Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miuncheno „Bayern“ bosas Karlas Heinzas Rummenigge: „Oligarchų klubų laikas baigiasi“

Karlas Heinzas Rummenigge – futbolo valdininko karjeros zenite. Legendinis Vokietijos futbolininkas, šiemet atšventęs 58-ąjį gimtadienį, yra, ko gero, labiausiai klestinčio Europos klubo Miuncheno „Bayern“ vykdantysis vadovas ir Europos klubų asociacijos prezidentas.
Rummenigge ir Guardiola
„Bayern“ vadovas Karlas Heinzas Rummenigge (dešinėje) kol kas visiškai pasitiki naujuoju komandos treneriu Pepu Guardiola. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas apie Europos ir Vokietijos futbolo reikalus K.H.Rummenigge jaučiasi kaip žuvis vandenyje: kartais pajuokaudamas apie savo vaidmenį Miunchene ar situaciją kituose klubuose, kartais surimtėdamas ir aiškiai rodydamas, kad profesionalus futbolas – ne žaislas, su kuriuo galima elgtis lengvabūdiškai.

K.H.Rummenigge su žurnalistų būriu iš daugybės Europos šalių kalbėjosi ne tik apie „Bayern“, bet ir apie Europos futbolo reikalus. Tarp žurnalistų buvo ir 15min.lt atstovas.

– Praėjusį sezoną „Bayern“ laimėjo viską, ką įmanoma laimėti – UEFA čempionų lygą, Bundeslygą, Vokietijos taurę. Ar nekyla problemų motyvuojant tiek iškovojusius žaidėjus?

– Praėjusį sezoną motyvacijos mums nestigo. Dar 2010-aisiais buvome per žingsnį nuo pergalės Čempionų lygoje, bet pralaimėjome Milano „Inter“. Pernai taurė mums apmaudžiai išslydo iš rankų finale su Londono „Chelsea“. Jau tada supratome, kad esame pasirengę laimėti, nors, neslėpsiu, praėjęs sezonas maloniai nustebino.

Lūžio tašku, kai tapome itin motyvuoti, laikau 2010-uosius. O šį sezoną komandą motyvuos Pepas Guardiola.

Dabar turime stiprią lygą todėl, kad prieš gerą dešimtmetį, kai pradėjome pralaimėti olandų ar belgų klubams, susėdome ir visi kartu pamąstėme, ką daryti.

– Šis treneris perėmė komandą iš Juppo Heynckeso po neįtikėtino sezono. Kaip jam sekasi, ką naujo jis atnešė?

– Su P.Guardiola pirmą kartą susitikau Barselonoje pernai liepą, kai iš šalutinių šaltinių sužinojau, kad mūsų pasiūlymas jam būtų įdomus.

Dabar sakyčiau taip: jis yra tinkamas treneris mums, mes esame tinkamas klubas jam. O dėl permainų... Pirmiausia, kas krenta į akis, – jis patinka žaidėjams. Be to, ir taktika yra keičiama. Pavyzdys – Philippo Lahmo perkėlimas iš gynybos grandies į atraminio saugo poziciją.

– Ar jus nustebino šis sprendimas?

– Visus nustebino. Buvo daug skeptikų, bet Philippas jau atsiskleidė toje aikštės vietoje. Tai reiškia, kad treneris priėmė teisingą sprendimą. Manau, kad žaidėjui nereikia būti pririštam prie vienos pozicijos. Gerai, kai jį galima naudoti dviejose ar trijose aikštės vietose.

– Ar aptarinėjate komandos taktiką?

– Aptarinėju. Bet žinau, kad sprendimus priimu ne aš. Tikiu kompetencija. Šiuo atveju – Pepo kompetencija.

– Pavasarį Čempionų lygos finale žaidė „Bayern“ ir Dortmundo „Borussia“. Ar manote, kad vokiečių klubai dominuos Europoje artimiausius keletą metų?

– Dabar turime stiprią lygą todėl, kad prieš gerą dešimtmetį, kai pradėjome pralaimėti olandų ar belgų klubams, susėdome ir visi kartu mąstėme, ką daryti. Įvedėme licencijavimą, kuris įpareigoja Bundeslygos klubus skirti pinigų jaunimo ugdymui. Kalbu apie didelius pinigus – klubas per sezoną į jaunimą investuoja nuo 5 iki 10 milijonų eurų.

Mūsų klubas, burdamas komandą, žingsniuoja dviem kryptimis – dirbame su jaunimu ir perkame mums reikalingas žvaigždes. Pirmieji vietinio darbo vaisiai buvo Bastiano Schweinsteigerio ir Ph.Lahmo atėjimas į komandą. Dabar turime ir Thomasą Muellerį bei Toni Kroosą. Norime, kad komandos pamatas būtų vokiškas, o dar geriau – bavariškas.

"Bayern" klubo nuotr./Miuncheno "Bayern" direktorius Karlas Heinzas Rummenigge atsakė į kelių dešimčių Europos žurnalistų klausimus.

– J.Heynckesas pasitraukė iš komandos laimėjęs viską. Ar nesigraužiate su juo atsisveikinę?

– Atsisveikindami parodėme didžiausią pagarbą – Juppas dalyvavo visuose mūsų pergalėms skirtuose renginiuose. Bendraujame iki šiol. Prieš porą savaičių kalbėjau su juo telefonu. Jis seka mūsų komandos rezultatus ir gyvenimą. Per tą pokalbį Juppas pasakė, kad visi buvome teisūs. Jis – nusprendęs išeiti, mes – leisdami jam tai padaryti.

– Nuo Čempionų lygos eros pradžios nė vienas klubas nėra apgynęs titulo. Ką laikote savo pagrindiniais konkurentais šį sezoną?

– Anksti apie tai kalbėti – dar tik įpusėjome grupių turnyrą. Bet, sakyčiau, komandų galimybių skirtumas yra nedidelis. Po prasto praėjusio sezono reabilituotis stengsis anglų klubai. Kol kas Čempionų lygoje gerai žaidžia „Manchester United“ ir „Chelsea“, bet kada iššauti gali Londono „Arsenal“. Labai stiprios lieka abi galingiausios Ispanijos komandos, prie jų prisidėjo ir Madrido „Atletico“. Italijoje gerus rezultatus rodo „Napoli“, apsukas turėtų didinti Turino „Juventus“.

Taip, kol kas nė vienas klubas nėra apgynęs titulo. Mes pabandysime, bet tai tikrai nereiškia, kad ketiname būti arogantiški.

– „Allianz“ arenoje, kur žaidžia „Bayern“, tribūnos kiekvienose rungtynėse būna sausakimšos. Kaip pavyko to pasiekti?

– Žinau, kad mūsų bilietai dukart ar net triskart pigesni nei daugumoje didžiųjų Anglijos ar kitų Vakarų Europos šalių stadionų. Bet taip yra todėl, kad mes sugebėjome rasti gerą balansą tarp paprastų bilietų ir tų, kuriuos įsigyja ložių stadione nuomotojai, kainų.

63 procentų Europos klubų finansiniai skaičiai yra „raudonoje zonoje“. Jie balansuoja ties pavojinga riba.

– Esate aktyvus vadinamojo „Garbingo finansinio žaidimo plano“ (pagal jį futbolo klubai neturėtų išleisti daugiau pinigų nei uždirba, – red. past.) šalininkas. Kodėl?

– Situacija nėra paprasta. Regis, 63 proc. Europos klubų finansiniai skaičiai yra „raudonojoje zonoje“. Jie balansuoja ties pavojinga riba. UEFA galvoja ne apie savo kišenes, o apie tai, kaip padėti klubams. Garbingo finansinio žaidimo planas yra naudingas visiems – ir dideliems, ir mažiems. Esu įsitikinęs, kad kitais metais turime pradėti jį vykdyti visu pajėgumu.

– Ar manote, kad, planui pradėjus veikti, iš Europos turnyrų turėtų būti pašalinti „Chelsea“, „Manchester City“, „Paris St.Germain“, galbūt ir „Monaco“?

– Vykdant bet kurį planą reikia žiūrėti, kas veikia, o kas – ne. Kita vertus, taisyklės turi būti vienodos visiems. Nerodau pirštu į kurį nors klubą Prancūzijoje ar dar kur nors. Tiesiog manau, kad yra tokių, kurie leidžia per daug pinigų. Gali nutikti ir taip, kad kai kuriuos klubus UEFA bus priversta bausti.

– Ar manote, kad protinga pirkti žaidėjus už 80 mln. eurų? Ką manote apie Madrido „Real“ sprendimą parduoti Mesutą Ozilą?

– „Real“ tikrai nėra finansinė Europos futbolo problema. Daugelį savo žvaigždžių jie įsigijo dar prieš suformuluojant Garbingo finansinio žaidimo taisykles, o tai, kad klubas parduoda žaidėjus, reiškia, jog jis ieško būdų subalansuoti biudžetą. Ispanijoje, kiek teko girdėti, yra kita bėda – futbolo rinka tampa politikos įrankiu. Kai tik kuris nors rimtų ekonominių problemų turinčios šalies klubas įsigyja brangų futbolininką, atsiranda politikų, kurie dėl to pradeda kelti triukšmą.

– Ar manote, kad „50+1“ taisyklė (ji galioja Bundeslygoje ir draudžia visiems klubams, išskyrus verslo milžinų įkurtiems bei nuo pat pradžių jų finansuojamiems „Wolfsburg“ ir Leverkuzeno „Bayer“, į vienas rankas perleisti daugiau nei 49 proc. akcijų, –  red. past.) tinkama tik Vokietijai, ar gali būti pritaikyta ir kitose šalyse?

– Gal tik Vokietijai. Taisyklė leidžia mūsų klubams jaustis nepriklausomiems. Mums tai – didelė vertybė. Taip, „Bayern“ sudėtis brangi, bet mes uždirbame daug pinigų ir finansiškai jaučiamės labai tvirtai. Kita vertus, pasikartosiu – bet kurią taisyklę galima pabandyti taikyti bet kur ir pažiūrėti, kas veikia, o kas – ne.

Pajamos auga, bet kažkada esu sakęs, kad aštuoni iš dešimties turtingiausių Europos futbolo klubų galbūt visai nėra turtingi.

– Italijoje 70 proc. Milano „Inter“ akcijų įsigijo Indonezijos verslo magnatas Erickas Thohiras.

– Klubo prezidentas Massimo Moratti daug investavo į „Inter“. Dabar jis nusprendė eiti kitu keliu. Neketinu vertinti investuotojų iš Rusijos, Artimųjų Rytų ar džentelmeno iš Indonezijos veiksmų: jų finansiniai sprendimai – jų reikalas. Nors ir manau, kad klubai neturėtų atsidurti vienose rankose, nekritikuosiu tų, kurie ieško naujų investuotojų.

– Kai kurie klubai prabilo apie jų pačių valdomas, UEFA čempionų lygai alternatyvias geriausių Europos komandų varžybas.

– Girdėjau apie šiuos Stambulo „Galatasaray“ prezidento pareiškimus. Teigta, kad apie tai kalbėta ir su mumis, Europos klubų asociacija. Sakau – tai netiesa, su manimi niekas nešnekėjo. Su UEFA turime sutartį iki 2018 metų. Manau, kad bendradarbiavimas tęsis ilgiau – turnyro formatu patenkinti ir klubai, ir sirgaliai, o futbolo šeima dabar, kai UEFA vadovauja Michelis Platini,– vieninga.

– Europoje vis daugiau kalbama apie lažybų problemą. Galbūt ji neaktuali turtingiesiems klubams, bet visi kiti – labai pažeidžiami.

– Pirmiausia nevartokime termino „turtingi klubai“. Taip, pajamos auga, bet kažkada esu sakęs, kad aštuoni iš dešimties turtingiausių Europos futbolo klubų galbūt visai nėra turtingi. O dėl lažybų – sutinku, kad tai yra labai rimta problema ir būtina ieškoti būdų, kaip su ja kovoti.

– Per savo futbolininko karjerą sužaidėte daugybę rungtynių Vokietijos rinktinėje. Dabar dirbate klube. Kaip vertinate tai, kad žaidėjams tenka vykti į rinktines, iš kurių jie kartais grįžta traumuoti?

– Ačiū FIFA už tai, kad šiais laikais yra aiškiai sureguliuoti futbolininkų draudimo reikalai. Taip, kartais žaidėjai grįžta traumuoti – mūsų saugas Xerdanas Shaqiri irgi susižeidė šį mėnesį atstovaudamas Šveicarijos rinktinei, bet klubams bent jau netenka mokėti už gydymą.

Mano nuostatos nacionalinių komandų atžvilgiu visada buvo aiškios – rinktinė yra svarbiausia komanda. „Bayern“ – svarbus, bet Vokietija – dar svarbesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius