Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Sniečkus – Lietuvos „šeimininkas“ ar nuolankus Maskvos tarnas?

Kai kas jį laiko netgi savotišku Lietuvos ir lietuviškumo gelbėtoju, o daugeliui jis yra budelis, pasiuntęs tūkstančius žmonių myriop. Jis net ir dabar turi gerbėjų, tačiau jo išsižadėjo motina. Jis prieštaravo Maskvai ir tada, kai buvo nurodymai laukus apsėti kukurūzais, jis jai pasipriešino ir tada, kai buvo siūloma tikintiesiems atiduoti Katedrą. Tačiau žymiai dažniau jis nusilenkdavo ir klusniai vykdė nurodymus, kuriuos gaudavo iš Kremliaus. Tad kas gi buvo Antanas Sniečkus? Kas yra mitai, o kas tikra jo gyvenime?
Lietuvos komunistų partijos centro komiteto pirmasis sekretorius Antanas Sniečkus (viduryje) su Sovietų armijos kariškiais Antakalnio karių kapinėse Vilniuje, minint Raudonosios armijos įžengimo į Lietuvą 20-ąsias metines. 1964 m
Lietuvos komunistų partijos centro komiteto pirmasis sekretorius Antanas Sniečkus (viduryje) su Sovietų armijos kariškiais Antakalnio karių kapinėse Vilniuje, minint Raudonosios armijos įžengimo į Lietuvą 20-ąsias metines. 1964 m / Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu nusprendė atidžiau panagrinėti A.Sniečkaus gyvenimą.

VIDEO: „Istorijos detektyvai“. Antanas Sniečkus apie komunizmą - LRT © 2018

A.Sniečkus jau nuo jaunystės prisiekė būti bolševiku. Jo nepaveikė nei motinos, nei brolių ir seserų kalbos. Kai tik 1940 metais Lietuva buvo okupuota, jis iš karto ėmėsi ją sovietizuoti.

VIDEO: „Istorijos detektyvai“. Antanas Sniečkus nekentė Lietuvos? - LRT © 2018

Beje, 1940 metais pas jį dar kartą atvyko jo motina, kuri, apžiūrėjusi jo erdvų butą Kaune, pasakė: „Nenorėjai tu, Antanėli, būti ponu, o vis tik juo tapai“. Ji dar bandė atkalbėti nuo išdaviko kelio. O aplankiusi jį darbe ironiškai paklausė: „Ar jis sėdi kalėjime, kad jį saugo tiek daug policininkų?“ A.Sniečkus buvo ištikimas komunistams, bet ne savo motinai. Tai jo nė kiek nepaveikė. Daugiau jie nebesimatė.

VIDEO: „Istorijos detektyvai“. Jausmai komunistų partijoje - LRT © 2018

1945 metais A.Sniečkus apginklavo per 2000 aktyvistų. Jie turėjo kovoti su partizanais. Šalia kariuomenės, MGB pulkų, stribų buvo ir šie civiliai aktyvistai, kurie turėjo ginklus. Būtent daugelis jų ir krito nuo partizanų rankos. O tada sovietinė propaganda aiškino, kad partizanai žudo civilius gyventojus. Tačiau jie nebuvo jokie civiliai, jie – ginklą paėmę sovietų parankiniai, kurių tikslas buvo žudyti partizanus.

Nors jis visais būdais stengdavosi įtikti Kremliaus šeimininkams, jam tai nelabai sekėsi. Lavrentijus Berija jo nekentė. Jį pakeitė Nikita Chruščiovas, kuris taip pat nejautė A.Sniečkui simpatijų. 1958 metais N.Chruščiovas sukritikavo Lietuvos kino studijos filmą „Kol ne vėlu“. Kodėl? Ogi todėl, kad šio filmo herojai dažnai geria degtinę ir taip propaguoja alkoholizmą.

VIDEO: „Istorijos detektyvai“. Ištraukos iš laidos apie Antaną Sniečkų - LRT © 2018

Kad ir kaip kūrė komunizmą, laisva dvasia Lietuvoje nemirė. 1956 metais Vėlinės tapo taikiu antisovietiniu protestu. 1970 metais Simas Kudirka pabėgo į Jungtines Amerikos Valstijas, 1972 metais pradėjo eiti „Katalikų bažnyčios kronika“, kuri fiksavo sovietų valdžios nusikaltimus. Tais pačiais metais susidegino Romas Kalanta. Tai – tik ryškiausi antisovietiniai veiksmai.

Visa tai labai nepatiko A.Sniečkui. Jis visą gyvenimą į disidentus ir pogrindines organizacijas žiūrėjo kaip į klasinius priešus. Apie kiekvieną įvykį, kuris susijęs su politika, jam nedelsiant buvo pranešama. Ir jis visa širdimi troško, kad tokių įvykių nebūtų. Tik ne jo galioje tai buvo padaryti.

Iš tiesų tai buvo žmogus, kuris didelę savo gyvenimo dalį praleido drebėdamas, kad neišduotų jo bičiuliai, besibaimindamas represijų. Ir laimindamas kitų žmonių represijas ir kančias. Jis darė viską, kad sovietizuotų Lietuvą, kurią suprato kaip savo ūkį. Kad ir kaip jis bėgo nuo savo šeimos, tačiau valstietiško mąstymo taip ir neatsikratė. Toks buvo A.Sniečkus – pavargęs, mokantis užsidėti reikiamas kaukes ir sugebantis prisitaikyti viršininkams.

VIDEO: „Istorijos detektyvai“. Antano Sniečkaus laidotuvės - LRT © 2018

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius