Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kulinaras Alfas Ivanauskas: „Nebijokite rinktis neprestižinę specialybę“

Alfas Ivanauskas įkūrė ir šiandien vadovauja kulinariniam projektui „Virtuvės mitų griovėjai“ (VMG), kuris maisto gerbėjus nuolat stebina išskirtinėmis idėjomis. Kulinarijos žurnalas, įvertintas kaip geriausias pasaulyje, gegužės pabaigoje pasirodęs naujas gyvenimo būdo žurnalas „VMG Ikona“, birželį startuosianti TV laida „Aplink pasaulį su žvaigžde“, jau tradicija tapę „VMG kulinariniai apdovanojimai“ – tai tik keletas Alfo galvoje gimusių idėjų, kurias jis įgyvendina su VMG komanda.
Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Kad VMG vadovą sunku sutalpinti į vienus rėmus, netrukus galės įsitikinti ir vienas iš Lietuvos moksleivių, nusprendęs tapti jo „šešėliu“ ir kartu praleisti dieną. O šiame interviu Alfas dalijasi prisiminimais iš mokyklos ir atskleidžia, apie kokias specialybes jis tuomet svajojo.

– Alfai, minėjote, kad mokėtės Pabradės „Ryto“ gimnazijoje. Kaip prisimenate gimnazijoje praleistus metus?

– Laiką mokykloje prisiminti nėra sunku, nes mokykla suteikė erdvę mano kūrybiškumui reikštis. Labiausiai man patiko, nors gal ir keistai skamba, lietuvių kalbos pamokos. Taip pat mėgau darbų, dailės, istorijos pamokas. Iki šiol manau, kad žemėlapis – vienas estetiškiausių dalykų pasaulyje.

Buvau aktyvistas, gerietis maištininkas. Kai Lietuvoje prasidėjo pirmieji realybės šou, mokykloje organizavau tokį šou. Dvyliktokai gyveno klasėje, veiksmas buvo filmuojamas ir transliuojamas per televizorius koridoriuje. Buvau sugalvojęs ir bulvių čempionatą, ir spagečių fiestą. Jau baigęs mokyklą klausiau direktorės, kodėl ji man leido taip laisvai elgtis. Ji sakė, kad pasitikėjo, nes matė mano nuoširdumą ir siekimą maksimalaus rezultato. Nuoširdžiai iki šiol esu dėkingas mano mokyklos bendruomenei už pradžių pradžią. Joje šiuo metu jau įrengta pirmoji moderni kulinarijos klasė pagal projektą „VMG mokykla“.

– Apie kokią profesiją svajojote mokykloje?

Norėjau būti ir kulinaras, ir žurnalistas, ir renginių organizatorius.

– Norėjau būti ir kulinaras, ir žurnalistas, ir renginių organizatorius. Mokykloje lankiau piešimo ir keramikos užsiėmimus, taip pat norėjau daryti tokius renginius, apie kuriuos visi kalbėtų, kuriuos prisimintų. Ir dariau! O tėvai su mano kulinariniais ieškojimais susidūrė dar vaikystėje. Būdamas 16 metų jų paprašiau, kad įdarbintų pas pažįstamus restorane... ir supratau, kad virėju būti nenoriu, nes tektų nuolat gaminti tuos pačius patiekalus.

– Ar sunku buvo apsispręsti dėl studijų po mokyklos?

– Nors, kaip jau minėjau, galvojau apie kulinariją, žurnalistiką ir renginių organizavimą, nugalėjo meno istorija. Edukologijos universitete gavau meno istorijos bakalauro diplomą. Studijų metu ypač patiko praktiniai užsiėmimai, kai turėjome galimybę kurti kompozicijas, piešti, fotografuoti. O labiausiai džiaugiuosi pedagoginėmis žiniomis, kurios dabar praverčia ne tik versle, bet ir bendraujant ir dėstant jaunajai kartai.

Kodėl nesirinkau kulinarijos studijų? Lietuvoje tokių studijų, kokių norėjau, nebuvo, o į užsienį keliauti nenorėjau.

– Vis dėlto pamažu grįžote prie kulinarijos...

– Dar nebaigęs mokslų jau dirbau renginių organizavimo ir restoranų verslo srityje. 23 metų tapau garsiųjų „Vilniaus vartų“ restoranų rinkodaros vadovu. Pažįstami pasiūlė dalyvauti konkurse, tuomet nieko per daug neplanavau, atrankos metu buvau savimi ir po kelių dienų sulaukiau komisijos skambučio, nes jie mane išsirinko. Vėliau stačia galva nėriau į kulinariją ir leidybą.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Alfas Ivanauskas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Alfas Ivanauskas

– Esate daugelio įdomių kulinarinių projektų: TV laidų, „VMG mokyklos“, renginių, gyvenimo būdo leidinių autorius. Kuriuos iš jų labiausiai patinka įgyvendinti?

– Visiems projektams atiduodame maksimumą jėgų ir širdies, nes siekiame aukščiausios kokybės. Aišku, ne visi projektai pavyksta vienodai gerai, bet iš patirčių mokomės ir dar aukščiau keliame kokybės reikalavimus.

– Kur semiatės naujų idėjų?

– Naujos idėjos gimsta iš mane supančios aplinkos ir žmonių. Aš labai daug keliauju, susipažįstu su įvairiais žmonėmis.

Visada sakiau, kad VMG dirba bepročiai. Mums mūsų idėjos svarbios, ypač tos, apie kurias kiti pasakytų, jog jų neįmanoma įgyvendinti! Nes nieko nėra neįmanomo – tai nuolat kartoju savo komandai.

– Ką patartumėte jauniems žmonėms, kurie dar tik galvoja apie savo būsimą profesiją?

Geri specialistai vertinami visur. Pavyzdžiui, tikrai geras kirpėjas uždirbs daugiau nei vidutinių gabumų teisininkas.

– Pagrindinis patarimas – nebijokite būti savimi! Mano tėvai norėjo, kad studijuočiau mediciną ar teisę, bet niekada nespaudė to daryti. Jei darysite tai, kas jums teikia malonumą, net negalvosite, kad: o ne, ryte vėl reikės eiti į darbą… Nebijokite, jei kažkas sako, kad jūsų pasirinkta specialybė yra neprestižinė. Geri specialistai vertinami visur. Pavyzdžiui, tikrai geras kirpėjas uždirbs daugiau nei vidutinių gabumų teisininkas.

Moksleiviai, norintys dalyvauti Šešėliavimo konkurse, kviečiami siųsti motyvacinius laiškus iki birželio 21 d. el. paštu info@kamtoreikia.lt. Laiške reikia nurodyti savo vardą, pavardę, amžių ir miestą bei atsakyti į klausimą: „Kodėl norite praleisti dieną su pasirinktu profesionalu?”. Iniciatyvoje dalyvauja VMG vadovas Alfas Ivanauskas, biotechnologijų mokslininkas Daumantas Matulis, žurnalistė Rita Miliūtė ir „Swedbank“ Personalo departamento vadovė Milda Autukaitė. Plačiau apie konkursą galima rasti „Kam to reikia?!“ el. puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius