Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 20 /16:43

Graikijoje įkliuvo Sausio 13-osios byloje nuteistas Ukrainos pilietis: sulaikytas dar prieš mėnesį

Graikijoje, pirminiais duomenimis, sulaikytas Ukrainos pilietis 53 metų Aleksandras Radkevičius, kuris buvo ieškomas kaip nuteistas Sausio 13-osios byloje. 15min tai patvirtino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jei ši informacija pasitvirtins, tai būtų svarbus žingsnis siekiant teisingumo dėl sovietų agresijos 1991 metų sausį. Šaltinių teigimu, A.Radkevičius Graikijoje buvo sulaikytas daugiau nei prieš mėnesį, rugsėjo 14 d., bet iki šiol apie tai nebuvo skelbiama.
Paskelbimas Sausio 13-osios byloje
Paskelbimas Sausio 13-osios byloje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Aiškinosi tapatybę dėl klaidingai nurodytos pavardės

„Pirminiais duomenimis, Graikijoje sulaikytas Aleksandr Radkevič“, – 15min sakė G.Landsbergis. Naujienų agentūrai BNS jis pridūrė, kad tokią informaciją patvirtino Lietuvos ambasadorius Atėnuose, gavęs informaciją iš Graikijos policijos. Pasak ministro, informacija perduota tikrinti Lietuvos prokuratūrai ir policijai.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla BNS sakė, kad A.Radkevičius Graikijoje buvo sulaikytas dar rugsėjo viduryje, tačiau šios šalies pareigūnams nurodžius kiek kitokią nuteistojo pavardę, kurį laiką dar aiškintasi tikroji asmens tapatybė.

„Dabar jau turime patvirtintą tapatybę“, – BNS teigė policijos vadovas.

Pasak jo, Graikijos teismas dar turi apsispręsti dėl A.Radkevičiaus ekstradicijos.

A.Radkevičius už akių yra nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

Penki Ukrainos piliečiai yra tarp daugiau kaip 60 buvusių sovietų kariškių ir pareigūnų, pripažintų kaltais dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Sausio 13-osios byloje.

Ukrainos ambasada Lietuvoje 15min teigė kol kas negalinti pateikti komentaro, nes neturi jokios oficialios informacijos apie šį įvykį.

Teisingumo ministrė: tai yra teisminė procedūra

Teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska 15min paaiškino, kad Graikijoje sulaikyto A.Radkevičiaus galima išdavimą arba ne Lietuvai spręs ne politikai, o teismai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska

„Pagal nacionalinį ir ES reguliavimą Vilniaus apygardos teismas yra išdavęs Europos arešto orderį ir pateikęs jį Graikijai, kuri ir spręs pagal Europos arešto orderio pamatinio sprendimo nuostatas, ar atiduoti Lietuvai. Pagal Europos arešto orderį tai yra teisminė procedūra, skirtingai nuo ekstradicijos. Tai reiškia, kad politikai ir ministerijos dėl to sprendimų nepriiminėja. Maksimalus sprendimo terminas yra 90 dienų, plius 10 dienų praktiniam perdavimui. Jei Graikija sutiktų perduoti Lietuvai – asmenį pasiimtų Viešojo saugumo tarnyba ir perduotų į įkalinimo įstaigą“, – 15min sakė teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Lina Nemeikaitė, Vilniaus apygardos teismo pirmininko padėjėja, 15min pranešė, kad Vilniaus apygardos teismas, atsižvelgdamas į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prašymą, 2021 m. rugpjūčio 2 d. išdavė Europos arešto orderį. Sulaikius A.Radkevičių, remiantis minėtu Europos areštu orderiu, Graikijos atsakingos institucijos spręs dėl A.Radkevičiaus perdavimo Lietuvos Respublikai dėl nuosprendžio vykdymo. Anot L.Nemeikaitės, priklausomai nuo Graikijos atsakingų institucijų sprendimo, tolesnius perdavimo veiksmus vykdytų Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

V.Landsbergis: ar bus perduotas Lietuvai?

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, sužinojęs, jog sulaikytas vienas iš nuteistųjų Sausio 13-osios byloje, sakė, kad postūmis, vykdant šios bylos nuosprendį, yra.

„Yra, jeigu Lietuvos ieškiniai Sausio 13-osios nusikaltėliams yra respektuojami“, – 15min sakė jis, tačiau plačiau komentuoti situacijos nesiėmė. Pasak V.Landsbergio, būtina sužinoti, kas vyks toliau, ar sulaikytasis bus perduotas Lietuvai.

Daugelis nuteisti už akių

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Lietuvos teismai nuosprendį daugeliui kaltinamųjų paskelbė už akių, jie nuteisti skirtingomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Nuosprendį Vilniuje išklausė du nuteistieji – Jurijus Melis ir Genadijus Ivanovas.

Tai – ne pirmas atvejis, kai Europos Sąjungos šalyje sulaikomas byloje kaltinimų sulaukęs asmuo.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas Michailas Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas.

Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, o ši tikino, kad jai trūko duomenų įtariamąjį perduoti Lietuvai.

Buvo pasislėpę 42 asmenys

1996 metų birželio 19 dieną baudžiamoji byla dėl Sausio 13-osios dienos įvykių Lietuvoje 48 kaltinamų asmenų atžvilgiu buvo perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui. Tų pačių metų spalį Vilniaus apygardos teismas atskyrė ir grąžino ikiteisminį tyrimą prokuratūrai 42 asmenų atžvilgiu, kadangi jie buvo pasislėpę.

1999 metų rugpjūčio 23 dieną teismo nuosprendžiu šešiems asmenims skirtos bausmės – kalėti buvo nuteisti Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolelis, Leonas Bartoševičius, Stanislavas Mickevičius ir Jaroslavas Prokopovičius.

S.Mickevičius į nuosprendžio paskelbimą neatvyko – jis pasislėpė.

M.Burokevičius už aktyvų dalyvavimą antivalstybinėje veikloje, viešus raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą ir nuversti teisėtą valdžią 1999 metais nuteistas kalėti 12 metų. Bausmę jis atliko Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, Vilniaus 2-siuose pataisos namuose ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. 2006 metais paleistas į laisvę, 2016-ais metais, eidamas 89-uosius metus ir būdamas paskutinis iš buvusių Komunistų partijos lyderių, M.Burokevičius mirė.

J.Jermalavičius už antivalstybinę veiklą 1999 m. rugpjūčio 23 d. nuteistas 8 metams nelaisvės. 2002 m. sausį paleistas į laisvę ir išvyko į Rusiją.

Gerokai vėliau, po iš viso 25 metus užsitęsusio tyrimo, vadinamąją didžiąją Sausio 13-osios bylą nagrinėjo Vilniaus apygardos teismas, vėliau ir Lietuvos apeliacinis teismas.

Vilniaus apygardos teisėjų kolegija 2019 m. kovo pabaigoje dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų paskelbė nuosprendžius iš viso 67-iems Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams, jiems skirtos bausmės nuo ketverių iki 14 metų.

Apeliacijas svarstęs Lietuvos apeliacinis teismas 2021 m. kovą nusprendė iš dalies patenkinti dalį skundų dėl ankstesnio teismo sprendimo ir pakeisti bausmes Sausio 13-osios byloje nuteistiems Genadijui Ivanovui ir Rusijos piliečiui Jurijui Meliui bei dar 14-kai nuteistųjų. Dviem nuteistiesiems bausmės buvo sušvelnintos, likusiems – sugriežtintos.

Per visą bylos tyrimo laikotarpį buvo išsiųsta apie šimtą teisinės pagalbos prašymų į Baltarusiją Rusiją ir Vokietiją, tačiau gauti tik neigiami atsakymai.

Didžioji dalis kitų Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečių nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisako juos išduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius