Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Loreta Graužinienė: „Jei prezidentė elgtųsi sąžiningai, ji jau būtų pasakiusi, ar kandidatuos“

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė nepraleidžia progų laidyti į prezidentę Dalią Grybauskaitę kritikos strėlių. Apie santykius su prezidente, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbą, kilusį slaptos informacijos paviešinimo skandalą ir jo galimą pabaigą – žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis su Seimo pirmininke L.Graužiniene.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ponia Graužiniene, pastaruoju metu daug kalbama apie STT darbo efektyvumą. Štai keletas skaičių: realia laisvės atėmimo bausme pernai už kyšininkavimą nuteisti keturi asmenys, šiemet – trys. Ar šie skaičiai rodo kokį nors STT darbo efektyvumą?

– Nereikia išskirti vienos institucijos, reikia vertinti visumą. Ir Generalinės prokuratūros ataskaitoje, jeigu atmesime sėkmingai pasibaigusius tyrimus dėl smurto artimoje aplinkoje, skaičiai atrodo ne geriau. O jeigu kalbėtume konkrečiai apie STT, tai už šios tarnybos darbo efektyvumą atsakinga prezidentė. Jos ir klauskite.

Tačiau įstatymus priima Seimas. Gal reikėtų šią įstaigą prijungti prie Policijos departamento ir baigti jos veiklos imitavimą?

– Manau, nieko nereikia jungti. Institucijos susiformavusios, darbuotojai patyrę. Reikėtų mažiau kištis į jų darbą ir siekti, kad pareigūnai atliktų savo darbą taip, kaip parašyta įstatyme.

Lyginti Kriminalinės policijos biuro sėkmingai baigtų tyrimų skaičiaus su STT negalima, šių institucijų funkcijos skiriasi. STT tiria korupcijos bylas, jas užbaigti sudėtinga, – sakė L.Graužinienė.

Tačiau Kriminalinės policijos biuro darbo efektyvumas kur kas geresnis. Jų skaičiai yra dešimtimis kartų geresni. Tačiau jų finansavimas ne didesnis nei kitų tarnybų. Gal būtų prasminga naikinti neefektyviai dirbančias tarnybas, vadovaujantis kad ir biudžeto lėšų taupymo sumetimais?

– Galime viską valstybėje panaikinti. Įveskime vieną prezidento instituciją ir ji valdys. Tą pastarąsias dvi savaites jau matome. Tačiau Lietuva yra demokratinė valstybė, ir visos institucijos turi dirbti. O lyginti Kriminalinės policijos biuro sėkmingai baigtų tyrimų skaičiaus su STT negalima, šių institucijų funkcijos skiriasi. STT tiria korupcijos bylas, jas užbaigti sudėtinga. Tai rodo ir naujausias įvykis – Vito Matuzo byla. Konservatoriai pasistengė, kad jis būtų išteisintas (buvęs Seimo narys V.Matuzas neišteisintas, jam tik panaikini kaltinimai ėmus kyšį, bet kiti kaltinimai liko, – red. past.).

Jūs manote, kad čia konservatoriai pasistengė?

– Taip. Tos sklandančios kalbos Seime svarstant generalinio prokuroro ataskaitą ir tai, kaip konservatoriai jį gynė, tai aš tokią sąmokslo teoriją matau.

Pakalbėkime apie jūsų santykius su prezidente. Ankstesniam Seimo pirmininkui buvo priekaištaujama, kad jis per mažai kritiškas. Jūs bandote tai kompensuoti su kaupu. Jums patinka „kalti“ prezidentę?

– Aš jos „nekalu“. Dirbu Seimo pirmininko darbą, mano charakteris toks – visada sakau, ką galvoju. Ir visada kalbėsiu viešai, atvirai, o ne pasislėpusi už durų. Tikrai užsidariusi kokiai nors grupei nesiguosiu, kas yra ne taip.

Tačiau kalbant apie moralę, jūsų situacija, kalbant apie teisėsaugos darbą, pirmiausia apie prokuratūrą, nėra labai patogi. Turiu galvoje Darbo partijos bylą.

– Na ir kas? Darbo partijos byloje tuoj sulauksime dešimtmečio. Ir valstybėje, kas beįvyktų, viskas nurašoma šiai bylai. Jeigu šiai bylai netrukdytų aukščiausi politikai ir nenurodinėtų, kaip turi elgtis teisėjai ir ikiteisminio tyrimo pareigūnai, ji jau galėjo seniai baigtis ir nuostoliai valstybei, jei būtų priteisti, jau būtų atlyginti. O dabar labai patogu viską versti Darbo partijai.

Darbo partijos byla – neišsemiama tema, tačiau grįžkime prie jūsų. Ar aš teisingai suprantu, kad jūs labai stengiatės, jog Dalia Grybauskaitė nebūtų išrinkta antrai kadencijai?

– Tai spręs Lietuvos žmonės. Jie vertina, tam ir yra rinkimai. Aš net nežinau, ar ji bus kandidatė, nes iki šiol nepasakė, ar kandidatuos. Jau pirmadienį prasidėjo rinkiminė kampanija, ir jeigu prezidentė elgiasi solidžiai, yra sąžininga prieš Lietuvos žmones, ji jau turėjo pasakyti, ar ji kandidatuos. Kandidatai turi pasisakyti prieš šešis mėnesius iki rinkimų. Lietuvos žmonės nusipelnė žinoti, kas eis į prezidento rinkimus.

Kaip manote, ar Dalia Grybauskaitė laiko jus asmenine prieše?

– Jos paklauskite.

Jūs pakankamai gerai ją pažįstate, turėjote ir ne itin malonių susitikimų...

– Kai kalbėjome dviese, pokalbis nebuvo įtemptas, jis buvo draugiškas.

Draugiškas? Bet jūs viešai kalbėjote, kad jis buvo žeminantis?

– Žeminantis pokalbis buvo viešas. Aš dabar kalbėjau apie privatų pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius