Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos pagrobto Estijos pareigūno advokatas Nikolajus Polozovas: „Rusijos teismai – tik širma“

Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojų pagrobto Estijos saugumo policijos (KaPo) agento Estono Kohero advokatu sutiko tapti garsus nepriklausomas Rusijos advokatas Nikolajus Polozovas, kuris ypač išgarsėjo garsiojoje merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ byloje. Estijos dienraščio „Postimees“ žurnalistė kalbėjosi su N.Polozovu apie E.Kohvero bylos perspektyvas, Rusijos teisėsaugos sistemą ir priežastis, lėmusias estų pareigūno pagrobimą
Nikolajus Polozovas
Nikolajus Polozovas / Nikolajaus Polozovo „Twitter“ paskyros nuotrauka

– Estijoje visi džiaugėsi, kai sužinojo, kad būtent jūs ginsite E.Kohverą. Jūs kovojote su Rusijos valdžia, gindamas „Pussy Riot“. Ar tikite, kad Rusijoje yra įmanomas teisingas teismas?

– Rusijoje pastaruoju metu teisingumo nėra. Nėra nepriklausomų teismų. Nekalbu apie paprastas buitines bylas, pavyzdžiui, jeigu kažkas pavogė bulvių maišą ar vištą. Tuomet egzistuoja teisingo teismo tikimybė, tačiau, jeigu kalbame eina apie politikus – sprendimus priima ne teismas, bet valdžia. Kai kuriose, ypatingose bylose, sprendimą priima pats V.Putinas. Dėl to svarbus mūsų darbo metodas yra daryti spaudimą ne teismui, o aukščiausiajai Rusijos valdžiai, kuri priima sprendimus.

– Tai nėra lengvas darbas. Kaip tai darysite?

– Toks mūsų darbas. Mes atliekame procedūrinę dalį – pateikiame skundus, dalyvaujame teismo procesuose, bendraujame su ginamaisiais. Mes esame atramos, bendraujant su tarptautine bendruomene. Galime pasiekti savo tikslų darydami spaudimą valdžiai. Pavyzdys yra „Pussy Riot“ byla.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Estonas Kohveras
Kadras iš filmuotos medžiagos/Estonas Kohveras

Pradžioje joms grėsė iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Dėl tarptautinės bendruomenės spaudimo joms skyrė dvejus metus, o vėliau visai paleido iš kalėjimo, pritaikę amnestiją.

Rusijos valdžios viršūnė priima sprendimus bylose, o ne koks nors konkretus teismas ar pareigūnas. Teismai tik dekoracija. Tai reikia suprasti.

Kalbant apie E.Kohverą, tai, remiantis mūsų turima informacija, jis buvo pagrobtas Estijos teritorijoje. Tai ne pirmas Rusijos įvykdytas pagrobimas. Priminsiu jums Ukrainos lakūnės Nadios Savčenkos atvejį.

– Jūs užsiimate ir jos byla?

– Taip, mes dirbame ir su ja. Su tokiais dalykais reikia ryžtingai kovoti. Neleistina, kad Estijos ir ES piliečiai būtų grobiami jų šalyse ir vėliau teisiami Rusijoje. Tai neteisinga. Mes visiškai įsitikinę, kad jis buvo pagrobtas Estijoje ir tai bandysime įrodyti Rusijos teisme.

– Ar greitai susitiksite su E.Kohveru?

– Mūsų užduotis – kuo greičiau su juo susitikti. Suprantame, kad už bylos stovi Federalinė saugumo tarnyba (FSB). Pateiksime būtinus dokumentus, kad mes dalyvaujame byloje ir galėtume ja užsiimti. Jeigu negausime tyrėjų leidimo, nebūsime įleisti į izoliatorių. 

– Manote, jį gausite?

– Tikiuosi. Įstatymiškai mes neturime jokių kliūčių, kad jį gautume. Bet nereika pamiršti, kad Rusijoje įstatymai taikomi selektyviai.

Tikiuosi. Įstatymiškai mes neturime jokių kliūčių, kad jį gautume. Bet nereika pamiršti, kad Rusijoje įstatymai taikomi selektyviai

– Jūsų įvaizdis tikriausiai toks, kad negali jo neduoti.

– Įvaizdis vaidina svarbų vaidmenį, bet šį kartą susiduriame su FSB, o ten savos taisyklės. E.Kohveras suimtas dviem mėnesiams, bet Rusijos valstybės priskirtas advokatas neapskundė šio sprendimo. Ir dabar jau praėjo tas laikas, kuomet jį galima buvo pateikti skundą. Apskųsti galima per tris dienas. 

Reikalausime, kad jis būtų paleistas už užstatą, nes bandysime įrodyti, jog nėra jokios priežasties jį laikyti suimtą. Tačiau visa tai priklauso nuo to, koks politinis sprendimas bus priimtas.

Pagal tai, kuo jis yra kaltinamas, užstatas gali siekti per 10 tūkst. eurų. Bendraujame su Estijos užsienio reikalų ministerija (URM) ir tikimės, kad ji apmokėtų šią sumą, jeigu toks sprendimas būtų priimtas.

Mes suprantame kaip dirba teisminė sistema Rusijoje. Tai grynai politinė byla, bet turime užtikrinti, kad iš mūsų pusės viskas būtų padaryta. 

– Jūs tikite, kad bus sutikta jį paleisti už užstatą?

– Šansai maži, bet jei mes to nedarysime, tai kokią iš viso prasmę turi gynyba?

Mes suprantame kaip dirba teisminė sistema Rusijoje. Tai grynai politinė byla, bet turime užtikrinti, kad iš mūsų pusės viskas būtų padaryta.

Nežinome, ko nori valdžia, kodėl ji jį suėmė. Pasienyje incidentai įvyksta po kelis kartus per metus ir viskas priklauso nuo valdžios sprendimo.

Šiuo atveju Rusija nusprendė šį atvejį iškelti į kitą lygį. Nežinau valdžios planų. Toks elgesys gali būti kaip nors susijęs su Rusijos santykių pablogėjimu su partneriais Vakaruose, situacija Ukrainoje, jėgos demonstravimu prie Kazachstano. 

– Ar jums neatrodo, kad Rusijoje žiniasklaida vis dėlto apie tai mažai kalba?

– Apie tai buvo paskelbta visose pagrindinėse priemonėse, paskelbta, kad sugautas šnipas. Tai skirta vidaus auditorijai – gyventojų mobilizacijai dėl įvykių Ukrainoje. Sekant geriausiomis Stalino laikų tradicijomis, rodomi šnipai, siekiama parodyti, kad Rusijos specialiosios tarnybos dirba. O gal jie nori jį iškeisti į kažką? Mes nežinome to.

Tik keliant triukšmą, galima kažką pasiekti, įkalbėti Rusijos pusę, kad nenaudinga jį kalinti.

Sekant geriausiomis Stalino laikų tradicijomis, rodomi šnipai, siekiama parodyti, kad Rusijos specialiosios tarnybos dirba. 

– Kada kas nors realiai gali pasikeisti? Kada E.Kohveras bus namie?

– Prognozes daryti sunku, tai nedėkingas užsiėmimas. Tikiuosi, mūsų žingsniai nebus beverčiai, bet tikrai prognozių nenoriu daryti, pradžioje reikia susitikti su pačiu Estonu.

Kada tai įvyks – aš irgi nežinau. Dėsime visas pastangas, naudosime apsaugos priemones tam, kad būtų apgintos jo teisės ir interesai. Mūsų reputacija yra geriausias mūsų darbo garantas. Mes žinome, kaip dirbti tokiose situacijose.

Tik bendradarbiaudami su Estijos ir ES vyriausybėmis, NATO galima pasiekti kokių nors rezultatų. E.Kohvero likimą gali paveikti tik kompleksinės priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius