-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Odesos vadovas Michailas Saakašvilis: „Ukrainos valdžia po Maidano padarė nemažai klaidų“

Vasario mėnesį Odesos regiono gubernatoriumi paskirtas buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis savo pagrindine užduotimi laiko kovą su korupcija. Jo teigimu, Odesos miestas svarbus ne tik Ukrainai, jį pasigviešti norėtų ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas.
Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.
Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis. / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Euronews“ žurnalistas Sergio Cantone kalbėjosi su M.Saakašviliu ir aptarė jo darbus, tikslus ir politinės karjeros vingius.

– Daugelis žmonių klausia, kodėl Saakašvilis tapo Odesos gubernatoriumi, jei yra tiek daug korupcinių atvejų Kijeve?

– Odesa – strategiškai svarbus miestas tiek Ukrainai, tiek ir šalį užpuolusiai Rusijai. Vladimiras Putinas šį miestą mato, kaip savo kuriamos Novorosijos ramstį. Tad pirmiausia mes turime apginti Odesą, užtikrinti, kad miestas nebus prarastas.

Nes jei bus prarastas šis miestas, tai viskas gali labai greitai griūti – ir regionas, Juodosios jūros pakrantė, Kaukazas ir kiti. Būtent todėl privalome apsaugoti Odesą. Antra, geriausias būdas ją apsaugoti yra užtikrinti vystymąsi. Mes tai taip pat darome.

– Mieste šiuo metu yra dvi didelės problemos. Viena iš jų – didelis prorusiškai nusiteikusių gyventojų skaičius. Antroji – korupcija ir kriminalinė veikla Odesos uoste. Koks jūsų kovos su šiomis problemomis planas?

– Nemanau, kad Odesa pati savaime yra rusiškas miestas. Visiška tiesa, kad daug žmonių kalba rusiškai, pripažįsta save rusiškos kultūros dalimi. Tai tiesa ir tai nėra silpnybė, tai stiprybės ženklas. Odesa yra tarptautinis miestas. Jis svarbus ir ukrainiečiams, ir rusams ir mes turėtume į tai koncentruotis. O dėl korupcijos...

Taip, tai labai svarbi problema. Odesos uostas – vienas didžiausių, esančių prie Juodosios jūros. Jis yra tapęs kontrabandos ir nelegalios prekybos tašku, kuriame nuo pusės iki viso milijardo eurų yra pavagiama iš Ukrainos biudžeto. Juos pavagia korumpuoti politikai, pareigūnai, teisėsaugos atstovai, ir, aišku, visa tai susiję su organizuotu nusikalstamumu.

– Nenuostabu, kad keli oligarchai, buvę režimo žmonės buvo atleisti, tačiau neseniai buvo atleistas ir Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadas Valentynas Nalyvaičenko. Daugelis ukrainiečių to nesuprato, nes manė, kad V.Nalyvaičenko gerai darė savo darbą ir nebuvo vertas atleidimo. Kodėl taip nutiko?

– Dar prieš atleidimą Nalyvaičenko man pasakė: „Aš atsiųsiu savo pareigūnų grupę, kuri padės kovoti su korupcija muitinėse.“ Galiu jums pasakyti, aš viešai pareiškiau: „Nenoriu, kad ta grupė čia atvyktų nes daugiau SBU vyrų reiškia ir daugiau korupcijos.“

Didžiausia problema ir buvo tai, kad kontrabanda užsiėmė ne muitininkai ar nusikaltėliai, o žvalgybos pareigūnai, prokuratūros, policijos atstovai. Visa prekyba narkotikais mieste kontroliuojama policijos. Problema, kad teisėsauga šiuo atveju nėra atsakymas. Ji pati yra problema.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka ir Michailas Saakašvilis.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka ir Michailas Saakašvilis.

– Tam, kad būtų galima kautis su korupcija, reikalinga stipri žvalgyba. Tad jūs nepasitikite Ukrainos žvalgybos tarnyba?

– Šiuo metu yra didelė pasitikėjimo problema. Vis dėlto, rugpjūčio mėnesį turėsime naujus policijos patrulius Odesoje, kurie bus beveik šimtu procentu nauji žmonės. Jie dabar mokomi, jie gaus normalius atlyginimus. Turime naują policijos vadovą, kuriam aš nurodžiau užkirsti kontrabandos kelią iš Padniestrės.

Tai labai svarbu, nes didžioji dalis kontrabandos gabenama per Padniestrę, Moldovos nevaldomą teritoriją, kuri yra Europos juodoji skylė. Mes samdome naujus žmonės, kurie gaus padorias algas. Ieškome naujų žmonių, kurie galėtų dirbti muitinėse. Ieškome naujų žmonių, kurie galėtų dirbti mokesčių surinkimo sistemoje. Privalome mokėti jiems normalias algas. Yra ir daug savanorių. Ukraina turi milžinišką potencialą.

– Jūs minite gaujas, kurios valdo regioną. Ar yra ryšys tarp Padniestrės, šių gaujų ir Maskvos?

– Savaime suprantama, kad paskutinė Rusijos galimybė daryti įtaką šiame regione – neteisėta, nusikalstama veikla, tai yra tai, ką Putinas vadina „Rusijos pasauliu“. Tikroji jų „švelnioji jėga“ yra korupcija ir nusikalstami ryšiai. Dauguma kriminalinių grupuočių atstovų čia yra kilę iš Gruzijos ir jie turi ryšius su Rusijos mafija, taip pat su valdžios atstovais Maskvoje. Tai labai gerai dokumentuotas faktas.

– Prieš tai jus užsiminėte apie Rusijos kultūros, rusiškai kalbančios populiacijos svarbą regionui. Ar nemanote, kad valdžia Kijeve padarė klaidų ir supriešino rusakalbius regiono gyventojus su likusiais visoje šalyje ir šiame regione?

– Savaime suprantama, klaidų, ypač po Maidano, buvo padaryta. Manau, kad reikalai dabar pasikeitė į kitą pusę, nes žmonės ėmė suprasti, kad ši valstybė nėra susijusi su viena tautybe ar viena kalba. Žinoma, ji turi valstybinę kalbą ir aiškų identitetą, bet ji sugeba būti multikultūriška ir remtis žmonėmis, kurie kalba skirtingomis kalbomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis

– Kai kas gali pasakyti, kad panašiai jūs jau bandėte elgtis Gruzijoje, tačiau ten ne viskas pavyko taip, kaip norėjote.

– Ne, viskas buvo padaryta teisingai. Aš labai didžiuojuosi tuo, ką pasiekėme Gruzijoje. Gruzijos institucijos dabar vienos stipriausių tarp valstybių, buvusių Sovietų Sąjungoje. Gruzija pastatė naujus miestus, naujus gyvenamuosius rajonus. Turizmas išaugo 60 kartų! Štai todėl žmonės mane ir pakvietė čia, nors dabartinė Gruzijos valdžia manęs ir nemėgsta.

– Kodėl? Kokias problemas jie įžvelgė?

– Tai vyriausybė, kuri pakeitė politinę kryptį. Kai kurie iš jų kupini keršto, žiaurūs žmonės. Tiesa, tai nepakeitė Gruzijos kaip vienos iš mažiausiai korumpuotų valstybių Rytų Europoje, žmonės vis dar nori ten atvykti, mano, kad ten saugu, nori investuoti – manau, kad tai mano ir mano komandos darbas.

Ir, aišku, valdžios keičiasi, komandos keičiasi, svarbiausia, kad tokios reformos pergyventų savo kūrėjus ir toliau veiktų, o taip, be abejo, nutiko Gruzijoje.

– Žmonės kalba, kad Michailas Saakašvilis ketina tapti naujuoju Ukrainos premjeru. Ar ponas Arsenijus Jaceniukas turėtų jūsų bijoti?

– Yra daug gandų. Aš suprantu tai, tokia politikos prigimtis. Geriausia žinia, kad aš dabar turiu darbą, kuris man įdomus, aš susikoncentravęs ir noriu atlikti viską gerai. Tai labai didelis iššūkis, bet aš mėgstu iššūkius ir kuo didesnis iššūkis, tuo geriau aš jaučiuosi. Yra tiek darbų, kad aš užtruksiu prie jų ilgą laiką.

Tikiuosi, kad greitu metu jau galėsiu pranešti apie realią pažangą Odesoje ir tikiuosi, kad galėsiu sėkmingai dirbti su valdžios Kijeve pagalba, nes jokia pažanga be bendro darbo nebus pasiekta. Mes dirbsime su jais, dirbsime su jais dėl šio tikslo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius