-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 13 /18:04

URM apie EK gaires dėl Kaliningrado tranzito: įspūdis, kad pozicija švelninama – nepagrįstas

Užsienio reikalų ministerija sako sveikinanti trečiadienį paskelbtas Europos Komisijos (EK) gaires dėl Kaliningrado tranzito. Anot ministerijos, šiuo išaiškinimu Lietuvai nesukuriamos jokios specialios išimtys, taip pat pabrėžiama, kad Lietuva negali ignoruoti savo strateginių saugumo politikos partnerių pozicijų ir vertinimų, o įspūdis, kad transatlantinė bendruomenė švelnina savo poziciją ir sankcijų politiką – nepagrįstas.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Mindaugo Mikulėno nuotr.

„Lietuva smerkia Rusijos karą prieš Ukrainą ir toliau pasisako už sankcijų Rusijai plėtros politiką. Europos Sąjungos (ES) ir kitų šalių bendraminčių griežtos sankcijos Rusijai turi būti ir toliau stiprinamos tol, kol Rusija sustabdys agresiją prieš Ukrainą ir pasitrauks iš okupuotų teritorijų“, – teigiama trečiadienį išplatintame komentare.

Jame pabrėžiama, kad Lietuva nuosekliai ir efektyviai įgyvendina visų ES šalių narių vieningai sutartas ribojamas priemones Rusijai, nuolat konsultuodamasi su Europos Komisija.

Lietuva, būdama transatlantinės bendruomenės narė ir nuosekli sąjungininkė, negali ignoruoti strateginių Lietuvos užsienio ir saugumo politikos partnerių bei EK pozicijų bei vertinimų.

„Siekdama efektyvaus sankcijų įgyvendinimo, EK rengia gaires, kurios užtikrina vieningą nuostatų aiškinimą ES lygiu. Iki šiol Lietuva vadovavosi 2022 metų balandžio mėnesį gautu EK išaiškinimu dėl sankcionuotų Rusijos prekių tranzito, kuris Lietuvos nuomone, yra priimtiniausias“, – nurodo ministerija.

URM sveikina Komisijos paskelbtą visišką draudimą tranzitu per Europos Sąjungą gabenti karinės, dvigubos paskirties prekes bei technologijas.

Teigiamai Lietuva taip pat vertinta ir įvedamus tranzito apribojimus pagal paskutinių trijų metų istorinius vidurkius, kurie turi atspindėti tik būtinųjų prekių tikrąjį poreikį ir, tuo pačiu, būtinybę sustiprinti tokio tranzito kontrolę.

„Visada pasisakėme, kad negali būti sukurta jokių specialiųjų išimčių bei skirtingų ES valstybių narių teritorijų traktavimo bei tokio įspūdžio, todėl teigiamai vertiname tai, kad šiuo visoms ES valstybės narėms galiojančiu aiškinimu toks precedentas nėra sukuriamas.

„Scanpix“/„Reuters“, „Scanpix“/AP ir 15min nuotr./Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
„Scanpix“/„Reuters“, „Scanpix“/AP ir 15min nuotr./Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa

Lietuva, būdama transatlantinės bendruomenės narė ir nuosekli sąjungininkė, negali ignoruoti strateginių Lietuvos užsienio ir saugumo politikos partnerių bei EK pozicijų bei vertinimų. Aiškiai suprasdama, kad vienas iš Kremliaus režimo tikslų yra skaldyti transatlantinę vienybę, siekti sukelti nepasitikėjimą ir supriešinti sąjungininkus tarpusavyje, Lietuva ir toliau liks ištikima transatlantinei partnerystei ir laikysis vieningos bei koordinuotos ES sankcijų politikos“, – rašoma ministerijos komentare.

Lietuva supranta, kad paskelbtos naujos ES sankcijų gairės gali sukurti nepagrįstą įspūdį, kad transatlantinė bendruomenė švelnina savo poziciją bei sankcijų politiką Rusijos atžvilgiu

„Lietuva supranta, kad paskelbtos naujos ES sankcijų gairės gali sukurti nepagrįstą įspūdį, kad transatlantinė bendruomenė švelnina savo poziciją bei sankcijų politiką Rusijos atžvilgiu. Lietuva ir toliau pasisako už kuo griežtesnius ir platesnius ES sankcijų taikymo modalumus.

Pateiktas EK išaiškinimas aiškiai nurodo, kad valstybės narės turi teisinę pareigą užtikrinti, kad ES sankcijos nebūtų apeinamos. Todėl Lietuva efektyviai užtikrins sankcijų taikymą, atidžiai stebėdama, principingai vertindama ir efektyviai tikrindama, ar Rusija nebando piktnaudžiauti tranzito galimybėmis“, – pažymi URM.

Ministerija pabrėžia, kad nustačius tokius atvejus ar atsižvelgdama į nacionalinio saugumo interesus, Lietuva pasilieka teisę vienašališkai užkardyti bandymus piktnaudžiauti.

„EK pateiktas naujasis išaiškinimas yra atidžiai nagrinėjamas valstybės institucijų, nes reikalaus valstybės mastu koordinuotų atitinkamų sprendimų ir veiksmų, siekiant tinkamo ir vienodo sankcijų taikymo“, – teigiama pranešime.

Kiek anksčiau užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis 15min sakė, kad kol kas naujųjų gairių nekomentuos, nes jos yra nagrinėjamos.

Su valdančiosios konservatorių frakcijos nariais 15min kol kas nepavyko susisiekti, gairių kol kas nekomentuoja ir prezidentas Gitanas Nausėda, kurio atstovas Ridas Jasiulionis nurodė, kad Prezidentūra pirmiausia nori susipažinti su EK išaiškinimu.

EK trečiadienį nurodė, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos neturėtų būti taikomos per Lietuvą geležinkeliu gabenamoms prekėms tarp Kaliningrado srities ir Rusijos pagrindinės dalies. Kelių transportu į sankcijas patekusias prekes ir toliau draudžiama vežti.

Lietuva anksčiau šią vasarą buvo sustabdžiusi sankcionuoto plieno, cemento ir alkoholio tranzitą į Kaliningradą dėl ES Rusijai paskelbtų sankcijų.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Valstybės narės taip pat turės stebėti, ar nėra neįprastų prekių srautų ar prekybos tendencijų, kurios galėtų padėti sankcijų apėjimui.

Nepaisant atnaujintų gairių, toliau išlieka draudžiamas karinių ar dvigubo naudojimo sankcionuojamų prekių ir technologijų tranzitas, nepriklausomai nuo pasirinkto transportavimo būdo.

Briuselis taiko sankcijas Rusijai dėl vasario pabaigoje pradėto karo Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius