Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

A.Lincolnas tajų karaliui: ačiū, bet dramblių mums nereikia

Dramblys – Tailando nacionalinis gyvūnas, tad nenuostabu, kad karalius Mongkutas 1861 metais pasiūlė padovanoti šių didžiulių žinduolių porą Jungtinėms Valstijoms kaip draugystės ženklą.
Minėdama 200-ąsias JAV ir Tailando draugystės metines, amerikiečių ambasada Bankoke Didžiuosiuose rūmuose surengė šalių viena kitai padovanotų dovanų parodą
Minėdama 200-ąsias JAV ir Tailando draugystės metines, amerikiečių ambasada Bankoke Didžiuosiuose rūmuose surengė šalių viena kitai padovanotų dovanų parodą / „Scanpix“/AP nuotr.

Vis dėlto tuometinis JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas tokios dovanos mandagiai atsisakė. Anot jo, Amerika naudoja garo variklius ir neturėtų kam panaudoti tokių darbinių gyvūnų.

Minėdama 200-ąsias JAV ir Tailando draugystės metines, amerikiečių ambasada Bankoke Didžiuosiuose rūmuose surengė iš Tailando gautų dovanų parodą.

Tarp eksponatų – pirmasis oficialus laiškas, 1818 metais Tailando diplomato atsiųstas prezidentui Jamesui Monroe, bei kiti istoriniai dokumentai. Parodoje taip pat yra įspūdingų tajų meno kūrinių ir portretų.

Eksponuojami ir laiškai, pasakojantys dramblių, kuriuos karalius norėjo padovanoti Amerikai, istoriją.

Mongkutas, sužinojęs, kad Amerikoje nėra dramblių, 1861-aisiais parašytame laiške pasiūlė padovanoti šių gyvūnų. Kartu karalius nusiuntė tris dovanas: kardą su makštimi, savo nuotrauką su viena iš dukterų ir porą įspūdingų dramblių ilčių.

„Scanpix“/AP nuotr./A.Lincolno laiškas
„Scanpix“/AP nuotr./A.Lincolno laiškas

Savo laišką karalius adresavo tuometiniam prezidentui Jamesui Buchananui ar jo įpėdiniui. Laiškas prasidėjo įmantriu pastraipos ilgumo kreipiniu.

Ameriką laiškas pasiekė po metų. Tuo metu prezidentu jau buvo tapęs A.Lincolnas, kuris atsakė kreipdamasis į karalių tiesiog kaip į „didį ir gerą draugą“.

Mongkuto pasiūlyme atsiųsti dramblių nebuvo pamirštos ir praktinės detalės. Karalius rašė: „Dėl šios priežasties norėtume nupirkti ir nusiųsti dramblių, kurie būtų paleisti į laisvę ir daugintųsi Amerikos žemyne“. Tačiau, pridūrė jis, Tailandas, kuris tuo metu vadinosi Siamu, neturi tokio dydžio laivo, kuris galėtų nugabenti gyvūnus.

Toliau laiške rašoma: „Jei Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas ir kartu su juo šalį valdantis Kongresas sutinka, tegu jie parūpina didelį laivą, prikrautą šieno bei kito drambliams kelionėje tinkamo maisto ir statinių su pakankamu gėlo vandens kiekiu, aprūpintą gardais, kad drambliai galėtų laive ir stovėti, ir gulėti, ir tegu nusiunčia šį laivą jiems paimti. Mes savo ruožtu parūpinsime jaunų patinų bei patelių ir perduosime šiuos dramblius po porą ar dvi poras vienu metu.“

„Scanpix“/AP nuotr./Thailand Lincoln Elephants
„Scanpix“/AP nuotr./Thailand Lincoln Elephants

Karalius toliau nurodo, jog reikia pasirūpinti, kad drambliai nesušaltų ir būtų saulėje, ir kad „jie nebūtų ilgą laiką uždaryti, o būtų kuo skubiau paleisti laisvėn kokiose nors jiems tinkamose džiunglėse“.

Pasak tajų monarchijos eksperto Tongthongo Chandransu, toks pasiūlymas rodo, kad Mongkutas norėjo prisidėti prie jaunos valstybės – Jungtinių Amerikos Valstijų – kūrimo.

„Supraskite, kad prieš 200 metų dramblys buvo svarbi transporto priemonė ir gerokai padėjo mums dirbti – statant namus ir miestus, jau nekalbant apie kariavimą,“ – sakė jis.

Vis dėlto praktiškasis A.Lincolnas pasiūlymą paleisti Amerikos miškuose laukinių dramblių atmetė. Prezidentas 1862 metais atrašė karaliui, kad JAV nėra palankių geografinių sąlygų drambliams veistis. Pasak jo, „garas yra geriausia ir efektyviausia mūsų vidaus prekyboje naudojama transporto priemonė, ir sausumoje, ir vandenyje“.

Paroda Didžiuosiuose rūmuose vyks iki birželio 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius