-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainininkė Gintarė Jautakaitė: „Grįžtu į Palangos vasaros estradą, nors nemėgstu žvalgytis į praeitį“

Kasmet į Lietuvą aplankyti tėvų ir gerbėjų atvykstanti Amerikoje jau 30 metų gyvenanti dainininkė Gintarė Jautakaitė (54) ir šiemet nesulaužė tradicijos – kartu su septynerių metų dukrele Elizabeth atvyko ne tik pailsėti su artimaisiais prie Baltijos jūros, bet ir trečiadienį, rugpjūčio 8 d., pamaloninti Palangos vasaros estrados klausytojų nostalgiškomis dainomis bei poezija.
Gintarė Jautakaitė
Gintarė Jautakaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip jaučiatės šįkart grįžusi į Lietuvą?

 – Lyg į namus. Atrodo, kad kaip viską palikau – taip ir radau. (Šypsosi) Žmonės atrodo linksmi, gerai nusiteikę. Nežinau, kaip ekonomika, kainos, bet gatvėje visi atrodo atsipalaidavę.

Daugiausia savo kelių savaičių viešnagės laiko praleisite prie Baltijos jūros – jaučiate jai nostalgiją?

– Labai didelę. Nelabai įsivaizduoju, kaip vasarą būtų galima čia neatvažiuoti. Palanga tampa pasaulio centru, kur visi suvažiuoja ir susitinka. Čia gera prisiminti vaikystę. (Šypsosi)

Ko labiausiai Lietuvoje pasiilgote?

– Tėvų, žinoma. Tačiau malonu ir sužinoti, ką naujo nuveikė vietos menininkai, įdomu palakstyti po senas ir naujas galerijas, susitikti su nedideliu rateliu senų, laiko patikrintų draugų.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintarė Jautakaitė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintarė Jautakaitė

Savo gerbėjams, priešingai nei ankstesniais metais, per šį apsilankymą skirsite tik vieną koncertą?

– Nors koncertas tik vienas, per jį visą savo dėmesį dedikuosiu žiūrovams. Tarp dainų papasakosiu įvairių istorijų iš savo gyvenimo tėkmės, susijusių su princese Diana, Eltonu Johnu, Niujorko Rugsėjo 11-osios įvykiais ir kitais. Su šiomis asmenybėmis ir įvykiais vienaip ar kitaip susiję mano kūriniai. Aš net esu bendradarbiavusi su grupe „Queen“, bet niekas to nežino.

Mano kūriniai vienaip ar kitaip susiję su princese Diana, Eltonu Johnu, Niujorko Rugsėjo 11-osios įvykiais. Aš net esu bendradarbiavusi su grupe „Queen“, bet niekas to nežino.

Man pačiai šie dalykai neįdomūs, bet visai neseniai pamačiau, kaip tai domina žmones. Pernai per koncertą netyčia išsitariau, kad, pavyzdžiui, daugybę metų atliekamą dainą „Švelnumas“ sukūriau princesės Dianos užsakymu. Žmonių akyse pamačiau baisiausią nuostabą. Man – tai daugybės metų senumo žinios ir aš jų nevertinu, tačiau supratau, kad publikai tai svarbu.

Seniau man buvo nepatogu bendrauti su klausytojais, esu išauklėta, kad per koncertą groji, dainuoji ir daug nekalbi, tačiau dabar savo elgesį keičiu. (Šypsosi)

 Kas lėmė, kad vieninteliam koncertui po ilgos pertraukos nusprendėte sugrįžti į Palangos vasaros estradą?

– Šiais metais panorau pakoncertuoti ten, kur dainavau, būdama šešiolikos-septyniolikos metų.  Palangos vasaros estradoje nesu koncertavusi 30 metų, bet iki tol ten koncertuodavau kiekvieną vasarą. Ši vieta, atostogos ir Palanga mane pirmą kartą įkvėpė atlikti praeities kūrinius, prie kurių niekada nebuvau grįžusi.

Man pačiai tai yra nauja – aš nemėgstu žvalgytis į praeitį, labiau vertinu progresą. Bet publika į Palangą atvažiuoja pailsėti, pavalgyti ledų, nueiti į paplūdimį ir jiems progresas nebūtinas – aš irgi tikriausiai nenorėčiau. (Juokiasi)

Todėl bus labai įdomu atlikti dainas, kurios mane išvedė į priekį, kurių vėliau nekenčiau, net gėdijausi, bet praėjus daugiau metų supratau, kad tokios dainos kaip „Laivas“, „Kregždutės, kregždutės“, „Dobilo širdy“ neišeina iš mados. Tokio gilumo kūriniai tampa klasika.

Taip pat sudainuosiu Amerikos klasikos kūrinių. Pavyzdžiui, dainą apie Van Goghą „Starry starry night“. Jos autorius Donas McLeanas yra mano kaimynas – prieš atvykstant čia, jis mane palaimino: „Nuvažiuok ir sudainuok šią mano dainą.“ (Šypsosi)

VIDEO: Gintarė Jautakaitė - "Laivai"

 Šiemet klausytojai koncerte galės išgirsti ir jūsų kurtos poezijos?

 – Taip. Mano anksčiau parašytus eilėraščius skaitys aktoriai Petras Venslovas ir Virginija Kochanskytė. Deja, pastaraisiais metais su poezija nelabai turiu laiko bendrauti – mano laiką atima šeima, muzika, keramika ir daržai.

 Muzikos kūrėja ir atlikėja natas iškeičia į kauptuką ir grėblį?

 – Kai prasideda daržai, turime savo užaugintų vynuogių, braškių, ridikėlių, pomidorų, agurkų. Jei vasarą gali valgyti savo nepurkštas daržoves, kaip galima nedirbt darže? Mano dukrelė jodinėja, todėl iš žirgyno nemokamai gauname arklių aukso. Morkos ir kitos daržovės – tiesiog eina iš proto. (Šypsosi)

VIDEO: Gintarė Jautakaitė - "Kol Prašvis"

Auginant tokią energingą mergaitę, tikriausiai ne taip paprasta susikaupti muzikos kūrybai?

– Iš tiesų vasarą kūrybai laiko lieka tik vėlyvais vakarais – duoklę atiduodu savo atostogaujančiai dukrai, kurią per dieną bent kartą ar du būtinai vedu į paplūdimį. Tačiau prasidėjus mokslo metams, laiko darbams turiu daugiau.

Nuo sausio kartu su dviem puikiais muzikantais labai daug repetuojame, ruošdamiesi mano soliniams koncertams rudenį, kurie vyks nuo Floridos iki Meino ir Bostono.

Kita mano veiklos sritis – neseniai pradėjau kurti ir prodiusuoti muziką dokumentiniams filmams. Šiuo metu esu įklimpusi į tris filmus. Tai praturtina mano galimybes: noriu dainuoju, noriu ne, noriu – kuriu simfoninę, noriu – elektroninę muziką. (Šypsosi)

 Ar savo mažąją Elizabeth taip pat užkrėtėte muzika?

 – Absoliučiai. Kartu su ja įrašinėjame pirmą bendrą kompaktinę plokštelę. Jau prieš kurį laiką su Sigute Ach sugalvojome įrašyti lietuviškų lopšinių albumą, kuriame mes dainuosime kartu su Elžbieta. Tikiuosi, Sigutė neišsigąs mano baisaus užimtumo, nes šis projektas nuo pernai dar tik įpusėjęs. Esu labai užsiėmusi kūrybinė mama. (Šypsosi)

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintarė Jautakaitė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintarė Jautakaitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius