Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TILS vadovas Sergejus Muravjovas: „Pagal korupcijos lygį mūsų savivaldybės – arčiau SSRS“

„Transparency international“ valdybos narys ir Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas 15min.lt teigė, kad Lietuvos savivaldybės lieka vienos korumpuočiausių šalies institucijų. Tyrimai rodo, kad penktadalis gyventojų savivaldybėse yra davę kyšius. Stebina ir tai, kad rinkėjai į savivaldybių tarybas taip noriai renka anksčiau teistus asmenis.
Sergejus Muravjovas
Sergejus Muravjovas / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak pašnekovo, didžiausia korupcijos rizika yra didžiųjų miestų savivaldybėse, per kurių vadovų rankas prasisuka milžiniškos sumos. Neseniai atliktas tyrimas parodo, kurios savivaldybės gyventojams teikia daugiausiai informacijos, tačiau juo nebuvo tirta, kuriose savivaldybėse korupcijos lygis didžiausias.

– Neseniai atlikote savivaldybių atvirumo tyrimą. Ką jis parodė?

Matome, kad savivaldybės labai retai skelbia informaciją apie vietos politikų ir tarnautojų interesus. Neskelbia informacijos apie susitikimus su interesų grupėmis – verslininkais, lobistais.

– Mūsų atliktas tyrimas skirtas suprasti, kiek informacijos apie savo veiklą skelbia Lietuvos savivaldybės. Tyrėme Lietuvos savivaldybių internetines svetaines ir vertinome, kokia informacija yra pateikta.

Nevertinome pateiktos informacijos turinio ir tikrai nevertinome savivaldybių korupcijos lygio.

Šio tyrimo esmė yra leisti kiekvienam norinčiam sužinoti, kiek informacijos jis gali gauti apie savo savivaldybę, kur tai padaryti ir paraginti savivaldybes kuo daugiau tokios informacijos teikti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Janukonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Iš Artūro Zuokos namų vėlyvą vakarą išeinantis Andrius Janukonis

TAIP PATS SKAITYKITE: Apie ką prie vėlyvos vakarienės stalo kalbėjosi Artūras Zuokas ir Andrius Janukonis?

Kiekvienas gali užeiti į mūsų tinklalapį jurgiokepure.lt ir šia informacija pasinaudoti.

– Kaip atrodo mūsų savivaldybės?

– Didžioji dauguma savivaldybių pasirodė vidutiniškai. Dažnai jos neskelbia svarbios informacijos. Matome, kad savivaldybės labai retai skelbia informaciją apie vietos politikų ir tarnautojų interesus. Neskelbia informacijos apie susitikimus su interesų grupėmis – verslininkais, lobistais.

Labai retai pateikiama informacija gyventojams, kaip įsitraukti į sprendimų priėmimo procesą. Kaip bendrauti su savivaldybe. Nėra jokio grįžtamojo ryšio ir tai verčia sunerimti. Iš mūsų ankstesnių tyrimų matome, kad gyventojai nori įsitraukti ir jiems svarbu gauti informaciją.

– Miestų merai suskubo džiaugtis savo savivaldybių skaidrumu ir girtis žemu korupcijos lygiu. Ar toks džiaugsmas turi pagrindo?

Kas penktas žmogus Lietuvoje pripažįsta davęs kyšį savivaldybėse. Iš atliktų tyrimų matome, kad savivaldybės lieka vienomis korumpuočiausių institucijų Lietuvoje.

– Skaidrumas yra būtina sąlyga siekiant pažaboti korupciją, tačiau akivaizdu, kad šis tyrimas yra tik pati pokalbio pradžia. Jis nerodo savivaldybių korupcijos lygio. Iš kitų atliktų tyrimų matome, kad savivaldybės lieka vienomis korumpuočiausių institucijų Lietuvoje.

Kas penktas žmogus Lietuvoje pripažįsta davęs kyšį savivaldybėse. Tai labai didelis skaičius. Pagal jį mes esame labiau panašūs į buvusias sovietines valstybes, o ne į ES šalis. Ši problema yra seniai žinoma, bet vis dar nėra sprendžiama.

123rf.com nuotr./Kyšis
123rf.com nuotr./Kyšis

Labai dažnai girdime, kad politinė korupcija savivaldybėse irgi yra gaji ir atneša milžiniškus nuostolius mūsų valstybei. Tokiais atvejais tenka kalbėti ne tik apie neleistiną verslo įtaką ir nepamatuotus politikų sprendimus, bet ir apie giminių, bičiulių protegavimą, savivaldybių įmonių padalinimą tarp skirtingų politinių jėgų, kurios panaudoja tas bendroves savo interesams siekti. Labai daug klausimų kelia viešųjų pirkimų skaidrumas.

– Kokiose Lietuvos savivaldybėse korupcijos rizika yra didžiausias?

Tai yra antikorupcinė abėcėlė – kuo didesni pinigai, kuo didesnės pagundos, tuo didesnė korupcijos rizika.

– Tai yra antikorupcinė abėcėlė – kuo didesni pinigai, kuo didesnės pagundos, tuo didesnė korupcijos rizika.

Jeigu tu darai smulkų nusikaltimą kokioje nors mažoje savivaldybėje, tau gali būti lengviau likti nepastebėtam. Tai irgi labai blogai, bet valstybė rizikuoja prarasti žymiai daugiau pinigų, kai kalbame apie milžiniškus infrastruktūros projektus. Pavyzdžiui, Nacionalinį stadioną arba kelius. Tai didmiesčių klausimas, kur tokiems projektams išleidžiama daugiau pinigų.

– Ar gyventojams iš viso rūpi savivaldybės tarnautojų korupcija? Gali požiūris „nesvarbu, kad vagia, bet ir miestui kažką padaro“ aktualesnis?

Tai, kad šiuo metu Lietuvos savivaldybių tarybose dirba 24 anksčiau teisti asmenys, mūsų šaliai garbės nedaro.

– Vis didesniam rinkėjų skaičiui korupcijos problemos tampa svarbios. Džiaugiuosi, kad mes keičiamės. Tai, kad šiuo metu Lietuvos savivaldybių tarybose dirba 24 anksčiau teisti asmenys, mūsų šaliai garbės nedaro. Mes turime galimybę pasirinkti iš politikų ir visuomenės lyderių, kurie atitinka žymiai aukštesnius standartus ar bent jau jų siekia.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šurmulys Artūro Zuoko štabe
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lietuvoje viskas įmanoma - už „gerus darbus“ teisto Artūro Zuoko plakatas

Žmonės, kurie nesugeba atsakyti į mūsų klausimus ir kurių veikla nekelia pasitikėjimo, tikrai neturi būti renkami. „Geriausias būdas žmogui padėti yra suteikti jam kuo daugiau informacijos. Tam jurgiokepure.lt ir buvo sukurta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius