Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bataliono „Dnepr 1“ vadas: „Laukiu Rusijos įsiveržimo į Ukrainą“

Ukrainos savanorių bataliono „Dnepr 1“, kuris šiuo metu patruliuoja netoli Azovo jūros pakrantės, vadas Jurijus Bereza įsitikinęs, kad jeigu Rusiją ryšis įsiveržti į Ukrainą, tai reikš greitą Vladimiro Putino režimo pabaigą. Apie jo vadovaujamą batalioną ir vykstantį karą Donbase su J.Bereza kalbėjosi naujienų svetainės news.liga.net. žurnalistai.
Ukrainos savanorių bataliono „Dnepr 1” vadas Jurijus Bereza
Ukrainos savanorių bataliono „Dnepr 1” vadas Jurijus Bereza / news.liga.net nuotrauka

– Su kokiomis problemomis šiuo metu susiduria jūsų batalionas ir kodėl?

– Didžiausia problema šiandien – sunkiosios ginkluotės trūkumas. Per 20 metų Ukraina taip ir nesukūrė normalios armijos. Po Sovietų Sąjungos griūties Ukrainos teritorijoje likusi karinė grupuotė buvo pavadinta Ukrainos armija. Tačiau nuo to ji netapo armija. Šalis beveik neturėjo kariuomenės.

Batalionas „Dnepr 1” yra būsimos Ukrainos milicijos ir kariuomenės prototipas. Šis batalionas yra tai, apie ką svajoja dauguma ukrainiečių – mes esame savanorių batalionas, saugantis piliečius, besirūpinantis jų saugumu. Kuomet batalionas laikosi tokios filosofijos, beveik nėra rizikos, kad jame dings karinė dvasia.

– Teigiate, kad kovinė dvasia vis dar stipri?

– Batalionas „Dnepr“ suformuotas tik iš savanorių, iš patriotiškai nusiteikusių savanorių. Nėra jokių problemų su kovine dvasia.

Galimas Rusijos įsiveržimas į Ukrainą reikštų Putino režimo pabaigą, Jeigu dabar galime teigti, kad jo valdymui liko mėnesiai, tai po galimo įsiveržimo liktų skaičiuoti dienas.

Laukiu tos akimirkos, kuomet Rusija peržengs mūsų sieną, įsiverš į Ukrainą. Tokiu atveju Naujuosius metus mielai sutikčiau prie Kremliaus griuvėsių. Ir padėsiu rusų tautai išsilaisvinti iš tirono valdžios. Tai mano svajonė.

– Norite, kad Rusija imtųsi aktyvesnių veiksmų ir peržengtų sieną?

– Galimas Rusijos įsiveržimas į Ukrainą reikštų Putino režimo pabaigą. Jeigu dabar galime teigti, kad jo valdymui liko mėnesiai, tai po galimo įsiveržimo liktų skaičiuoti dienas.

– Ar Ukraina gali pasipriešinti Rusijos invazijai?

– Su mumis kariauja ne rusų tauta, supraskite tai. Rusų tauta negali kariauti su ukrainiečių tauta. Ir niekada nekariavo. Kariavo kvaili valdovai. Kitaip jų negaliu apibūdinti. Tik idiotas gali sugalvoti, kad mes turime žudyti vienas kitą.

– Tačiau ATO duomenimis, teroristų pusėje kovoja čečėnai, dagestaniečiai, taip pat ir samdiniai rusai.

– Tai tiesa. Vienas neseniai mano sulaikytų teroristų buvo vaikinas iš Irkutsko. Jis man sakė: aš atėjau žudyti lenkų fašistų ir amerikiečių. Jis tiesiog nelaimingas žmogus. Štai dabar prašosi būti priimamas į „Dnepr“ batalioną. Pradžioje kariavo Donecke, tačiau iš ten pabėgo. Žinote kodėl?

Man jis paaiškino: atvykau ginti ukrainiečių, tačiau paaiškėjo, jog patekau į gaują, kuri kariauja su kita gauja ir liepia žudyti ukrainiečius. Jam buvo liepta kariauti su rusakalbiais ukrainiečiais. Visa Rusija paveikta idiotiškos propagandos, kuri nuolat brukama per televiziją.

Dnepr 1“ yra naujos Ukrainos kariuomenės ir milicijos prototipas.

– Ar jūsų batalionas sulaikė daug teroristų?

– Daugiau negu šimtą. Mes kontroliuojame teritoriją iki Mariupolio ir vakarinę Donecko regiono dalį. Tai sudėtinga. Beje, jei tikėtume Rusijos propaganda, tai aš numušiau ir Malaizijos lainerį „Boeing 777”. O juk aš tiesiog ginu savo šalį, mes juk nesiveržiame į Rusiją.

– Kokie šiuo metu yra svarbiausi „Dnepr 1” bataliono uždaviniai?

– Išlaikyti stabilumą Donecko srities pietinėje dalyje. Mūsų dėka buvo stabilizuota padėtis Mariupolyje. Be to, siekiame išlaisvinti Donecką. Ruošiama operacija. 

– Kokią matote bataliono ateitį pasibaigus karui Donbase?

– „Dnepr 1“ yra naujos Ukrainos kariuomenės ir milicijos prototipas. Reikia stengtis, kad Ukrainos milicija taptų normali, kad tie žmonės, kurie kovojo mūšiuose, vėliau užimtų svarbias pareigas kariuomenėje. Šie žmonės galėtų puikiai atlikti savo pareigas.

Jie juk matė kraują, jie kovojo valstybei sunkiu metu, ją gynė. Jie profesionalūs ir patikimi. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius