-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Farmacijos specialistė Ugnė Čižauskaitė: „Rankų darbo kosmetika yra smarkiai pervertinta – aš jos nepirkčiau“

Nuo dekoratyvinės kosmetikos priemonių ir įvairiausių odos priežiūros produktų lūžta specializuotų parduotuvių lentynos. Kosmetikos gaminius platina privatūs agentai, rankų darbo prekėmis vilioja smulkūs gamintojai, deklaruojantys ekologijos ir natūralumo vertybes. Pasirinkimo laisvė didžiulė, tačiau tai labiau trukdo nei padeda. Kaip išsirinkti tą vieną, būtent tavo odai tinkantį produktą?
Ugnė Čižauskaitė
Ugnė Čižauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasidėjusi paroda „Pelenė“ kviečia praskleisti grožio paslapties uždangą ir tris dienas skirti kūno bei sielos grožiui puoselėti. Iki sekmadienio vyksiančioje parodoje iš viso dalyvauja 220 kompanijų iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Ispanijos, Rusijos ir Airijos.

Parodoje užsukti prie savo stendo ragina ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) vaistinė, pristatanti savo laboratorijoje sukurtą produktų „Basalis“ liniją.

Apie kosmetikos prekės ženklus, kainos ir kokybės santykį, produktų poveikį odai ir žmogaus organizmui portalas 15min.lt kalbino LSMU vaistinės Serijinės gamybos skyriaus vadovę Ugnę Čižauskaitę.   
 
– Visame šiame milžiniškame bruzdesyje atrodote kuklūs ir maži. Ir vis dėlto esate pastebimi – pasiruošę konkuruoti net su pasauliniais prekės ženklais?  

Kai kurios vaistinės užsisako mūsų gaminamą bazę ir kuria savo produktus. Tačiau tai mes pirmieji išvystėme patvirtintą formulę, kuri dabar gana plačiai naudojama farmacijos pramonėje gydomųjų tepalų gamyboje ir dermatologijoje.

– Mes nebijome konkurencijos, nes mūsų produkcija yra specializuota: nepropaguojame jos kaip grožio prekės, neieškome kliento, kuris svajoja apie amžiną jaunystę, akimirksniu išnykstančias pigmentines dėmes ar pan.

Kauniečiams esame puikiai žinomi, nes mūsų gamybinis cechas ir gamybinė vaistinė veikia prie Kauno klinikų.

Mumis pasitiki Kauno dermatologai ir klientai, turintys probleminę odą. Nusprendėme, kad atėjo laikas prisistatyti ir kitiems miestams.

– Taigi, kas yra tas „Basalis“?

– Tai yra mūsų universiteto mokslininkų, farmacininkų ir Kauno klinikų dermatologų sukurta formulė – kremo bazė – į kurią įdėjus tam tikrų vaistinių medžiagų gali būti sukurtas gydomasis tepalas arba minkštinantis pagalbinis preparatas odos priežiūrai, kai ji tampa šiurkšti, grublėta ar šerpetojanti.

Kai kurios vaistinės užsisako mūsų gaminamą bazę ir kuria savo produktus. Tačiau tai mes pirmieji išvystėme patvirtintą formulę, kuri dabar gana plačiai naudojama farmacijos pramonėje gydomųjų tepalų gamyboje ir dermatologijoje.

Anksčiau turėjome vieną produktą – natūralių medžiagų pagrindu sukurtą kremą „Basalis clinic“. Tai buvo dermatologų išrašomas kartinis vaistinis preparatas kaip pagalbinė medicininė priemonė.

Dabar pristatome visą kosmetikos liniją: kuriame ne tik kremus, bet ir emulsines sistemas, gelius.

LSMU vaistinėje klientams nemokamai atliekame odos tipo įvertinimo procedūras ir produktus kuriame pagal žmonių poreikį.

– Didžioji dauguma kosmetikos vartotojų siekia vieno – gražios, skaisčios odos. Prioritetas teikiamas išoriniam vaizdui ir mažai gilinamasi į tai, kokie procesai vyksta gilesniuose sluoksniuose.

– Dauguma vadovaujasi iš esmės klaidingais kosmetikos naudojimo principais. Mes norime užsidėti kaukę ir atrodyti gražūs šią akimirką, tačiau mums visai nerūpi pasekmės, tarkime, kas bus po penkerių metų?

Tepdamas ką nors ant viršaus, tačiau nevalydamas savo organizmo, nesportuodamas, nežiūrėdamas, ką valgai, niekada nepasiekti gero rezultato.

Mūsų vaistinė artimiausiu metu planuoja gauti leidimą klinikiniams tyrimams, kuriais būtų galima patvirtinti, kad mūsų produkcija tikrai veiksminga. Kiekvienas kosmetikos gaminys turi būti notifikuotas Europos Sąjungoje.

Tačiau labai mažai kompanijų Lietuvoje patvirtina savo kuriamų odos priežiūros priemonių efektyvumą klinikiniais tyrimais.

Tai nėra privaloma: kosmetika nėra vaistinis preparatas, todėl nereikalaujama nei in vivo (organizme), nei in vitro (ląstelių kultūroje) tyrimų.

– Ar kosmetikos priemonių kaina garantuoja kokybę? Tarkime, ar pirkdamas labai brangų kremą nuo spuogų gali būti tikras, kad jis padės?

– Kosmetika – tai higienos priemonė: tepdamas ką nors ant viršaus, tačiau nevalydamas savo organizmo, nesportuodamas, nežiūrėdamas, ką valgai, niekada nepasiekti gero rezultato. Reikia kompleksinio požiūrio į save ir savo sveikatą.

– Kaip jūs pati išsirenkate tinkamiausią produktą?

– Aš esu natūropatė, todėl pirmiausia žiūriu į produkto sudėtį. Renkuosi tą, kuris turi mažesnį konservantų kiekį, natūralesnę sudėtį ir yra draugiškas organizmui.

– Kokią produktų tendenciją pastebite lentynose?

– Tendencija lentynose atspindi tų metų aktualijas. Jei tais metais daug kalbama apie jojobos aliejų, tai visi produktai savo sudėtyje jo turės – nors procentą, nors lašelį. Kosmetikos pramonė seka reklamą ir visuomenės nuotaikas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Parodos akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Parodos akimirka

– Apie vieno prekės ženklo kremą – pigų, parduodamą primityvioje geležinėje mėlynoje dėžutėje – iš kosmetologės esu girdėjusi, kad jis skirtas nebent batams blizginti. Kita gi sakė: jei jums tinka, naudokite į sveikatą! Kas teisus, o kas klysta?

– Kiek žinau, to kremo sudėtis nepasikeitus nuo 1989 metų. Tai – tų metų naujovė: pirmoji parafininio pagrindo emulsinė sistema kremo pavidalu. Aš visada pasisakau už technologinę pažangą, tačiau nesakau, kad sena formulė jau savaime yra bloga.

Laikyčiausi požiūrio: jei tinka – tai ir naudokite. Kita vertus, aukso vidurį rasti labai sunku, nes šiuo metu daugumos kosmetinių preparatų sudėtyje yra silikonų, kurie odai suteikia apgaulingą, bet malonų švelnumo pojūtį. Tada ima atrodyti, kad visi produktai geri ir tau tinka.

Aukso vidurį rasti labai sunku, nes šiuo metu daugumos kosmetinių preparatų sudėtyje yra silikonų, kurie odai suteikia apgaulingą švelnumo jausmą.

– Ką manote apie populiarėjančią kosmetiką, gaminamą ne specialistų, o paprastų žmonių?

– Jei atvirai, aš nesu už kremų namudinę gamybą. Su šia sritimi žmogus turi būti susipažinęs iki visiškų plonybių, jis turi žinoti medžiagų cheminę sudėtį ir veikimo principus: kas bus sumaišius tam tikrus komponentus? Juk gali būti, kad toks kremas taps nestabilus ar netgi žalingas.

Aš niekada nerizikuočiau ir nepirkčiau produkto, pagaminto be išmanymo ir žinių.

Kosmetologai puikiai išmano produkto poveikį odai, bet nežino technologijos, o aš tikrai nedrįsčiau komentuoti  kosmetologo srities dalykų. Manau, kad savo darbą turi atlikti specialistai, o ne mėgėjai.

Vadinamoji rankų darbo kosmetika yra smarkiai pervertinta. Ant pakuotės užrašytas trumpas produkto galiojimo laikas ne visada garantuoja jo natūralumą – kaip ir ženkliukas „eko“ ne visada reiškia, kad produktas pagamintas iš natūralių medžiagų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ugnė Čižauskaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ugnė Čižauskaitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius