-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 01

Institucijos sukruto: Kremliaus ruporui A.Šarijui žada užverti vartus į Lietuvą

Migracijos departamentas svarstys uždrausti atvykti į Lietuvą prieglobsčio netekusiam Kremliaus propagandistui ukrainiečiui Anatolijui Šarijui. Valstybės saugumo departamentas yra pripažinęs, jog šis veikėjas kelia grėsmę Lietuvos saugumui. Vidaus reikalų ministerija taip pat pavedė Migracijos departamentui išsamiai išnagrinėti prieglobsčio suteikimo A.Šarijui aplinkybes. Ministerija taip pat žada peržiūrėti prieglobsčio suteikimą ir panaikinimą reglamentuojančius teisės aktus.
Tyrimo viršelio nuotrauka
Tyrimo viršelio nuotrauka

15min Tyrimai praėjusią savaitę aprašė, kaip Ukrainoje tėvynės išdavyste kaltinamas 43-ejų A.Šarijus beveik dešimtmetį naudojosi Lietuvos institucijų suteikta globa, nors mūsų šalyje beveik negyveno. Per tą laiką į vadinamąjį „Putino sąrašą“ įtrauktas veikėjas sėkmingai auginosi milijoninę rusakalbę propagandos kanalų auditoriją, įspūdingus turtus Ispanijoje bei politinę įtaką.

Youtube nuotr./Untitled4544
Youtube nuotr./Untitled4544

Pagal šalies įstatymus, grėsmę valstybės saugumui galinčiam kelti užsieniečiui uždraudžiama atvykti į Lietuvą.

Toks užsienietis įtraukiamas į viešai skelbiamą nepageidaujamų asmenų sąrašą. Jame šiuo metu yra 345 užsieniečiai, daugiausia Rusijos, Baltarusijos piliečiai.

Ukrainos piliečio A.Šarijaus tarp jų nėra, nors jis kelia grėsmę šalies saugumui.

Migracijos departamento inf./Lietuvoje nepageidaujamų asmenų viešas sąrašas
Migracijos departamento inf./Lietuvoje nepageidaujamų asmenų viešas sąrašas

Ši situacija susidarė dėl Migracijos departamento atliktų procedūrinių pažeidimų – A.Šarijui teismuose pavyko įrodyti, kad jis nebuvo tinkamai ir laiku informuotas apie VSD vertinimą, negalėjo laiku pateikti paaiškinimų. Būtent dėl to, kelių instancijų teismai atmetė vieną iš A.Šarijaus prieglobsčio panaikinimo pagrindų – dėl keliamos grėsmės saugumui, taip pat buvo panaikintas draudimas 5 metus A.Šarijui atvykti į Lietuvą.

Paskutinis teismo sprendimas buvo priimtas dar praėjusių metų gruodį, tačiau susidariusią prieštaringą situaciją Migracijos departamentas ėmėsi spręsti tik po 15min užklausų.

Institucijos rodo vienos į kitas

Migracijos departamento ir VSD atstovai kiek skirtingai aiškino, kas turi imtis iniciatyvos dėl A.Šarijaus įtraukimo į nepageidaujamų Lietuvoje asmenų sąrašą – Migracijos departamentas nurodė laukiąs VSD teikimo. VSD atstovai aiškino, jog Migracijos departamentas jau seniai yra gavęs visą informaciją, tad savo ruožtu gali priimti visus reikiamus sprendimus.

Migracijos departamentas praėjusią savaitę kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, prašydamas darkart pateikti vertinimą dėl A.Šarijaus keliamos grėsmės valstybės saugumui.

„Bet kuriuo momentu VSD ar kitos įgaliotos įstaigos, nustačiusios, kad yra pagrindas uždrausti asmeniui atvykti į Lietuvą, rašo teikimą Migracijos departamentui. Migracijos departamentas įvertina, ar teikimas atitinka formaliuosius teikimo reikalavimus, jeigu atitinka – Migracijos departamentas priima sprendimą uždrausti asmeniui atvykti į Lietuvą“, – 15min teigė Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

VSD nurodė, kad „VSD pagal įstatymų suteiktus įgaliojimus ir numatytą tvarką surinko, įvertino ir perdavė informaciją sprendimų priėmėjams bei kitoms valstybės institucijoms, kurios pagal savo kompetenciją priima atitinkamus sprendimus“.

Migracijos departamentas aiškinsis savo veiksmus

Netrukus po to, kai gegužės pradžioje pasirodė žinia apie A.Šarijaus sulaikymą Ispanijoje, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas kreipėsi raštu į Vidaus reikalų ministeriją. Konservatorius paragino atlikti vidinį tyrimą ir išsiaiškinti aplinkybes, dėl kurių A.Šarijui net dešimtmetį pavyko išsaugoti prieglobstį Lietuvoje.

„Dėl to ir reikia pasiaiškinti, kokiu būdu ir kokiomis aplinkybėmis tas sprendimas dėl prieglobsčio buvo priimtas ir kodėl pasikeitus aplinkybėms, (…) kai jis jau pradėjo dergti ukrainiečius ir po to jau dergti ir Lietuvą, dergti mūsų sąjungininkus, kaip jis toliau galėjo turėti pabėgėlio statusą“, – 15min sakė L.Kasčiūnas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Parlamentaras pats dar 2019 metais buvo kreipęsis į Migracijos departamentą, ragindamas peržiūrėti sprendimą dėl pabėgėlio statuso A.Šarijui.

„Nuolat viešai skambėjo Ukrainoje apie tai, kad tai yra visiškas Trojos arklys, Rusijos įtakos agentas, Ukrainai nelojalus ir priešiškas žmogus. (...) Matėm viešą erdvę ir jo propagandiniai pareiškimai buvo, kurie kėlė klausimą, kaip jis toks Rusijos propagandos agentas toliau gali būti pabėgėliu Lietuvoje“, – pasakojo L.Kasčiūnas.

Vidaus reikalų ministerija pavedė pačiam Migracijos departamentui „detaliai išnagrinėti šio prieglobsčio suteikimo aplinkybes“.

Migracijos departamentas anksčiau 15min yra nurodęs, jog nemato poreikio atlikti vidinio tyrimo, nes viską atliko nepriekaištingai.

„Migracijos departamentas sprendimą suteikti pabėgėlio statusą priėmė įvertinęs tuo metu Ukrainoje buvusias faktines aplinkybes. Statusas panaikintas atsižvelgus į tai, kad išnyko faktinės aplinkybės, dėl kurių jam (A.Šarijui) 2012 metais buvo suteiktas pabėgėlio statusas. Migracijos departamentas prieglobsčio prašymus nagrinėja nešališkai, atsižvelgdamas į faktines aplinkybes ir teisines nuostatas, tarptautinių organizacijų rekomendacijas, ir nesivadovauja atskirų asmenų politinėmis nuomonėmis“, – atsakymuose 15min teigė E.Gudzinskaitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evelina Gudzinskaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evelina Gudzinskaitė

Vidaus reikalų ministerija taip pat sudarė darbo grupę, kuriai vadovaus viceministras Arnoldas Abramavičius.

Darbo grupei pavesta peržiūrėti prieglobsčio suteikimą ir panaikinimą reglamentuojančius teisės aktus, siekiant ateityje išvengti piktnaudžiavimo prieglobsčio suteikimo sistema.

Naudojosi globa nuo 2012-ųjų

Migracijos departamentą A.Šarijus dar 2012 metais įtikino, esą yra persekiojamas tuometinės prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdžios dėl žurnalistinių tyrimų. Ukrainiečiui tuomet buvo iškeltos kelios bylos dėl chuliganizmo, duomenų klastojimo.

V.Janukovyčiaus režimas Ukrainoje nuverstas 2014 metais, tačiau pabėgėlio statusą Lietuvoje A.Šarijui pavyko išlaikyti iki pat 2021 metų. Lietuvos Migracijos departamentas du kartus – 2015 ir 2018 metais svarstė nutraukti A.Šarijui prieglobstį Lietuvoje, tačiau šio sprendimo nepriėmė. Ukrainos teismų sistema buvo laikoma nepakankamai reformuota.

Ukrainos saugumo tarnyba 2021 metais A.Šarijui pareiškė įtarimus dėl išdavystės ir nesantaikos kurstymo. Gegužės pradžioje jis buvo sulaikytas Ispanijoje, vėliau paleistas už užstatą ir laukia teismo sprendimo dėl ekstradicijos į Ukrainą.

Instagram paskyros nuotr./Anatoly
Instagram paskyros nuotr./Anatoly

Valstybės saugumo departamentas (VSD) dar 2015 metais buvo įvardinęs A.Šarijų keliančiu grėsmę nacionalinio saugumo interesams, tačiau 2020-aisiais nurodė neturįs duomenų apie A.Šarijaus keliamą grėsmę valstybės saugumui, o 2021-aisiais tokių duomenų jau turėjo.

2012–2021 metų laikotarpiu Migracijos departamentas atmetė net 85 Ukrainos piliečių prašymus dėl prieglobsčio, pabėgėlio statusas per šį laiką suteiktas tik A.Šarijui ir dar dviem Ukrainos piliečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius