrantai piktinasi, kad iš Valstybinės mokesčių inspekcijos PSD mokesčio kontrolę perėmus „Sodrai“ dingo dalis duomenų, nurodančių, kas ir kada išsiregistravo iš Lietuvos. Skolą už sveikatos draudimą Lietuvoje 2016-aisiais gavę užsienio lietuviai svarsto – ar tik tai nebus valstybės bandymas pasipinigauti.

„Sodros“ atstovas Rytas Stalnionis tikina, kad institucija neturi tokio tikslo ir klaidų skaičiuojant PSD pasitaiko gana retai. Dažniausiai taip nutinka seniai gyvenimą svetur deklaravusiems lietuviams. „Šios situacijos sprendžiamos net ir tokiais atvejais, jei priskaičiuotas PSD įmokų įsiskolinimas bus nuskaitytas, o vėliau panaikinta prievolė jį mokėti, pinigai bus grąžinti – tereikės parašyti prašymą“, – 15min sakė komunikacijos specialistas ir pakvietė visus, abejojančius dėl jiems priskaičiuotos skolos, kreiptis elektroniniu paštu panevezys@sodra.lt.

Kol vieni emigrantai tvirtina nemokėsiantys jiems, esą, neteisėtai priskaičiuotos skolos, kiti aiškinasi, ką daryti, kad ši būtų panaikinta. Lietuvos ambasados Londone atstovo Gvido Venckaičio teigimu, pastarąją savaitę lietuviai kur kas aktyviau į juos kreipiasi. Dažniausiai tautiečius domina būdai deklaruoti gyvenamąją vietą JK bei ką daryti su PSD skola.

Skolos panaikinimas – painus, bet įmanomas

Jungtinės Karalystės (JK) lietuviai kreiptis dėl skolos panaikinimo turi keletą galimybių. Viena iš jų – forma P45, išduodama darbdavio. Kita – mokesčių ispekcijos išrašoma P60 forma, gaunama finansinių metų pabaigoje, kurie JK baigiasi balandžio 5-ąją.

Kadangi „Sodra“ prašo dokumentus pateikti iki sausio 31-osios, P60 formos už 2016-uosius metus emigrantai dar nebus gavę.

Kadangi „Sodra“ prašo dokumentus pateikti iki sausio 31-osios, P60 formos už 2016-uosius metus emigrantai dar nebus gavę. Minėti dokumentai suteikiami tik pilnu etatu įdarbintiems asmenims. Kadangi nemaža JK lietuvių dalis, pavyzdžiui, dirbantys statybų sektoriuje, yra laisvai samdomi darbuotojai, šias formas gauti jiems itin sudėtinga. Tiesa, tokiam atvejui „Sodra“ numačiusi galimybę netaikyti emigrantui sankcijų keturis mėnesius. Prašymą galima užpildyti įstaigos svetainėje internete, asmeninėje savo paskyroje ar nunešti į bet kurį institucijos skyrių.

Dar viena galimybė įrodyti, kad mokesčiai mokami JK, yra pateikti vietinės mokesčių inspekcijos išrašytą pažymą, jog lietuvis moka mokesčius kitoje šalyje. CA 3916 vadinamą formą jai gauti galima rasti „Sodros“ tinklalapyje. Ją užpildžius bei prisegus įrodymus, pavyzdžiui, algalapius, „Sodra“ kreipiasi į JK mokesčių inspekciją ir gavus patvirtinimą panaikina skolą už laikotarpį, kuomet lietuvis buvo išsiregistravęs iš tėvynės.

Socialinėje erdvėje lietuviai skatina vienas kitą ne tik kuo skubiau deklaruoti gyvenamąją vietą užsienyje, bet ir apskritai išsiregistruoti iš tėvynės. Bet kuriuo atveju, net ir tai padarius, PSD skola nepanaikinama. Vienas iš būdų deklaruoti gyvenamąją vietą užsienyje – prisijungus prie elektroninės bankininkystės. Kadangi ne visi turi banko sąskaitas Lietuvoje, išsiregistruoti galima ir Londone esančioje ambasadoje.

Kiekvienam išvykimą deklaruojančiam asmeniui turi būti užpildyta atskira deklaracija.

„Jeigu deklaruoti išvykimą iš Lietuvos internetu galimybės nėra, tai galima padaryti arba atvykus asmeniškai į Lietuvos ambasadą Londone, arba paštu. Jei pageidaujate išvykimą deklaruoti paštu, į ambasadą reikia atsiųsti užpildytą ir pasirašytą deklaracijos formą bei paso arba asmens tapatybės kortelės kopiją. Kiekvienam išvykimą deklaruojančiam asmeniui turi būti užpildyta atskira deklaracija“, – teigė G.Venckaitis ir pridūrė, kad deklaracijos formą galima rasti Lietuvos ambasados Londone tinklalapyje.

Išimtys auginantiems vaikus

Klausimų, kaip panaikinti priskaičiuotą PSD, kyla ir užsienyje gyvenantiems, vaikus auginantiems tėvams, kuomet vienas iš jų nedirba. Įstatymas nurodo, kad vienam iš tėvų, Lietuvoje auginančių mažametį vaiką iki 8-erių metų, sveikatos draudimo mokėti nereikia, jį padengia valstybė. Tai galioja tik tuo atveju, kai minėtasis asmuo nedeklaruoja išvykimo gyventi svetur.

Tiesa, tėvų po to, kai jie išsiregistravo iš šalies, PSD skola skaičiuojama. Į valstybinį PSD pretenduojantys tėvai teritorinei ligonių kasai privalo pateikti vaiko gimimo liudijimą, tačiau ne vienai dešimčiai atlikusių šią procedūrą skola visgi priskaičiuota.

„Jei žmogus nedirba JK ir nėra ten draudžiamas sveikatos draudimu, taip pat nėra deklaravęs išvykimo iš Lietuvos, prievolės mokėti PSD įmokas mūsų šalyje panaikinti jam nėra pagrindo, nebent išvykimą (užpildęs VMI galutinai iš Lietuvos išvykstančio asmens pajamų deklaracijos formą GPM308) jis deklaruotų atgaline data.

Vienam iš tėvų, Lietuvoje auginančių mažametį vaiką iki 8-erių metų, sveikatos draudimo mokėti nereikia, jį padengia valstybė.

Jei socialinio draudimo įmokos už jį kitoje šalyje kažkokiu būdu mokamos (žmogus yra draudžiamas valstybės lėšomis ar moka savarankiškai), jis turėtų kreiptis į socialinį draudimą administruojančią instituciją Jungtinėje Karalystėje ir gauti tai patvirtinantį dokumentą bei pateikti jį „Sodrai“, – sakė R.Stalnionis.

Pasipiktinę emigrantai sukūrė peticiją, skirtą „Lietuvos Respublikos Seimui, „Sodrai“, savivaldybėms ir kitoms susijusioms institucijoms“. Peticiją, sukurtą neįvardinto Danijos lietuvio, pasirašė 600 žmonių. Kūrėjas piktinasi, kad Lietuvos institucijos nesuteikė pakankamai informacijos išvykusiems asmenims, tad jie nežinojo apie būtiną mokėti PSD, galimybes panaikinti skolas bei kitus niuansus.

„Valstybė neatstovauja savo žmonių interesų, kurie gyvena užsienyje. Valstybė neapskaičiavo biurokratinio aparato veikimo trukmės, kas neatitinka realybės. Taigi, darbuotojai, studentai gyvenantys užsienyje be gerai pateiktos informacijos gali atsidurti absurdiškoje situacijoje, kai išsiaiškinti PSD procesus trunka ilgiau negu duotas terminas.

Kadangi vien pateikus užklausas į valstybės institucijas trukmė gauti atsakymą yra 5 dienos. Taip pat, neatsižvelgiama į tai, kad susitvarkyti dokumentus iš įvairių institucijų užsienyje užtrunka laiko, o ir deadlin'ą tokiu būdų gali prašvilpti bet kas – kas taip pat neatitinka realybės jeigu informacija nėra pateikta konstruktyviai ir skaidriai“, – rašoma peticijoje (kalba netaisyta, aut. past.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius